Kuraklık Nedeniyle Konutlara ‘Su Kısıtlaması’

Kuraklık Nedeniyle Konutlara ‘Su Kısıtlaması’

ABONE OL
08:55 - 17/07/2022 08:55
Kuraklık Nedeniyle Konutlara ‘Su Kısıtlaması’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerika’nın batısında gittikçe kötüleşen kuraklık, Güney California’da su kullanımı konusunda yeni kısıtlamalar getirilmesine neden oldu.

Gür, yeşil çim alanlar California’nın birçok semtinin belirgin özelliği. Ancak yıllardır süregelen kuraklık, Los Angeles bölgesinin önemli bir kesiminde çimlerin sulanmasının haftada ikiyle sınırlandırılmasına yol açtı.

Burada, Las Virgenes bölgesi, hiç yeraltı suyu olmamasından dolayı fıskiyelerini haftada bir kez çalıştırabiliyor. Yerel sular idaresi yetkilisi Riki Clark, tüketimi kısıtlamanın gerekli olduğunu, çünkü bölge suyunun yüzde 70’inden fazlasının konutların dışında kullanıldığını söyledi.

Clark, devreye sokulan uygulamayı anlattı: “Hane adreslerinin numarası tek sayı ile biten tüm müşterilerin suyu dışarıda kullanma günleri Salı olarak belirlendi. Evlerinin numaraları çift sayı ile bitenler de Perşembe günleri sulama yapabilir. Her hane bu tek gün içinde sekiz dakika sulama yapabilir.”

Sular idaresi çalışanları, kimin ne zaman sulama yaptığını denetleyerek kurallara uyulup uyulmadığını kontrol ediyor. İhlal edenlere önce uyarıda bulunuluyor. Tekrar edilirse ceza ödüyorlar. İhlale devam edenlere kısıntı uygulanıyor. Su akış hızını kısıtlama uygulamasını idarenin müşteri hizmetleri temsilcisi Cason Gilmer geliştirmiş.

Gimer, “Kısıtlayıcı devrede olduğu zaman bunu mutfak musluğunda fark etmezsiniz. Ama duşta farkı hissedersiniz. Duş muslukları dakikada iki buçuk galon su tüketir. Dolayısıyla duşun suyu biraz daha az akar. Ama yine de duş alabilirsiniz. Yemek yapabilirsiniz. Araçların doldurulması biraz daha zaman alabilir. Dolayısıyla, çamaşır makineniz ya da sifonunuzun dolması daha fazla zaman alır. Ama yine de çalışırlar. Ev içinde durum idare edilebilir. Dışarıda ise bu küçük delik sulama sisteminizi devreye sokacak yeterlilikte su akışı sağlamaz” diyor.

Bazıları düzenli biçimde bahçe sulamaktan vazgeçiyor. Sarah Lariviere geçen yıl ilk kez ev sahibi oldu. Amacı mevcut yeşil çimleri sökmek ve yerine yabani çiçekler ve bölgeye özgü, kuraklığa dayanıklı bitkiler ekmekti.

Lariviere, “Fazla suya ihtiyaç duymayan, Los Angeles bölgesinde serpilip büyüyebilecek bitkileri nereden bulabileceğim konusunda muazzam bir araştırma yaptım. Theodore Payne yerel bitki vakfına gittim. Fidanlıkları var. Kursları var. Yerel bitkileri nasıl sulamam gerektiği konusunda ders aldım. Yerel bitkilere bakmak için orada oldukça zaman harcadım” diyor.

Lariviere, kuraklığa dayanıklı yeni bahçesinin masraflarını karşılayabilmek için çim değişimi karşılığında eyaletin sağladığı indirimden yararlandı.

Su kısıtlaması konusunda bir ilerleme olmamasına rağmen, çimlerini yeşil tutmakta kararlı olan bazı sakinler bahçelerinin sarıya dönüşmesine tanık oluyor.

VOA tarafından geçilen Kuraklık Nedeniyle Konutlara ‘Su Kısıtlaması’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kuraklık Nedeniyle Konutlara ‘Su Kısıtlaması’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kuraklık Nedeniyle Konutlara ‘Su Kısıtlaması’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.