BANKALARIN SİGORTA OYUNU…

ABONE OL
11:46 - 23/10/2020 11:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BANKALARIN SİGORTA OYUNU…

Gündem Siyaset, ortalık toz duman…
Bugün uyarma ihtiyacı duyduğum konu farklı…
Belki benim başıma gelen bir başkasına örnek olur diye yazmadan edemiyorum. Bu; bireyin toplumu uyarması ile ilgili bir sorumluluk…
Türkiye’de her şey el yordamı veya başa gelince öğreniliyor.
Sevgili eşim, hastane mikrobundan öldükten tam bir yıl sonra mevcut bankalardan birinden, kredi borcu ödenmediği için borcun varislerden tahsil edileceğine dair avukattan bir yazı geldi. 
Hastaneye yatmadan çok önce bir kredi kullanmıştı. Ondan birkaç taksit kalmıştı. 
Oysa ölümünden sonra hem maaşını kestirmek, hem de borcu varsa ödemek amacı ile ilgili bankaya başvurmuş, ölüm kâğıdını vermiştik. 
Bize; krediyi alırken yaptırdığımız sigortanın kalan bir veya iki taksit’i karşılayacağını, her hangi bir ödeme yapmamıza gerek olmadığı cevabını almıştık.
Gelin görün ki maaşı kesen banka, kredi borcu için sigortadan karşılanacağını belirttiği miktarla ilgili bir işlem yapmamıştı. 
Canımı sıkan olaylar bundan sonra başladı.
Acıdan gözümüz parayı-pulu görmediği için, bir başka banka şubesinde olan hesabımızdan istenen miktarın havalesini istediğimizde, böyle bir olayı yaşamış genç bir hanım bizi uyardı. 
-“Sakın ha…  Ödemeyin, bu paraları sizden tahsil edip, size dahi ödenmesi gereken sigortadan artan paranın üstüne yatıyorlar” dedi. Üstüne yatmak? Ne kötü bir deyim… 
Bu sözlerin doğruluğuna ihtimal vermemekle birlikte konuyu takip ettik. Birkaç kez bankaya gidip gelmemiz, ısrarlı tutumumuz sonucu ölüm belgesi ve varis olduğumuza dair belgeler ile koşuşturmayı kazandık. Hem Avukatın parası, hem de banka borcu ilgili bankanın sigortasınca bir ay sonra ödendi.  
-“Yapacak bir şey var mı? Borcumuz-harcımız kaldı mı? Diye sorduğumuzda her hangi bir şey olmadığını belirttikleri için gönlümüz rahat bankadan ayrıldık. 
Bittimi?
Hayır bitmedi…
Çünkü krediyi kullanan kişi adına, bankada sigorta şirketinin hesaplayıp gönderdiği bir meblağ oluyormuş. Bunun da varislere ödenmesi gerekliymiş. 
Gelgelelim biz bunu sorduğumuzda “Yok öyle bir şey…” dediler. 
Allahtan eşimiz dostumuz çok. Araştırınca hanımın adına hesapta bir miktar paranın bulunduğunu, bunun bize ödenmesi gerektiğini, ödenmediği takdirde başka bir fona aktarılacağını kuşlar kulağımıza fısıldadı. 
Uzatmayayım. Verilen akıl ile ilgili banka şubesine gittik. Doğrudan vezneye başvurduk.
-“Falanca’nın hesabında kalan miktarı çekmeye geldik. Bu da belgelerimiz” dedik. 
Veznedeki genç arkadaş, kontrolleri (ki bu kontrollerde bize alacak verecek yok diyen kısım şefinede sormak dahil) yaptı. Hesapta kalan miktarı ödedi.
***
Bunu niye mi anlattım?
Bankaların bile ne hale geldiğini, ölüm halinde bile vatandaşı uyarmadıklarını, vatandaşın nasıl davranması gerektiğini anlatmak için…
Eğer sizinde ölmeden önce kredi çekmiş, ödeyemeden ölmüş bir yakınınız var ise dikkatli olun. 
Çekilen kredinin ödenmemiş kısmını sizden talep ederlerse itiraz edin ve sigortasından ödenmesini, hatta artan paranın size iade edilmesini isteyin.
Aksi takdirde;
Kalan paranın ne olduğu meçhul…
Acınızdan kimsenin yararlanmasına izin vermeyin.
Yılların bankası da olsa…
Taner Tümerdirim
[email protected]

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.