FIRTINE VE SESSİZLİK

ABONE OL
18:50 - 01/10/2020 18:50
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Torunlarım kapı zilini çalarken acele ettiklerini, hiç beklemek istemediklerini gösterirler. Çocuklar her şeyi şimdi ve hemen yaşamak isterler. Tam yetişkinlerin tersine, duygu ve davranışlarıyla yoğun yaşarlar. Büyükler ise geçmişte can sıkıcı olayları, hazırcevap veremedikleri durumu tekrar tekrar zihinde canlandırırlar veya gelecek güne plan yaparlar. Böylece şu anı, bugünü doya doya yaşayamazlar, olumlu fırsatları kaçırırlar.

Bu nedenle ana babalar ve çocukların birlikte yaşamasında oldukça sorunlar yaşanır. Ama problemleri çözerken çocuk eğitiminde yeni metotları öğrenme şansı vardır.
Günlük telaşlara trafikte yaşanan gürültü ekleniyor. Büyüklere huzura kavuşma, psikolojik rahatlamaya dair spor derneklerinde jimnastik ve benzeri egzersiz imkânları verilirken çocuklara yönelik çok az aktiviteler var.
Noel’den önce yaşamımıza giren stres hepimizi etkiliyor. Bir yanda her yer ışıklı, rengârenk güzelliklerle göz kamaştırırken, diğer yanda mağazalar, Noel panayırları, taşıt araçları tıklım tıklım dolu kalabalık. Bazı Avrupa vatandaşları bulundukları şehirleri terk ederek tatile çıkıyorlar.
Bayram hazırlık ve telaşından kaçmak yerine, dozunu kaçırmadan fırtınadan sonra sessizliği yaşamayı öğrenmek daha isabetli olur. Bilhassa çocukların sevincini birlikte tatmak yorulan ruha merhem sürülmüş gibi olur. Noel panayırından, hediye alışverişinden eve gelince güzel kokulu loş mum ışığında sessizliği çocuklarla beraber yaşamalı.
Evde bulunan radyo, televizyon, telefon gibi elektronik gereçleri günde bir saat kapatıp, evi dinlemeyi alışkanlık haline getirmeli.
Annem, karanlıkta yalnız ne yaptığını sorduğumda evi dinliyorum, derdi. O köyde gece köpek ulumasından başka ne dinlerdi, bilmiyorum. Ama şehirde yaşayanlar tüm iletişim aletleri, kapı ve pencereyi kapatsa dahi uzaktan geçen itfaiye, polis veya otobüs, tren seslerini duyarız. Buna rağmen dinlendirir.
Ailede çocukları sessiz olmaya eğitmek için oyunlar seçilebilir. Örneğin telgraf oyunu, birisi yanındakinin kulağına bir söz söyler, bu söz yan yana fısıldayarak en sondakine ulaştırılır. En sonda bulunan kelimeyi sesli söyler. Yanlış bir söz çıkmışsa ondan önceki ne söylediğini sesli olarak söyleyince hatanın nereden, kimden kaynaklandığı bulunmuş olur. Böyle oyunlarda çocukta işitme sorunu varsa ortaya çıkmış olur.
Yakınımızda okulda çocuklar teneffüse çıkınca avluda yazın otururken, komşum öğrencilerin neden bağırarak konuştuklarını sormuştu. Her öğrenci söz alma ve anlaşılmak için yüksek sesle konuşur. Yuvalarda eğitmenlerin, okullarda öğretmenlerin ileride duyma sorunu olması kaçınılmaz.
Ana Babalar çocuğu eve gelince, bağırarak konuşma okulda değilsin, diye hatırlatmalıdır. Öğrenci ve öğretmenleri dersten çok gürültü yormaktadır.
Türkiye’de yaz tatillerinde şahit olduğumuz gürültü, ses kirliği ayrı bir yazı konusudur. Genel bir açılım gerekir. Avrupa Birliğinde bir komisyonun yaptığı gürültü haritası dikkatle uygulanmalıdır. Cinnet getiren, evde, ailede şiddetin artmasının bir sebebi de beynin hiç rahatlayamamasıdır. Gürültünün psikolojik etkenlerini kulak ve ruh doktorları daha sesli açıklamalıdır.
Diğer insanlarla birlikte yaşamanın kuralları öğrenme yaşı altı yaşını geçmişse geç kalınmış demektir. Minikler çevreyi koruyamadan bu yaşa kadar öğrenir. Yuvada çöpleri ayırarak atan bir çocuk ileride arabasının penceresinden çöp asla atmaz.
Başkalarına saygı göstermeyi, toplumda zayıflara yardımı öğrenen bir çocuk ileride engeller için ayrılan yolu kapatmaz, park yerini işgal etmez.
Çocukların fırtınalı yaşamı aileye hareket getirir, ama ana babaları yorar. Torunum arzu ettiği bir şeyi alamayınca, oyunda yenildiği zaman veya haksızlığa uğrayınca bağırarak ağlıyordu. Okulda böyle yaparsan öğretmen ve arkadaşların sana yardım edemez, ne olduğunu anlayamazlar, diyordum. Ama okula başlar başlamaz sorununu konuşarak izah etmeyi öğreniyor.
Biz insanlar işlerimizi kolaylaştırmak için gürültülü elektrikli aletler icadettik. Elektrik süpürgesi, mutfak makinası her alet gürültülü. Bunu azaltmak için çarelere başvurulur, bazen bu çareler pahalıdır. Ama bir makina bozulmuşsa daha sessiz çalışan yenisi alınabilir. Çamaşır makinası izbeye konabilir.
Gözlerimizi kapatıp dinlenebiliriz, ama kulaklarımızı kapatamıyoruz. Eve gürültüden yorgun gelen yetişkinler, çocuk için güç ifade eden araba, otobüs seslerini taklitlerini dinlemek zorundadır. Her çocuğun ayrı odası olması ideal bir sonuçtur. Bu çare her ailede uygulanamaz, sorun parasal ve sosyal gelişmeye bağlıdır. Eğer ikinci nesil Türkler Türkiye’de ev arsa alma yatırımını şu ana, şimdi ve burada harcama yaparsa, bu sorun da kısmen halledilir.
Berlin’de yükselen kiralar çocuk eğitimini oldukça zorlaştırıyor.
Yaşanan kötü deneyimler, aşırı üzüntüler ayrılıklar çocuğun fırtına yaratmasına sebep olur. Birinci nesil hiç açıklama yapmadan çocuklarını Türkiye’de bırakmak zorunda kalmıştı. Çocuklarım uzun süre beni bir yere göndermek istemezlerdi.
Üç dakika geç kalınca altı yaşındayken kızımın yuvanın önünde ellerini yukarı kaldırarak nasıl bağırdığı gözlerimin önünden hiç gitmez. Yaşanan kötü hatıralardan sonra iyi deneyimler çocuğa güven ve huzur verir. Ruh unutmaz iyi veya kötü yaşanan olayları kaydeder, tıpkı bir bilgisayar gibi. İyi, olumlu deneyimler eskiye sünger olarak, perde çeker.
Hayatta fırtınalar olmasa sessizliğin anlamını bulmak zorlaşır. Yaşantılar karşılaştırma neticesinde benimsenir.
Sevgili okurlarım, bol ışıklı, renkli Noel öncesinde telaşı takiben huzurlu, sakin günler diliyorum. Noel’in kutlaması, bayramı çocuklara göre yapılmış. Onları diğer Hristiyan olan sınıf arkadaşlarının yaşamından mahrum etmemek gerek.
Rüştü Kam’ın Mutlu Noeller yazısına yorum yazan sevgili Okur Mustafa Ekşi, Hristiyan inancı bayramı olduğu için kutlamak istemediğini yazmış. Müslümanların ve diğer inançlara da bayramlarında aynı duyarlılık gösterilmelidir. Dünyanın birçok ülkesinde azınlıklara hakları hediye edilmez, isteyerek eşit haklara ulaşılır. Bu sürede çocuklarımız zarar görmemelidir.
Öğrenciler Noel Bayramı hazırlıkları 24 günde zamanı, yıl, ay, hafta gün ve saati öğreniyorlar. Müslümanların bundan ders çıkarmaları, daha renkli, ışıklı hazırlanmalıdır. Örneğin ramazanda 30 günlük bir hediye paket takvimi yapabilirler. Haftalar ayrı renkle işaretlenir, böylece çocuğa zaman kavramı okulda ve evde öğretilebilir. Bayram günü hediyesi daha gösterişli olabilir. Fanteziye sınır yoktur.
Fırtınalı günlerden sonra sakin, sessiz günleri Noel’i aşırıya kaçmadan kutlayarak iki haftalık tatili huzurla geçirebiliriz.
Kutlamak istemeyen işe gider. Böylece Hristiyan iş arkadaşları evde kalır, sevinirler
Çocuklarınızla, torunlarınızla fırtınadan sonra huzurlu, ıssız bir ada yaratınız.
Huzurla kalın!
 
İlter Gözkaya – Holzhey 
Emekli Öğretmen 
 
 
Bu konuda okuduğum ve yılbaşı hediyesi olabilecek, tavsiye etmek istediğim Almanca kitap:
G.Preuschoff, A.F.Cremer,
Sturm und Stille; Mit Kindern Insel der Ruhe schaffen.
Verlag Herder, Freiburg
ISBN 3-451-05188-5

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.