Nürnberg‘ de insan hakları için insan zinciri

Nürnberg‘ de insan hakları için insan zinciri

ABONE OL
17:14 - 10/12/2023 17:14
Nürnberg‘ de insan hakları için insan zinciri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

10 Aralık 1948’de de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ilan edilmiş, 1950 yılından beri de uluslararası insan hakları anma günü ilan edilmiştir.
Yıllardır insan haklarına çok önem veren Nürnberg Büyük Şehir Belediye Başkanı Marcus König’in daveti üzerine bugün insan hakları için tarihi şehri kuşatan büyük bir insan zinciri oluşturarak kutladı. Polisin açıklamasına göre kutlamaya 2500’den fazla insan katılmış ve el ele tutuşarak uluslararası insan hakları beyannamesini kutlamışlardır.

ÜST DÜZEY KATILIM

Kutlamalara Nürnberg Büyük Şehir Belediye Başkanı Marcus König, Nürnberg Kültür Belediye Başkanı Prof. Dr. Julia Lehner bizzat katılırken Türkiye Almanya Film Festivali Başkanı Adil Kaya da şehrin önde gelen katılımcıları arasındaydı.

„İnsan Hakları her ne kadar Avrupa’da yaratılmış olsa da, uluslararası olarak kabul görmüş değerler zinciridir“, diyen Adil Kaya, „Bir çok Alman politikacısının ve medya mensuplarının Gaza Şeridi konusunda insan haklarının evrenselliğini ve uluslararası hukuğu çok çabuk unuttuklarını, Avrupa’nın değerlerini adeta müzeye gömdüklerini“ söyledi.
„Bu anlamda bir insan hakları kenti olan Nürnberg’in bu önemli günü bir halk zinciriyle kutlaması, insan haklarını sınır tanımayan evrensel bir hak olarak görmesi ve buna halkla birlikte sahip çıkmasıson derece önemlidir“, diyor Adil Kaya.

NÜRNBERG ULUSLARASI İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ

Nürnberg belediyesi her iki yılda bir uluslararası insan hakları ödülü vermektedir. Bağımsız jüri 2021 yılında Çin’in Uygur Türkleri’ne yaptığı baskıcı politikasına karşı mücadele veren Bayan Sayragul Sauytbay’ı insan hakları ödülüyle ödüllendirmiş ve 2022’de Sayragul Hanım’ı Nürnberg’de ağırlamıştı.

İNSAN HAKLARI CADDESİ

Nürnberg Dünya’da örneği olmayan bir sokağa sahip: İnsan Hakları Caddesi. Ulusal German Müzesinin tam karşısında bulunan sokağa dikilen sütunlarda İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin maddelerine yer verilmiş ve aralarında Türkçe’nin de olduğu bir çok Dünya dillerinde yazılmıştır. Sanat eseri, hem Nasyonal Sosyalistlerin işlediği suçların bir ithamıdır hem de bugün dünyanın birçok ülkesinde insan haklarının hâlâ kitlesel biçimde ihlal edildiğinin hatırlatıcısıdır.

30 MADDE YER ALIYOR

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, insan hakları mücadelesinde bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Medeni, siyasi, kültürel, ekonomik ve sosyal haklar 30 maddede tanımlanıyor. Kökeni, cinsiyeti veya dini bağlılığı ne olursa olsun herkes için geçerlidir.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yasası bugün hala geçerliliğini koruyor ve 500‘denden fazla dile çevrildi. Alman İnsan Hakları Enstitüsüne göre deklarasyon, diğer 70 insan hakları sözleşmesinin temelini oluşturuyor.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.