Trump’ın Yargıç Adayının Dini Topluluk Bağlantısı Tartışılıyor

Trump’ın Yargıç Adayının Dini Topluluk Bağlantısı Tartışılıyor

ABONE OL
10:13 - 09/10/2020 10:13
Trump’ın Yargıç Adayının Dini Topluluk Bağlantısı Tartışılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Donald Trump’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği yargıç Amy Coney Barrett’ın kürtaj karşıtı olduğu bilinen dini bir toplulukta kadın lider olarak görev yaptığı ortaya çıktı.

Küçük ve birbirine sıkı sıkıya bağlı bir Hıristiyan topluluk olarak bilinen People of Praise’in adını vermek istemeyen eski üyelerinden biri, topluluğun üye listesini Associated Press haber ajansı ve Washington Post’a iletti.

Yargıç Amy Barrett bugüne kadar söz konusu Hıristiyan gruba üyeliği konusunda yorum yapmayı reddetmişti.

Associated Press ve Washington Post’un haberine göre yargıç Barret’ın adı topluluğun Indiana eyaletinin South Bend kentindeki üyeleri kapsayan listede yer alıyordu.

Eski üyelerin açıklamasına göre, People of Praise topluluğu kürtaja karşı çıkıyor ve “aile reisliğinin“ erkeklere Tanrı tarafından bahşedildiği, eşlerin de onlara itaat etmesi gerektiği görüşünü savunuyor.

Toplulukla yıllar önce dostane bir şekilde yollarını ayıran eski üyelerden Gene Stowe da üye listesinin doğru olduğunu teyit etti. Stowe, üye listesinin tam olarak hangi yıla ait olduğunu bilmediğini ancak listedeki kişilerden birinin bir başka eyalete taşındığını belirterek listenin ya 2013 ya da daha önceki yıllara ait olabileceğini söyledi.

Topluluk “hizmetkar” terimini Handmaid’s Tale dizisinin ardından değiştirmiş

Topluluk içindeki en üst düzeydeki liderlerin tamamı erkek. Ancak grubun 22 alt şubesinde bir grup kadın topluluktaki diğer kadın üyelere rehberlik etmek üzere görevlendiriliyor.

Son döneme kadar bu kadın liderlere “Hizmetkar” (Handmaid) adı veriliyordu. Bu ifade İncil’de kendisine Tanrı’nın Hizmetkarı adını veren Hz. İsa’nın annesi Meryem Ana’ya bir gönderme niteliği taşıyor.

Topluluğun, Margaret Atwood’un distopya romanından uyarlanan The Handmaid’s Tale (Damızlık Kızın Öyküsü) adlı diziden sonra olumsuz çağrışım yapması sebebiyle bu ifade yerine “kadın lider” ifadesini kullanmaya başladığı belirtiliyor.

People of Praise nasıl bir topluluk?

Topluluk liderleri her hafta 5-6 kişiyi biraraya getirerek birlikte sohbet edilen ve dua edilen toplantılar düzenliyor. Liderler bu toplantılarda topluluğun üyelerine tavsiye ve rehberlik veriyor.

Eski bir üyenin verdiği bilgiye göre, topluluk kuralları gereği, bir erkek kadın bir liderin gözetimi altında bulunamıyor.

People of Praise’deki inanç sisteminin kökeni, İsa ve birey arasındaki kişisel ilişkinin önemini vurgulayan Katolik Pentikostal hareketine dayanıyor.

Topluluğa ait belgelere ve eski üyelerin verdiği bilgilere göre, topluluk içindeki uygulamalar hastaların iyileştirilmesi, kötü ruhların kovulması ve kehanet amacıyla bilinmeyen dillerde dua edilmesini (Bu inanışa göre “Kutsal Ruh”un verdiği yetenekle daha önce öğrenilmeyen bir dilde dua edilmesi) kapsayabiliyor.

1971’de kurulan ve kar amacı gütmeyen People of Praise topluluğunun Kuzey Amerika’da 22 şubesi bulunuyor.

Derginin Barrett’ı gösteren eski sayısı internet sayfasından kaldırıldı

Yargıç Amy Barrett’ın bu topluluğun üye listesinde “Hizmetkar” ya da yeni kullanılan adıyla “kadın lider” olarak yer aldığına ilişkin haberi ilk olarak Washington Post duyurmuştu.

AP ajansı da geçtiğimiz hafta topluluğun çıkardığı Vine & Branches (Asma ve Dallar) adlı derginin 2006 sayısında Barrett’ın topluluğun sadece kadın liderlerinin katıldığı ulusal bir konferansa katıldığını gösteren bir fotoğrafın yer aldığını aktarmıştı.

Barrett’ın adının Anayasa Mahkemesi üye adaylığı için gündeme gelmesinin ardından, topluluk söz konusu derginin o sayısını ve Barrett’ın adının geçtiği bütün sayıları internet sitesinden kaldırdı.

Barrett ve eşi öğrenciyken topluluğun kurucusunun evinde kalmış

Bu derginin eski sayıları, vergi beyannameleri ve diğer belgeler Barrett’ın babasının aynı topluluğun New Orleans şubesinin liderlerinden biri olduğunu ve 2017 yılında da grubun tamamen erkeklerden oluşan Yönetim Kurulu üyeleri arasında olduğunu gösteriyor.

Barrett’ın annesinin de bu şubede “Hizmetkar” (Topluluk içinde kullanılan yeni adıyla kadın lider) olarak görev aldığı belirtiliyor.

Kayıtlar, 1990’lı yıllarda Notre Dame’da hukuk öğrencisiyken, hem Barrett hem de avukat olan eşi Jesse M. Barrett’ın topluluğun iki kurucusunun evinde kaldığını gösteriyor.

Yargıcın dini topluluğa üyeliğini gizlemesi tartışmaya yol açtı

Barrett, People of Praise ile uzun süredir sahip olduğu ilişkisinden geçtiğimiz ay Senato Adalet Komisyonu’nun kendisine gönderdiği kapsamlı ankette ya da Başkan Trump tarafından Chicago’daki Yedinci Temyiz Mahkemesi üyeliğine atanırken söz etmemişti.

Yargıç Barrett, konuyla ilgili açıklama taleplerine yanıt vermedi.

Beyaz Saray’dan da, yedi çocuk annesi olan Barrett’ın neden bu topluluğa üye olduğu konusunda Senato’ya bilgi vermemeyi tercih ettiğine ilişkin sorulara yanıt gelmedi.

Barrett, 2006 yılında kürtaj karşıtı bir grubun desteklediği gazete reklamına imzayla destek verdiğinden de söz etmemişti.

Senato Adalet Komisyonu’nun 10 Demokrat üyesi, Adalet Bakanlığı’na mektup yazarak Barrett’ın Senato anketinde neden bu bilgilerin olmadığı ve başka hangi bilgilerin dosyaya dahil edilmediği konusuna açıklama getirmesini istedi.

Senato oturumu öncesinde Barrett’tan Demokrat senatörlere “yargı bağımsızlığı” mesajı

Yargıç Barrett’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine ilişkin oturumun önümüzdeki hafta 12 Ekim Pazartesi başlaması bekleniyor. Cumhuriyetçiler süreci 3 Kasım’daki seçimlerden önce tamamlamak istiyor.

Beyaz Saray, iddiaların ve Demokrat senatörlerin bu talebinin ardından Yargıç Barrett ‘ın Senato Adalet Komisyonu’nun kıdemli üyeleri olan senatörler Feinstein, Leahy, Durbin, Whitehouse, Klobuchar ve Coons ile bir telefon görüşmesi yaptığını açıkladı.

Beyaz Saray sözcüsü Judd Deere, bu görüşmelerde Yargıç Barrett’ın yargının bağımsızlığının önemini vurguladığı ve görüşmelerde kendisinin adalet felsefesinden ve ailesinden söz ettiğini belirtti.

VOA tarafından geçilen Trump’ın Yargıç Adayının Dini Topluluk Bağlantısı Tartışılıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’ın Yargıç Adayının Dini Topluluk Bağlantısı Tartışılıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’ın Yargıç Adayının Dini Topluluk Bağlantısı Tartışılıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.