Sullivan savaş sonrası Gazze’nin geleceğini Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’la görüştü

Sullivan savaş sonrası Gazze’nin geleceğini Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’la görüştü

ABONE OL
20:55 - 15/12/2023 20:55
Sullivan savaş sonrası Gazze’nin geleceğini Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’la görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail’deki temaslarının ardından Batı Şeria’nın Ramallah şehrinde, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile görüştü. Görüşmede İsrail ve Hamas arasındaki savaşın ardından Gazze ve Batı Şeria’nın “canlandırılmış” bir Filistin Yönetimi altında birleştirilmesi vardı.

Jake Sullivan, İsrail’deki temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında, “Filistin Yönetimi’nin yeniden canlandırılması ve güçlendirilmesi gerektiğine; yönetim metodu ve Filistin halkının temsil açısından güncellenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu da Filistin Yönetimi lideri ile başlayarak yönetimde yer alan herkesin çok çalışmasını gerektirecek” demişti.

Sullivan, “İsrail’in uzun vadede Gazze’yi yeniden işgal etmesinin anlamlı ya da doğru olmadığını düşünüyoruz. Gazze’nin kontrolü, yönetimi ve güvenliği Filistinliler’e geçmeli” sözleriyle ABD’nin İsrail-Hamas savaşının ardından bölgenin geleceğine ilişkin vizyonunu yineledi.

Yahudi yerleşimcilerin Filistinliler’e saldırıları da gündemdeydi

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın gündeminde, işgal altındaki Batı Şeria’da Yahudi yerleşimcilerin Filistinliler’e yönelik saldırıları da vardı.

ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere Biden yönetiminden yetkililer, bu saldırıların sona ermesi gerektiğini söylemiş; Dışişleri Bakanlığı geçen hafta bu saldırılarda rolü olan kişilere vize kısıtlaması getirildiğini açıklamıştı.

Filistin haber ajansı WAFA’nın haberine göre, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas da Cuma günü Sullivan’la yaptığı görüşmede, İsrail’in özellikle Gazze’de Filistinliler’e yönelik saldırılarının sona ermesi gerektiğini söyledi.

Habere göre Abbas Ramallah’taki görüşmede, “Batı Şeria’daki halkımıza yönelik saldırganlığın sona ermesi konusunda İsrail’i zorlamak için ABD müdahale etmeli” dedi.

Geçen hafta da ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Ulusal Güvenlik Danışmanı Phil Gordon’ı Mahmud Abbas ve Filistin Yönetimi’nin diğer üyeleriyle görüşmek üzere bölgeye göndermişti.

Yeni aşama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan İsrail temasları kapsamında Başbakan Benyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı görüşmelerde, İsrail’in Gazze’de “yüksek yoğunluklu harekatından düşük yoğunluklu nokta atışlı operasyonlara” geçilmesi konusu gündemdeydi.

Sullivan, Tel Aviv’de düzenlediği basın toplantısında, Hamas’a ve örgütün liderlerine yönelik “istihbarata dayanan ve belirli hedefleri öngören operasyonlara odaklı” yeni bir aşamadan söz etmişti. Bu yeni aşamanın takvimi, Sullivan’ın İsrail’deki görüşmeleri sırasında ele alındı.

Sullivan, bunun tam olarak ne zaman ve hangi koşullar altında olacağının ABD ve İsrail arasında devam eden yoğun görüşmelerin konusu olduğunu belirtti.

“Sivillerin korunması niyetinde sonuç görmek istiyoruz”

Amerikalı yetkili, İsrail’in Gazze’de sivil can kayıplarından kaçınma niyetine ilişkin sonuçlar görmek istediklerini de ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik harekatının kapsamını daraltmasını isteyip istemediği sorusuna, İsrail’in sivillerin korunmasına odaklanmasını istediğini söylemişti.

Başkan Biden, “Sivil hayatların nasıl kurtarılacağına odaklanmalarını istiyorum. Hamas’ın peşinden gitmeyi bırakmalarını değil. Ama daha dikkatli bir şekilde” ifadelerini kullanmıştı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın temasları, ABD Başkanı Joe Biden ve Başbakan Benyamin Netanyahu arasında Gazze’de artan sivil can kayıplarına ilişkin bazı görüş ayrılıklarının gündeme gelmesini takip ediyor.

Biden yönetimi, İsrailli yetkililerle görüşmelerde, Gazze’de Hamas’a yönelik operasyonlarda sivil can kayıpları olmamasına özen gösterme çağrısı yapıyor.

VOA tarafından geçilen Sullivan savaş sonrası Gazze’nin geleceğini Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’la görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Sullivan savaş sonrası Gazze’nin geleceğini Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’la görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Sullivan savaş sonrası Gazze’nin geleceğini Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’la görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.