NETU, Brandenburg’da kurulacak TESLA fabrikasını memnuniyetle karşıladı

NETU, Brandenburg’da kurulacak TESLA fabrikasını memnuniyetle karşıladı

ABONE OL
11:36 - 06/02/2020 11:36
NETU, Brandenburg’da kurulacak TESLA fabrikasını memnuniyetle karşıladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Küresel iklim değişiminin ve iktisadi karmaşıklığın ışığında ABD’li otomotiv üreticisi TESLA şirketinin Brandenburg eyaletine bağlı Grünheide bölgesinde bir fabrika kurma kararını Avrupalı-Türk İşletmeler Ağı NETU olarak memnuniyetle karşılıyoruz.

Yapılan açıklamalara göre sözkonusu fabrikanın imarı 2020 yılının başında başlatılıp, 2021 senesinde faaliyete geçirilmesi düşünülmektedir. Bu sayede Avrupa’da ilk TESLA fabrikası kurulmuş olup, her sene 100.000’in üzerinde araç üretilmek istenmektedir.

Üye şirketlerinin iktisadi gelişimini hedefleyen Avrupalı-Türk İşletmeler Ağı NETU olarak Almanya’nın siyasi ve ekonomik ilerlemesi bizim için elzemdir. TESLA’nın bu konum seçimi Berlin-Brandenburg bölgesinin güçlenmesi adına önemli olup, gelecek yatırımlar için anlamlı bir teşvik olacaktır. Bu minvalde binlerce yeni işyeri kurulup, beraberinde gelen icraatlerle bölge şirketleri ve insanlari için de yeni perspektifler  oluşacaktır. Böylece gerçekleşecek endüstriyel yapılanma başkent Berlin için daha çok refah anlamına gelecektir.

İklimsel anlamda zararsız endüstriyel üretime olan ilgi özellikle Alman ekonomisinin ilgisini çekmektedir. Avrupalı-Türk ekonomisinin merkezi olarak TESLA fabrikasının üstleneceği pozisyonun alternatif ve karbon nötr üretimin rekabet faktörüne öncülük yapacağından ümitliyiz. Bu çerçevede NETU da çeyrek asırlık birikimini kullanarak sahip olduğu çok yönlü branş dağılımı yardımıyla otomotiv sektöründeki imkanlar hakkında üye şirketlerini bilgilendirmeye devam edecektir.

Toplumsal rolümüz gereği özellikle son zamanlarda etkisi hissedilen nitelikli eleman açığı da göz önünde bulundurulursa mevcut durumda daha fazla yanlış anlaşılmalara imkan veren açıklamalardan ve hareketlerden kaçınılmasını önemli buluyoruz. Fabrikanın kurulacağı arazinin satış kontratının resmiyete kavuşması sevindirici olsa da Brandenburg eyaleti tarafınca izin süreci konusunda açık sorular bulunmaktadır. Özellikle NETU’nun sosyoekonomik alandaki katkıları bağlamında Brandenburg ve Berlin eyaletlerinden bu sürecin azami bürokratik dereceyi aşmayacak ve ekolojik/toplumsal koşulları dikkate alacak şekilde hızlandırılması temennimizdir.

Bu kapsamda proje onayının ve TESLA’nın yatırımı için gerekli ön şartların gerçekleşmesi genel anlamda bölge şirketler için önem taşımaktadır.

NETU Genel Başkanı Veli Karakaya

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.