51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasındaki tahliye kararına aileler tepkili

51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasındaki tahliye kararına aileler tepkili

ABONE OL
21:30 - 02/05/2024 21:30
51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasındaki tahliye kararına aileler tepkili
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçen yıl yaşanan 6 Şubat depremleri sonrası Gaziantep’in Nizip ilçesinde yıkılan tek bina Furkan Apartmanı’ydı. Depremde enkazın altında kalan 51 kişi hayatını kaybetti.

Apartmanın yıkılmasıyla ilgili görülen davada ise geçen hafta ara karar verildi. Mahkeme, dört tutukludan üçünün tahliye edilmesine karar verdi. Furkan Apartmanı’nda hayatını kaybedenlerin yakınları kararı VOA Türkçe’ye değerlendirdi ve tepkilerini dile getirdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan raporda apartmanın kolonlarının kesildiği tespit edilmişti.

Apartmanın yıkılmasında ihmali bulunduğu belirlenen binanın fenni mesulü Yılmaz Şahin Yurtyapan ile binada sahip oldukları daire ve iş yerlerinde kolon kestikleri iddia edilen Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay tutuklanmıştı.

Soruşturma kapsamında savcılık, dört tutuklu sanık ile apartmanın müteahhitleri Hasan Hüseyin S. ve Abdullah Devrim S. hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

Davanın geçen yıl Ekim ayında görülen ilk duruşmasında mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan apartmanın müteahhidi tutuksuz sanık Abdullah Devrim S. ve kardeşi Hasan Hüseyin S. hakkında yakalama kararı verdi.

İki müteahhit ile ilgili olarak davanın geçen ay görülen dördüncü duruşmasında ise yakalanamadıkları ve yurtdışına çıkmış olabilecekleri gerekçesiyle haklarında kırmızı bülten çıkarılması ve yeni bilirkişi raporu istenmesi kararlaştırıldı.

Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Nisan’da görülen beşinci duruşmaya tutuklu sanıklar, kaldıkları cezaevinden SEGBİS yöntemiyle katıldı.

Duruşmada sanık avukatları ile hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları da hazır bulundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden gelen yeni bilirkişi raporunun okunmasının ardından savunmalarını yapan tutuklu sanıklar, kolon kestikleri yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyleyerek, tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti duruşma sonunda tutuklu sanıklardan Eyüp Öğüt, Faik Öğüt ve Nejdet Alpay’ın, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden gelen bilirkişi raporlarının lehine olması, kurumsal firmalardan elde edilen belgeler, tanık anlatımları, delillerin toplanmış olması, toplanmamış delillere temas etme imkanının bulunmamasını göz önünde bulundurarak tahliyelerine karar verdi.

Geçen yıl yaşanan 6 Şubat depremleri sonrası Gaziantep’in Nizip ilçesinde yıkılan tek bina Furkan Apartmanı’ydı. Depremde enkazın altında kalan 51 kişi hayatını kaybetti.

“Bu karar deprem sonrası bir kez daha canımızı yaktı”

6 Şubat depremlerindeki ilk sarsıntıyla yerle bir olan Furkan Apartmanı’nda yakınlarını kaybedenler ise, tahliye kararına tepki göstererek, sorumluların bir an önce en ağır şekilde cezalandırılmaları için yetkililere çağrıda bulundu.

Furkan Apartmanı’nda dokuz yakınını kaybettiğini belirten Hakan Kılıç, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada sorumluların bir an önce en ağır şekilde cezalandırılmalarını istediklerini söyleyerek, “Benim kızım o enkazdan yedinci gün sağ olarak çıkarıldı. Dün enkaz alanına gittim, halen apartmanda çocuklara ait eşyalar duruyordu. Kızım halen psikolojik tedavi görüyor düzelmiş değil. Biz bu dosyada mağdurken haklı çıkmak için daha ne yapmamız gerekiyor bilmiyorum. Bu kadar bilirkişi raporu, kati raporlar geldi fakat çelişkiler çok fazla. Kolonun kesik olduğu tespit edildi. Bu mahkeme nasıl ara karar ile tahliye verdi anlam veremedik. Tahliye edilenlerin hiçbiri masum değildi. Şu anda içeride 74 yaşında sadece binanın çizimini yapan adam kaldı. Koca şehirde tek bir apartman yıkıldı, biz yine de hakkımızı arayamıyoruz, Maraş’ta yaşıyor olsak ne yapacaktık bilmiyoruz. Bu karar deprem sonrası bir kez daha canımızı yaktı. Biz sesimizi nereye duyuracağız bilmiyorum sadece adil bir yargılama istiyoruz” diye konuştu.

Avukat Çakar: “Kolon kesildiği tespitine rağmen, kolonları kesenler tahliye edildi”

Binanın ana taşıyıcı kolonunun kesildiğini tüm raporlarda sabit olduğunu söyleyen Furkan Apartmanı’nda yakınların kaybedenlerin avukatı Mesut Çakar da, tahliye kararına anlam veremediklerini dile getirdi.

Raporlarla sabit olmasına rağmen mahkemenin kolon kesenleri tahliye ettiğini vurgulayan avukat Çakar, şunları söyledi:

“Nizip Ağır Ceza Mahkemesi tarafından söz konusu binaya ilişkin keşfe gidildi. Yapılmadığı iddia edilen kolonların yapıldığı tespit edildi. Yerinde olduğu tespit edildi. Binanın ana taşıyıcı kolonu olan S11 kolonunun kesildiği tespit edildi. Bu raporda sabit. Hatta bu raporda S11 kolonunun binanın ana taşıyıcı olduğu, bunun kesildiği ve bu nedenle de binanın yıkıldığı tespit edildi. Daha sonra mahkeme tarafından dosya Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne gönderildi. KTÜ’den rapor 1 hafta önce dosyaya girdi. Dosyada az önce bahsettiğim S11 kolonunun ortak heyetin görüşü neticesinde kesildiği tespit edilmiştir deniliyor. Mahkeme, sadece bu raporda değil en az 5-6 raporda kolon kesildiği sabit olmasına rağmen kolon kesenleri tahliye etti.”

“Karara itiraz ettik”

Dosyada yetersiz ve çelişkili ifadelerin bulunduğuna dikkat çeken Çakar, “Mahkemenin vermiş olduğu bu kararı hala anlamış değiliz. Mahkeme dosyasında yetersiz ve çelişkili raporlar var. Yeni bir bilirkişi raporu mutlaka alınmalı. Binanın sahipleri tarafından taşıyıcı kolonlarının kesildiği raporlarda tespit edilmiş. Mahkemenin erken tahliye kararı tüm taraflarda şaşkınlık yarattı. Mahkemeye itiraz dilekçelerimizi yazıp ulaştırdık. Şu an sonuç bekliyoruz” diye konuştu.

Mahkeme heyeti ayrıca, sanıklardan 51 kişinin öldüğü apartmanın fenni mesulü Yılmaz Şahin Yurtyapan’ın tutukluluk halinin devamına, avukatı aracılığıyla yakalama kararının kaldırılarak tutuklanmama güvencesine yönelik talepte bulunan firari müteahhit Abdullah Devrim S. ile kardeşi Hasan Hüseyin S.’nin talebinin reddedilerek kırmızı bültenli yakalama emrinin devamına karar vererek, duruşmayı 31 Mayıs’a erteledi.

VOA tarafından geçilen 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasındaki tahliye kararına aileler tepkili haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasındaki tahliye kararına aileler tepkili haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasındaki tahliye kararına aileler tepkili haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.