ABD’nin BM Güvenlik Konseyi vetosuna tepkiler yükseldi

ABD’nin BM Güvenlik Konseyi vetosuna tepkiler yükseldi

ABONE OL
13:11 - 09/12/2023 13:11
ABD’nin BM Güvenlik Konseyi vetosuna tepkiler yükseldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD, BM Güvenlik Konseyi’nde Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) sunduğu Gazze’de derhal insani ateşkes ilan edilmesini isteyen tasarıyı veto etti. Tasarı oylamasında İngiltere de çekimser oy kullandı. Oylamanın ardından üye ülkelerden tepkiler yükseldi.

BAE:’’ Ateşkesin sağlanması için konsey üyelerine yalvarmaya devam edeceğiz’’

Birleşik Arap Emirlikleri’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Mohamed Issa, oylamanın ardından yaptığı konuşmada, çok büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi. Issa, yaşanan felaket karşısında konseyin bir ateşkes kararı alamadığını belirterek ‘’ Genel Sekreter’in uyarıları, insani yardım aktörlerinin çağrıları karşısında, bu konsey dünya kamuoyunu yalnızlaştırıyor. Gazze’deki bombardımanı durdurma çağrısında birleşemedik. Filistinlilere ne mesaj verdik? Dünyada kendilerini benzer durumlarla karşı karşıya bulabilecek sivillere gönderdiğimiz mesaj nedir? Bu oylamanın hayal kırıklığı yaratan sonucu, bizi konsey üyelerine harekete geçmeleri, Gazze’deki şiddete son vermeleri için yalvarmaya devam etmekten alıkoymayacak’’ dedi.

Birleşik Krallık: ‘’ Hamas’ın zulmünü kınamayan bir karar tasarısı lehine oy veremezdik’’

Oylamada çekimser oy kullanan Birleşik Krallık BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, Hamas’ın masum İsrailli sivillere karşı işlediği zulmü kınamayan bir karar tasarısı lehine oy veremeyeceklerini söyledi.
Woodward, Filistinlilere yeterli yardımın ulaştırılması, daha fazla rehinenin serbest bırakılması için daha uzun duraklamalar yapılması yönünde çağrıda bulunduklarını söyledi.

Woodward, bugün oylanan, ateşkes çağrısı yapan karar tasarısının, Hamas’ın terör eylemleri gerçekleştirdiği ve hala sivilleri rehin tuttuğu gerçeğini görmezden geldiğini belirterek ‘’İsrail’in Hamas’ın oluşturduğu tehdide karşı koyabilmesi gerekiyor. Ancak İsrail’in bunu uluslararası insani hukuka uygun bir şekilde yapması gerekiyor. Filistinlilere devlet, İsrail’e güvenlik ve her iki taraftaki insanlara da barış sağlayacak iki devletli bir çözüme doğru anlamlı bir şekilde çalışabiliriz’’ dedi.

Fransa: ‘’Gazze’de yaşanan insani trajediden kaygılıyız’’

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Francois Delattre, ülkesinin Gazze’de yaşanan insani trajediden oldukça kaygılı olduğunu, Genel Sekreter Guterres’in haklı nedenlerle alarma geçtiğini belirterek, ‘’İşte bu nedenle Fransa, bu karar tasarısı için olumlu oy verdi. Bu nedenle sürdürülebilir bir ateşkesi sağlayacak, yeni, acil ve kalıcı bir insani ateşkes talep ediyoruz. Biz, terörle mücadelede ve sivillerin uluslararası insani hukuka sıkı sıkıya saygı göstermesinde herhangi bir çelişki görmüyoruz. Keşke bu konsey, Hamas’ın ve diğer terörist grupların geçen 7 Ekim’deki saldırılarını kınayabilseydi. Ne yazık ki bu konsey bir kez daha birlikte olamadığı için başarısız oldu. Gazze’deki kriz daha da kötüleşiyor, Güvenlik Konseyi’nin görevini yapamaması yüzünden çatışmaların daha da genişleme riskiyle karşı karşıyayız’’ dedi.

Filistin: ‘’Güvenlik Konseyi için korkunç birgün’’

Gözlemci ülke statüsüyle BM’de bulunan Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansour, oylanan karar tasarısının sonucunu reddettiklerini belirterek ‘’Bugün Güvenlik Konseyi için korkunç bir gün. Bu sonucu reddediyoruz. Bu iğrenç zulmü durdurmak için BM Genel Kurul’un acil oturumunun yeniden yapılması dahil her meşru yola başvurmaya devam edeceğiz’’ dedi.

Mansour, Güvenlik Konseyi’ne üye ülkelerin temsilcilerine, ‘’ Ateşi kesin. Ateşi durdurun, hayatları kurtarın. Her geçen gün yeni hayatların kaybedilmesi anlamına geliyor. Modern tarihin ortasında, benzeri görülmemiş bir hızla insanlar öldürülüyor. İnsan hayatını tehdit eden, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden bu ağır kriz karşısında Güvenlik Konseyi’nin sorumluluklarını yerine getirmek için ayağa kalkmasının engellenmesi felakettir. Milyonlarca Filistinlinin hayatı tehlikede. İsrail, bu savaşı vahşet yoluyla yürütüyor. Yarın bu saatlerde yüzlerce insan öldürülecek. Sonra yüzlerce, sonra binlerce çocuk öldürülecek, yetim kalacak, yaralanacak. Çünkü katillerin beşikten mezara kadar Filistinlilerin yaşamına hiçbir saygısı yok’’ dedi.

VOA tarafından geçilen ABD’nin BM Güvenlik Konseyi vetosuna tepkiler yükseldi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’nin BM Güvenlik Konseyi vetosuna tepkiler yükseldi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’nin BM Güvenlik Konseyi vetosuna tepkiler yükseldi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.