İNSAN VE SEVGİ

ABONE OL
11:45 - 23/10/2020 11:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bir kavram amacını aşıyor ve yanlış kullanılıyorsa, dile emek veren yazarlar dur demek zorundadır.

Sevgi deyince, Yunus Emre’nin bahsettiği duyguyu anlatmak istiyorum. Ucuzlatılmış, ticaret amaçlı sevgide sınır çoktan aşıldı. Koka kolayı, sebzeyi sevmek değil. Otobüs tren kuruluşu BVG de hepimizi seviyor. Sanal dünyada gönderilen öpücükler, tanımadığı insanlara iletilen hislerin bir anlamı kalmıyor.

Sevgiyle yemek yapılıyor, ekmek pişiriliyor, alışveriş yapılıyor. Arabanın sağlam olması önemliyken, bugün sevmek gerekiyor. IKEA, EDEKA da hepimizi seviyor! Reklamlarda yüzlerce sevgi kelimesi kullanılıyor.

Damak tadı hoş iyi demek yerine, sevgi ilân etme, gerçek insan ilişkilerinde sevgiye gölge düşürüyor. Mobil telefonu insandan çok sevmek gerekmez, güncel hayatımızı kolaylaştırıyor, demek kâfi olmalı.

Hayvan sevgisinde de düşünmek gerek. Kedi, köpeği sevenler kuzu ve ineği yiyorlar. Aslan, koç övünme kavramı iken eşek küfür anlamında kullanılıyor.
Başlığı İsmail Gökmen’in insanlar şiir kitabından aldım. İsmail Gökmen, insan ilişkilerindeki sevgiyi dile getiriyor.

Bu kitap çoktandır okunacak kitaplarım arasında sıra bekliyordu. İlk neslin göç anılarını anlatması bakımından arşive konma niteliğinde.

Akıcı ve kolay anlaşılır şeklinde yazılmış. Meslektaşımın kendisinden çok iyi yetiştirdiği, gelecek nesillere örnek olan Berlin Eyalet Parlamentosu’nda milletvekili hepimizin onuru olan Ülker Radzivill tanınıyor.

Şairin biyografisi, gelecek nesillere, bilhassa Almanya’da okul çağında fırsatı kaçıranlara örnek olabilir. Tahsil hayatını dışardan sınavlarla başarıp, öğretmen oluyor. Köy Enstitüsü’nden mezun olan öğretmenler başarısına yön veriyorlar.

Kitaba eşi öğretmen olan Sevim Gökmen ve dostluk işte böyle olur denecek, yol arkadaşı Cengiz Gömüsay’ın resimleriyle renk katılmış.

İsmail Gökmen ve Cengiz Gömüsay yetmiş yıllarında Berlin-Spandau, Jagowstraße’de kurulan Türk Sosyal Demokrat Derneğini yürüttüler. Derneğin kuruluşunda Av. Hans Georg Lorenz desteklemiştir. Yılların SPD-Milletvekili Türk öğretmenlerini bürosuna davet etmişti. Sonradan dernek bürosu Berlin-Charlottenburg ilçesine taşındı. 
                          
Bu dernek Alman Sosyal Demokrat Partisinin (SPD) kapısını yetmiş yıllarında Türklere ve daha sonra Türk asıllı Almanlara açmada büyük emek sarf etmiştir. Politika yanında müzik ve şiirle uğraştıklarını duyduğumda önce hayli şaşırmıştım, ama neden olmasın.

Müziğin içinde bütün dünya vardır.  Artur Schopenhauer

Tarih sırasına göre yazılmış şiirler siyasi, sosyal tarihe bakışı gösteriyor. Önce şiir vardı, sonra şiirleri besteleme ve müzikle tadı, baharatı veriliyor.

Avrupa’da ilk neslin yazdığı Türkçe roman, öykü, makale ve şiir tarihe kayıt anlamındadır. Bir insanı tanıyor olmak yalnız karşılaşınca aşina olmakla sınırlı kalmamalı. Bu nedenle yazılanların tanıtılmasına çok önem veriyorum.
Son sözden anlaşıldığına göre daha nice şiir ve öykü kitapları geleceğe benziyor.

Tam otuzbeş yıl birbirlerine kırmadan, güzelden ve doğrudan yana beraber saz çalıp, barış ve sevgi türküleri söyleyen bu eski dostlar topluma örnek olsun. Toplumsal sorunları dile getirmeyi ihmal etmemişler. Alman dostlarıyla birlikte çalışmaları Berlin Tarihine geçti. Kitap yaşam, toplum, öğüt, çevre ve doğa olmak üzere dört bölümden oluşuyor.

Birinci bölümde yazılmış, başlığıma aldığım şiir:

Sevgi ve İnsan

Sevgi, insanın bazen önünden
bazen arkasından gider.

Kördür gözleri tanımaz, görmez ötekini,
ancak önüne çıkarlarsa görürler birbirlerini.

Her malın bir fiyatı, her yardımın bir diyeti vardır,
her aşığın da kendine göre bir niyeti vardır.

Bunların bazıları temiz, bazıları ham hayaldir,
seven, karşılık beklemeden seven nazlı yârdır.

Dağları aşıran, ateşi ele aldıran o nazlı yârdır,
sevgiyi, mutluluğu ayıran uzak diyarlardır.

Karakışın, zemherinin sonu yazdır,
sevgi, kalbe düşen sönmeyen bir hardır.

En mutlu aşıklar gözleriyle anlaşanlardır,
sevenleri ayıranlar, insan değil birer canavardır.
                                                  
Berlin, 31 Mayıs 2005

İsmail Gökmen’in dileği bütün okurlarıma gelsin.

“Kötülüklerden uzak, birlik içinde olalım. İyiden güzelden ve doğrudan yana bir dünya için, birlikte kardeşçe dostluk içinde yaşayalım.”

Hoşça ve şiirle kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                

Kaynak ve tavsiye kitap:
İsmail Gökmen, İnsanlar, şiirler ve özdeyişler, 
Onehand Photo Design Druck, 1.Baskı, 2016

Ucuz sevgi konusunda okunmaya değer makale:
Anna Kemper, Liebe war ein großes Wort,
ZEIT Magazin No: 53, Seite 24, 19.12.2018

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.