Uluslararası Okul Kütüphanesi Ayı

ABONE OL
19:06 - 01/10/2020 19:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 İlk defa bu sene Ekim ayı “Uluslararası Okul Kütüphanesi Ayı” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanacaktır.

Bu karar Ocak 2008 tarihinde Uluslararası Okul Kütüphanecileri Derneği yönetim kurulu tarafından onaylanmıştır.[1]
Okul ders programına uyarlanmış kitaplığı olan okullara giden öğrencilerin, akademik başarılarının ve bireysel gelişimlerinin daha iyi olduğu, yapılan araştırmalardan sonra tesbit edilmiştir.
Okul kitaplıkları, yaşam boyu öğrenme becerisinin temellerinin atıldığı yerdir.
didim-a.jpgBir başka yazımda türk kökenli politikacılarımız Cem Özdemir (Avrupa Parlamentosu) ve Özcan Mutlu’nun (Berlin Eyalet Milletvekili) kitaplıklarda ve okullarda okuma çağrılarına candan, aktif olarak desteklememiz gerektiğini yazdığımda çok sayıda ha-ber okurlarından telefon eden oldu. Okumak isteyen genç öğretmen arkadaşlarım nasıl organize olacaklarını bilmiyorlardı. Bu çağrımı bu ayda tekrarlıyorum. Size en yakın olan kütüphaneye veya okula sorunuz! Zira Berlin’de,  herhalde bütün Almanya’da, belki de tüm Batı Avrupa’da Türkçe masal okuyacak ninelere, dedelere,abilere ve ablalara acilen ihtiyaç vardır.
Berlin çapında eski okul senatörü Bayan Sybille Volkholz organize ediyor. Okul Kütüphanesi Ayı’nda tema “Okul Kütüphanenizde Okur yazarlık ve Öğrenme” olarak belirlenmiştir. Bununla kitap ile öğrenmenin ilişkisine dikkat çekilmektedir.
Okuma yazmanın yanında çocuklar bilgi ihtiyacını tamamlama, bilgiyi arama, bulduklarını değerlendirmeyi öğreniyorlar.
Her defasında birinci sınıf aldığımda en büyük zevkim okul kitaplığından sınıf kitaplığı için verilen kitaplarla dershaneyi süslemekti. Bu kitapları öğrencilerim okuyacak, okuma yazma öğrenecekler düşüncesi beni çok mutlu ederdi.
Sevgili anababalar bu ders yılı başladığından bu yana sınıf veya okul kitaplığını henüz görmediyseniz, lütfen acele ediniz!
Okulların parası varken hangi kitapları alalım diye, biz türkçe bilen öğretmenlere sorarlardı. Şimdi kitaplıklara siz veliler kitap hediye ediniz.
Şu anda sitemizde bir kitaplık kurmaya uğraşıyorum, çok ilgi gördü. Bilhassa gelecek yaz herkes sevdiği, okuduğu bir kitabı hediye etmek için getirecek. Bugün 31. kitabı numaraladım, 25 tane de kitapçık var.
Bu satırları yazarken öğretmenim, sana kendi yazdığım bir şiiri okuyacağım, dediği halde, vakit kalmadığı için okuyamadan giden bir öğrenciyi düşünüyorum.
 
resim-a.jpgFeyza Hepçilingirler küresel gelişmenin negatif etkileri ile dilimizin bozulmasına karşı en iyi etken kitap okumaktan geçer diyordu, Didim’e Dil Bayramını bizimle kutlamaya geldiğinde.                   
Türkçe’nin yanlış ve kötü kullanımını eleştirdiği Türkçe “Off” adlı kitabını hepimiz okumalıyız. Kahve icad edilmeden önce kahverengi’nin adı, ve diğer renklerle ilgili bilgileri Feyza Hepçilingirler aşağıdaki verdiğim kaynakta (Cumhuriyetin ilave olarak verdiği kitap) etraflıca açıklamıştır. Biz katılımcılara sözlü olarak tekrarladı.
Türk Lehçeleri’nde karşılaştırmak için bakınız:[2]
Feyza Hepçilingirler yazar ve dil bilimcisidir. Şu anda Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisidir. Bir çok kitapları vardır. Öykülerinden bir seçki “Die Hochzeitsnacht” adıyla Almanya’da yayınlandı. Bazı kitapları diğer dillere de çevrilmiştir.
Kitap seçerken bazı noktalara dikkat etmeliyiz. Sözcük hazinesi çocuk yaşına uymalıdır. Bilinenden bilinmeyene gidilmeli, yani yalnız bildiği kelimelerde kalırsa çocuğun kelime hazinesi gelişemez.
Resimli, oyunlu kitaplar bilhassa küçük sınıflara giden çocuklar için ilginçtir. Almanca çocuk kitaplarında türk ve islâm kültürüne yer verilmediği için siz veliler kitap hediye ederken tamamlayabilirsiniz.
Kemal Kurt’un almanca yazdığı kitaplarında çocuklar okudukları hikayelerde teknik, bilim, hayat ve sosyal bilgiler öğrenirler.
Aynı zamanda kültür çeşitliliğine de güzel bir örnektir.
O halde kitabın görünüşü, kâğıdı, renkleri, bilgi seviyesi, resimleri kadar içeriği de önemlidir.
Çocuğun okumaya ve dile ilgisi çekilirken sanat yanı gelişecektir.
Okumayla dilbilgisi kullanımı pekiştirilecektir. Öğrendiği her sözcük yaşamında elde ettiği deneyimle birleşerek düşünme dünyasını geliştirecektir. [3]
Nasrettin Hoca hikâyeleri çocuğa gülerken düşünmeyi öğretir, almancası da vardır.  Türkçe ve almanca olarak kitap seçiminde Önel ve Anadolu yayınevleri okurlarıma yol göstereceklerdir. Zira bu yayınevleri okul kitaplarını Almanya’da hazırlıyorlar. Bu nedenle öğrencilerimizin, çocuklarımızın çevreye, ülkeye uygun olarak ihtiyaçlarına cevap vereceklerdir.
Türkiye’deki çocuklara, gençler için anababalar ve öğretmenlerin Cumhuriyet Gazetesinin verdiği “Kitap’ın” çocuk ve gençlik sayfasını takip etmelerini tavsiye ediyorum.
Hoşça kalın!
 
İlter Gözkaya-Holzhey
Emekli öğretmen
 
Kaynaklar:
[1] Bilim Teknik, Sayı 1123, Cumhuriyet Gaz. 25.09.2008
   {www.iasl-online.org}
[2] Karşılaştırmalı Türk Lehçeleri Sözlüğü, Cilt: I + II,
   Kültür Bakanlığı Yayınları/1371-72, Kaynak Eserler / 54 
[3] Kitap, Sayı 971, Cumhuriyet Gaz. 25.09.2008
   {www.maviselyener.com}
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.