TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

ABONE OL
11:45 - 23/10/2020 11:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazeteci yazar Celal Özcan’ın Şansölye Merkel’in Hikâyesi ve Türkiye İlişkileri, kitabını duyunca, önce hiç ilgi duymadım. Bayan Dr. Angela Merkel zaman zaman siyasal durumların zoruyla, ben Almanya’da yaşayan Türklerin de başbakanıyım dese de inandırıcı olamazdı.

Türkiye’ye ayrımcılık yapan, dışlayan bir politikacıyı yurtdışı Türkleri benimseyemezdi. Söz uygulamayla ispat edilmeliydi. Avrupa Türkiye’yi dışlar, hor görür, sebepsiz yerde üyeliğine karşı çıkarsa, Türk kökenli ve Türk vatandaşlarını etkiler. Onların, tıpkı Rusya kökenli Almanların ailelerinin yarısı Rusya’da olduğu gibi, akraba ve kardeşleri Türkiye’de yaşıyor. Et tırnaktan ayrılmaz.

Gazeteci, yazar Celal Bey’in kitabını elime alınca merakım arttı, okudum. Her şey açıkça yazılmıştı, bir kere daha basın hürriyeti olan bir ülkede yaşamanın huzurunu hissettim.
Tüm Dünya’da Sosyal Demokratlar birleşin, demokrasiye sahip çıkın, çağrılarına uymak zorundadır, bu acilen anlaşılması gerekiyor.

Bayan Merkel, erkek egemenliği politika dünyasında bir kadın olarak süratle kariyer basamaklarını tırmandı. Politikaya atıldıktan bir yıl sonra bakan, onbir yıl sonra CDU`nun genel lideri, onbeş yıl sonra birleşen Almanya’nın şansölyesi oldu. Oniki yıldır hâlâ başbakan.

Celal Özcan, 1954 yılında Turhal’da dünyaya geldi. 

Gazetecilik, Sosyoloji ve Siyasal Bilimler bölümlerini, Münih Maximilian Üniversitesi’nde bitirdi. Alman gazetelerinde ve Köln radyosunda serbest çalıştı, kitapları var.

Biyografisi deneyimli olduğunu gösteriyor. Savaşı Sabreden Kazanır, diyen Dünya’nın En Güçlü Kadını Angela Merkel’in yükselişini aydınlatıcı açıklamalar yapıyor. Gerek yurtdışı Türklere, gerek Türkiye karşıtlığı Avrupa’da oy getiriyor. Türk ve İslâm düşmanlığı seçim kampanyalarında trend haline geldi. Bu nedenle bu kitabın tam zamanında yayınlandığına inanıyorum.

Kapalı kapılar arkasında ikili görüşmeler, yaşanan tartışmalar gün ışığına çıkarılırsa geleceğe yönelik siyasal gelişmeleri anlamak ve ona göre tedbir almak mümkün olur.

Sığınmacılar, mülteciler Avrupa kapılarına dayanınca, kendisi kundakta iken Doğu Almanya’ya göç etmek zorunda kalan Merkel başarırız, diyerek kapıları açtı. Bugün gittiği her ülkede popstar gibi karşılanıyor. Fakat yurt içinde sağcı bir partinin AfD yükselmesine sebep oldu, koltuğu sallanmaya başladı. CDU parti genel başkanlığını bıraktı, gelecek seçimde de başbakan adayı olmayacağını açıklamak zorunda kaldı.

Mülteci sorunu, dışladığı Türkiye’ye onu muhtaç etti. Saray koltuğunda oturması, seçimden önce Türkiye ziyareti nedeniyle muhalif partilerin eleştirisine maruz kaldı. Türkiye anlaşmanın gerektiğini yaptığı halde Avrupa anlaşmaya hâlâ uymuyor. Söz verilen para verilmedi, Türklerin vizesiz Avrupa’ya seyahati de uygulanmadı.

Almanya’da üç milyonu aşkın Türk kökenli ve Türk vatandaşı yaşıyor. Bunun bir milyon dört yüzü Alman vatandaşı. İkiyüz onaltı bini hem Türk hem Alman vatandaşı. Bu nedenle bu kitap okunmalı, şansölyenin yükselişini, Almanya’nın yakın tarihi ve son elli yıl içinde iki ülke arasındaki iniş çıkışları anlamak da çok, ama çok fayda var.

Fransa Başkanı Nicolas Sarkozy ile birleşerek Türkiye’ye karşı yürüttüğü politikası yalnız sosyal demokratlar tarafından eleştirilmedi. Kendi partisi içinde de zaman zaman eleştiri sesini yükseltenler oldu. 

Bu kitapta okuyucular Gerhard Schröder, Joschka Fischer, Christian Wulff ve Sigmar Gabriel gibi gerçek Türkiye dostu Almanları da okurlar.

Okuyarak hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                

Kaynak ve tavsiye kitap:
Celal Özcan, Şansölye Merkel’in hikâyesi ve Türkiye İlişkileri,
Doğan Egmont Yayınları, İstanbul, 2018
ISBN: 978-605-09-5238-4

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.