Suriye, BM’nin Türkiye üzerinden yardım sevkiyatını altı ay uzattı

Suriye, BM’nin Türkiye üzerinden yardım sevkiyatını altı ay uzattı

ABONE OL
14:10 - 12/01/2024 14:10
Suriye, BM’nin Türkiye üzerinden yardım sevkiyatını altı ay uzattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Suriye hükümeti, Birleşmiş Milletler’in (BM), ülkenin kuzeybatısında isyancıların elindeki bölgelere Bab el-Hava sınır kapısı üzerinden insani yardım ulaştırılmasına verdiği onayı altı ay uzattı. Suriye tarafındaki Bab el-Hava, Türkiye’nin Cilvegözü sınır kapısının karşısında bulunuyor.

BM, Bab el-Hava sınır kapısını, Suriye’nin kuzeybatısındaki milyonlarca kişiye yardım ulaştırmak için 2014 yılından beri Güvenlik Konseyi’nin verdiği yetkiyle kullanıyordu.

Bu yetki, 15 üyeli konseyin süreyi uzatma konusunda bir anlaşmaya varamaması üzerine 2023 ortalarında sona ermişti. Suriye hükümeti BM’nin sınır kapısını altı ay daha kullanmaya devam edebileceğini açıklamıştı.

Reuters tarafından görülen ve 11 Ocak tarihini taşıyan bir diplomatik notada, Suriye’nin Birleşmiş Milletler misyonu Şam’ın “Suriye’nin kuzeybatısına insani yardım ulaştırmak üzere Bab el-Hava sınır kapısını kullanması için BM’ye verdiği izni 13 Temmuz 2024’e kadar uzattığı” bilgisi yer alıyor.

Şam, geçen yıl Türkiye ve Suriye’de 50 binden fazla insanın ölümüne yol açan depremin ardından BM’nin, Türkiye’deki Öncüpınar (Babülselam) ve Çobanbey (El Rai) kapılarından yardım göndermesine de izin vermişti. Bu yetki, 13 Şubat’ta sona erecekti.

İsyancıların elindeki kuzeybatıda milyonlarca insan gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaçlarına erişim için Türkiye üzerinden yapılan yardımlara güveniyor.

Yaklaşık 13 yıldır süren çatışmaların ardından, ülke genelinde pek çok kişi şimdiye kadarki en kötü ekonomik koşullarda ve her 10 Suriyeliden dokuzu yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

VOA tarafından geçilen Suriye, BM’nin Türkiye üzerinden yardım sevkiyatını altı ay uzattı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Suriye, BM’nin Türkiye üzerinden yardım sevkiyatını altı ay uzattı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Suriye, BM’nin Türkiye üzerinden yardım sevkiyatını altı ay uzattı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.