Vermont eyaletinde Filistin kökenli üç üniversite öğrencisini vuran şüpheli tutuklandı

Vermont eyaletinde Filistin kökenli üç üniversite öğrencisini vuran şüpheli tutuklandı

ABONE OL
22:54 - 27/11/2023 22:54
Vermont eyaletinde Filistin kökenli üç üniversite öğrencisini vuran şüpheli tutuklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerika’nın kuzeydoğusundaki Vermont eyaletinde hafta sonu Filistin kökenli üç üniversite öğrencisinin vurularak yaralanması olayının zanlısı, hakim karşısına çıkarıldı. Yargıç, ikinci derece cinayete teşebbüs suçunu kabul etmeyen zanlının, kefaletsiz olarak tutuklu kalmasına karar verdi.

Şüpheli 48 yaşındaki Jason J. Eaton, Burlington’daki Chittenden İlçe Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, dün tutuklanmasından bu yana tutulduğu ilçe hapishanesinden uzaktan video yayını yoluyla katıldı.

Üç dakika süren duruşmada turuncu bir tulum giyen Eaton, hakimin kendisine yöneltilen suçlamaları anlayıp anlamadığını sorması üzerine “evet efendim” yanıtını verdi.

Vermont’ta yerel polis teşkilatından daha önce yapılan açıklamada Cumartesi akşamı tabancalı bir saldırganın Burlington kentindeki Vermont Üniversitesi yakınında bir caddede Filistin kökenli üç kişiyi vurduğu ve daha sonra kaçtığı kaydedilmişti.

Beyaz Saray’dan açıklama

Beyaz Saray bugün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın üç Filistinli Amerikalı üniversite öğrencisinin vurulması karşısında dehşete düştüğünü söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre günlük basın brifinginde gazetecilere yaptığı açıklamada “Amerika’da şiddet ve nefrete kesinlikle ama kesinlikle yer yoktur” dedi.

Filistin kökenli üç üniversite öğrencisini vurarak yaralamasının ardından ilk müdahale ekipleri bir yaralıyı ambulansa taşıyor. (25 Kasım 2023)

Saldırıya ilişkin nefret suçu olasılığıyla açılan soruşturma devam ediyor. Burlington polisi ve belediye başkanlığının bugün bir basın toplantısı düzenleyerek olayı ve tutuklamayı değerlendirmesi bekleniyor.

Polis, vurulan Filistinli üniversite öğrencilerinin üçünün de 20 yaşında olduğunu, ikisinin Amerikan vatandaşı, birinin ise Yeşil Kart sahibi olduğunu bildirdi. Polis açıklamasına göre saldırının olduğu anda öğrencilerden ikisinin üzerinde kefiye olarak bilinen ve Ortadoğu’da giyilen kare desenli siyah-beyaz renkli geleneksel şal bulunuyordu.

Kar amacı gütmeyen Filistin destekçisi Ortadoğu’yu Anlama Enstitüsü’ne (Institute for Middle East Understanding) göre Filistin kökenli öğrenciler, saldırıya uğradıkları sırada aralarında Arapça konuşuyordu. Enstitü ayrıca saldırganın bağırmaya ve öğrencileri sözlü olarak taciz etmeye başladıktan sonra ateş açtığını bildirdi. Polis ise saldırganın dört el ateş ettiğini, ateş ettiği sıradaysa konuşmadığını kaydetti.

Vermont’taki saldırı, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği kanlı baskından sonra İsrail’in misilleme yapması ve Gazze Şeridi’ne askeri harekat başlatması sonrasında Amerika’da Müslüman ve Yahudi karşıtı eylemlerde artış kaydedilmeye başlandığı dönemde yaşandı.

Burlington Polis Şefi Jon Murad, daha önceki açıklamasında, “Bu gergin dönemde hiç kimse bu olaya bakıp da bunun nefret güdümlü bir suç olmadığından şüphe edemez” dedi.

Burlington Belediye Başkanı Miro Weinberger ise “Bu silahlı saldırının nefret güdümüyle düzenlenmiş olma olasılığı kan dondurucu, bu olasılığa öncelik veriliyor” dedi.

Vurulan öğrencilerin aileleri tarafından yapılan ortak açıklamada yetkililerden olayı bir nefret suçu olarak soruşturmaları istendi. Amerikan-Arap Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu (ADC) da aynı talepte bulundu.

ADC Ulusal Direktörü Abed Ayoub, “Arap ve Filistin karşıtı hisler daha önce eşi benzeri görülmemiş boyutlarda tırmandı, bu da nefretin şiddete dönüştüğüne ilişkin bir başka örnek” dedi.

Aileler, yaralanan öğrencilerin Rhode Island eyaletindeki Brown Üniversitesi öğrencisi Hişam Awartani, Pennsylvania’daki Haverford College öğrencisi Kenan Abdülhamid ve Connecticut’taki Trinity Collage’da okuyan Tahsin Ahmed olduğu açıklandı. Aileleri ayrıca üç öğrencinin de İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da Protestan tarikatı Kuveykırlar’a (Dostların Dini Derneği) ait bir ortaokul ve lise olan Ramallah Friends School’dan mezun olduklarını bildirdi.

Öğrencilerden ikisinin, Şükran Günü tatili için üçüncü öğrencinin Burlington’daki ailesini ziyarete gittiği belirtildi.

Polisin dünkü açıklamasına göre öğrencilerden ikisi gövdesine, biriyse bacaklarına isabet eden kurşun yaraları nedeniyle hastanede tedavi altında bulunuyor. Öğrencilerden ikisinin durumunun stabil olduğu ancak üçüncüsünün durumunun daha ağır olduğu da kaydedildi.

VOA tarafından geçilen Vermont eyaletinde Filistin kökenli üç üniversite öğrencisini vuran şüpheli tutuklandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Vermont eyaletinde Filistin kökenli üç üniversite öğrencisini vuran şüpheli tutuklandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Vermont eyaletinde Filistin kökenli üç üniversite öğrencisini vuran şüpheli tutuklandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.