GERÇEK İLETİŞİM

ABONE OL
11:43 - 23/10/2020 11:43
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gerçek olan bir haberi değiştirmeden doğru ulaştırma, sözlü ve yazılı olarak yapılır. Bu işlem radyo, telefon, telgraf ile sözlü, gazete ve mektup ile yazılı yapılırdı.

İnternet çağında yöntemler gelişti ve çoğaldı. Haber alma çok kolaylaştığı için yayma da süratli oluyor. Ülkeleri idare edenler, politikacılar rahatlıkla sosyal medyayı kullanıyorlar.

Sıradan, sade vatandaş da paylaşmakla yetinmiyor, bir haberi anında iletiyor. Her an her yerde fotoğraf çekebiliyor. Polisiye olaylarda doğru haberle emniyet görevlilere yardım ederek, olayın aydınlatılmasına katkı sağlanmış oluyor.

Haber almak yaşam demektir. Sorun sıraya, düzene koyabilmek, süzgeçten geçirip doğru olanı alabilmek. Şahıs kendisine lâzım olanı ayırt etmede zorlanır, zira fazla olan aşırı olan her şey sağlığa zararlıdır.

Çocukları eğitirken ve okulda öğrenim esnasında erken yaşta sorgulamayı, araştırmayı öğretmek gerek. Duyulan her şeye inanmadan doğruya ulaşması öğretilirse, bunu yetişkin çağında yaşamının bir parçası haline getirir.

Yalan haberlerde yanıltmayla kalınmaz, bazen devletler arası tartışmaya, ilişkileri bozmaya kadar gidebilir. Emniyet görevlileri boşuna meşgul edilmiş olur.

Ortaöğretim yaşında bir kız öğrenci karnesinde notları zayıf olduğu için eve gelemiyor. Birkaç gün sonra polis aramaları sonunda bulunuyor. Suriyeli erkeklerin zaptına uğradığını söylüyor. Alman kökenli Rus göçmeni olduğundan Rusya Dışişleri Bakanı tartışmaya katılıyor. Berlin-Moskova iletişimi alevlenince kız çocuğu doğruyu söylüyor. Ailesinin tepkisinden korktuğu için eve gelmeyip arkadaşında kalıyor.

Sığınmacılara karşı önyargıyı kullanırken toplumda kışkırtmayla tehlike yaratıyor. Radikal, sağcı partilerde popülist üsluplarla toplumda göçmen sayıları abartarak korku yayıyor. Seçim kampanyalarında halkı amaçları yönünde etki etmek için gerçek olmayan yanıltıcı dilin zehiri ile karşı partilerin liderlerini kötülemeye çalışıyorlar. Kendilerini mağdur göstererek düşmana karşı oy kazanma amaçlarını örterek, sanki vatandaşa faydalı oluyor intibasını veriyorlar.

Avrupa Birliği seçiminde CSU Hıristiyan Demokrat Birlik Partisinin seçim kampanyasını yürüten aday Manfred Weber en az haftada bir defa Türkiye’nin Avrupa Birliğine tam üye olamayacağını söyleyerek oy toplamaya çalışıyor. Etki etmek istediği seçmenler sorgulamayanlar. Bu durumda zaten Türkiye’ye karşı söylemlerle önceden hazırlandı. Buna mutlaka cevap verilmeli.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan linç olayında seçimden önce yanlış, gerçek olmayan suçlamalarla söylemlerle şiddet eğilimli gençler hazırlanmış olabilir. Bu nedenle büyükler, toplumda sorumluluk taşıyan insanlar, bilhassa idareci mevkiye sahip olanlar, nefret söylemlerinden seçimden önce de kaçınmalıdırlar.

Polise sığınan şiddet gören bir kadına, sen kocana ne yaptın ki, seni yumrukladı derse, şiddeti hafifletme çabası görülür.

Gerek ruhsal gerek fiziki şiddet hafife, kolaya alınamaz. Şiddetin her haline, her türlüsüne, her toplumda ve her zaman karşı olmak insan olmanın ilk şartıdır.

Gücünü kötüye kullanan bir lider, baba veya öğretmenin kendisinin ruhsal sorunları vardır. Her türlü yöntemi uygulayarak mutlaka seçilmek isteyen bir politikacının ülkesine ve şu anda Avrupa Birliği seçimine hazırlanırken, ileride birliğe hizmet edemeyeceğini vatandaş önceden görmeli. Bu nedenle seçime mutlaka giderek ve katılarak 26 Mayıs’ta böyle politikacıların seçilmesine mâni olmak gerekir.

Çok kötü savaş, terör yerkürede hükmediyor, diğer yönden Dünya’nın en ücra köşesinde bile seçmenler uyandı, olumlu bir gelişme de var. Elinde devletin gücü olmayan bireyler birleşince güçlü olduğunu gösteriyor. Hiç akla gelmeyen uzak bir ülkede gençler sokağa çıkıyor.

Hatta öğrenciler her hafta Cuma günleri protesto gösterilerini barış içinde uygularken, büyüklere örnek oluyor. Dünya liderlerine yalnız lâf değil, doğayı çevreyi korumak için gerçek önlemler alınmasını istiyorlar.

Kandırma amacıyla söylenen, gerçeğe aykırı sözler günün birinde mutlaka açığa çıkar, ama bazen çok geç olur. Kim bilir kaç insanın hayatı mahvedilmiş olur.

Çocuktan al haberi, deriz. Gerçekten çocuklar doğruyu söyler ve gösterir. Zaman zaman yetişkinler kırmamak, üzmemek için de gerçeği söylemezler. Ölüm esnasında önce yaralı hastahaneye kaldırıldı, diyerek acı habere aile fertleri hazırlanır.

Mahkemede yalancı şahitlerle ocaklar söndürülür. Hakikat ortaya çıkması geç kalabilir. Hak, adalet, hürriyet çığlıkları geç duyurulabilir.

Berlin’de hakimler var. Geçen hafta Federal Almanya Başbakanı Bayan Dr. Angela Merkel, bir karikatüriste karşı mahkemede kaybetti. Karikatür hakkında kanaatini geri almak ve bir daha tekrar etmemek zorunda bırakıldı.

Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.

Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış.

Hakikat er geç ortaya çıkar.

Hakiki dost acı söyler.

Hoşça ve hakiki bir ortamda kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.