Türkiye’de Şiddete Karşı Sokağa Çıkan Kadınlar Polis Engeliyle Karşılaştı

Türkiye’de Şiddete Karşı Sokağa Çıkan Kadınlar Polis Engeliyle Karşılaştı

ABONE OL
22:04 - 25/11/2022 22:04
Türkiye’de Şiddete Karşı Sokağa Çıkan Kadınlar Polis Engeliyle Karşılaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınlar, Türkiye’nin birçok kentinde sokaklardaydı.

İstanbul’daki eyleme izin vermeyen polis çok sayıda protestocuyu gözaltına aldı. Ankara’da erkekler kadınlarla birlikte, şiddete tepki gösterdi. Diyarbakır’da ise valiliğin yasağı nedeniyle kadınlar polis ablukasında eylem yaptı.

İstanbul’daki eylemin adresi Tünel Meydanı oldu. 25 Kasım Kadın Platformu’nun, sosyal medya üzerinden bu akşam Taksim Tünel’de toplanacaklarını duyurmasının ardından Beyoğlu Kaymakamlığı, eylemi yasakladığını açıkladı.

Bunun üzerine Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’ne bağlanan ara sokaklarda polis ekipleri barikatlar kurarak yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Polisin barikatlarına rağmen kadınlar Beyoğlu’na girdi. Tünel’e yakın bir sokakta toplanan kadınlar burada polis ablukasına alınmalarının ardından Beyoğlu Evlendirme Dairesi önüne doğru yürüyüşe geçti. Protestoculara burada tekrar müdahale eden polis, çok sayıda eylemciyi gözaltına aldı.

VOA Türkçe’nin 25 Kasım Platformu avukatlarından aldığı bilgiye göre yaklaşık 150 kişi gözaltına alındı.

Ankara’da erkekler de şiddete tepki gösterdi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Ankara’da farklı bir eylem vardı. Kadınlar ve erkekler beraber protesto için Kuğulu Park’ta toplanan Mavi Kapı Derneği üyeleri düdük çalarak ‘kadına şiddete karşı toplumda sessiz kalmıyoruz’ çağrısı yaptılar.

Mavi Kapı Derneği Başkanı Ozan Canyurt, “Bugün, yarın ve son nefesimize kadar başta kadına, bitkiye, hayvana, canlıya toplumun her noktasında şiddete karşı sessiz kalmıyoruz” dedi.

Diyarbakır’da yasağa rağmen eylem

Diyarbakır’da kadın örgütleri, kadına yönelik şiddete tepki göstermek amacıyla yürüyüş yapmak istedi. Kadınlar sağanak yağmura rağmen, yürüyüş için Kayapınar ilçesindeki Dünya kavşağında toplandı.

Polis, valiliğin bir süre önce aldığı 7 günlük eylem ve etkinlik yasağını gerekçesi göstererek yürüyüşe izin vermedi.

Kadınlar yürümek isteyince polis tarafından ablukaya alındı. Kadınlar polis ablukasında tepkilerini slogan atarak dile getirdi. Kadınların en çok attığı slogan ise İran’daki gösterilerin sembolü haline gelen “Kadın, yaşam, özgürlük” oldu.

Kadınlar açıklama yapmak isteyince polisler kalkanlarını kaldırarak, gazetecilerin çekim yapmasını engelledi. Uyarılara rağmen kadınlar uzun süre alkış ve sloganlarına devam etti. Yaklaşık bir süren eylemin ardından, polis kadınların beşerli gruplar halinde dağılmalarına izin verdi.

VOA tarafından geçilen Türkiye’de Şiddete Karşı Sokağa Çıkan Kadınlar Polis Engeliyle Karşılaştı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’de Şiddete Karşı Sokağa Çıkan Kadınlar Polis Engeliyle Karşılaştı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’de Şiddete Karşı Sokağa Çıkan Kadınlar Polis Engeliyle Karşılaştı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.