ABD, İsrail’i Refah saldırısından vazgeçirebilecek mi?

ABD, İsrail’i Refah saldırısından vazgeçirebilecek mi?

ABONE OL
17:46 - 02/05/2024 17:46
ABD, İsrail’i Refah saldırısından vazgeçirebilecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Gazze’de ateşkes için çalışmalar sürerken İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Refah’a askeri operasyon planlarından geri adım atmıyor. Bir hükümet kaynağı, İsrailli üst düzey bakanların Gazze ateşkesini ve yerinden edilmiş Filistinliler’le dolu yerleşim bölgesinin güney ucundaki Refah’a askeri operasyon olasılığını görüşmek üzere toplanacağını söyledi.

Kaynağa göre Netanyahu’nun savaş kabinesinin toplanması ve ardından daha geniş güvenlik kabinesinin toplanması planlanıyordu. İsrail, genellikle iki grubun oturumları hakkında bilgi yayınlamıyor.

İsrail, Mısırlı arabulucular tarafından sunulan ve Hamas’ın 7 Ekim saldırısında rehin aldığı kişilerin bir kısmının serbest bırakılmasını sağlayacak son ateşkes teklifine örgütün vereceği yanıtı bekliyor.

Önceki girişimler, Hamas’ın İsrail’den savaşı sona erdirme taahhüdü istemesi üzerine tökezlemişti.

İsrail, sivillerin Refah’tan güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamak için çalışacağını söylerken, ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü yaptığı açıklamada, henüz böyle bir plan görmediğini söyledi ve Washington’un böyle bir saldırıyı destekleyemeyeceğini tekrarladı.

Blinken ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Kudüs’te iki buçuk saat görüştükten sonra İsrail, ABD’nin tutumuna ve BM’nin “trajediye” yol açacağı uyarısına rağmen Refah operasyonunun devam edeceğini tekrarladı.

Blinken, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sivillerin zarar görmemesini sağlayacak etkili bir plan olmadan Refah’ta büyük bir askeri operasyonu destekleyemeyiz, desteklemeyeceğiz ve hayır, böyle bir plan görmedik” dedi.

“Refah’ta büyük bir askeri operasyon gerektirmeyen, Hamas’ın süregelen meydan okumasıyla başa çıkmanın başka yolları ve bize göre daha iyi yolları var” diyen Blinken, bu konuyu İsrailli yetkililerle görüşmeyi sürdürdüklerini kaydetti.

Bir İsrail hükümet sözcüsü ise, Hamas’ın kalan savaşçı birliklerini yok etmeye kararlı olduklarını vurguladı.

Sözcü, basın brifingde, “Refah’taki beş Hamas taburundan son dördünü ortadan kaldırmaya kararlıyız, planlarımızı Dışişleri Bakanı Blinken ile paylaşıyoruz” dedi.

ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyelerinden mektup

Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi’ndeki 212 Demokrat üyeden 57’si, Biden yönetimine mektup yazarak, Netanyahu hükümetini Refah’a saldırıdan vazgeçirmek için mümkün olan her türlü tedbiri almaya çağırdı.

Mektupta, “Refah’a yönelik topyekün bir saldırıyı engellemek amacıyla, halihazırda imzalanmış olan yasalardan kaynaklanan yardımlar dahil, İsrail hükümetine yönelik bazı saldırı amaçlı askeri yardımları derhal durdurmak için mevcut yasa ve politikaları uygulamaya çağırıyoruz” denildi.

Beyaz Saray, Demokrat Partili temsilciler Pramila Jayapal ve Madeleine Dean’in öncülük ettiği mektupla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Biden’ın Hamas’a karşı savaşında İsrail’e verdiği destek özellikle genç Demokratlar arasında önemli bir siyasi sorun olarak görülüyor. Demokrat Parti ön seçimlerinde Biden’a “bağlılık göstermeyenlerin” protesto oylarını körükleyen İsrail desteği, ABD üniversitelerinde Filistin yanlısı protesto dalgasını da yönlendirdi.

Bu durum, Biden’ın Cumhuriyetçi selefi Donald Trump’a karşı sıkı bir seçim mücadelesine girdiği şu günlerde, Demokratlar’ın endişelerini arttırıyor.

VOA tarafından geçilen ABD, İsrail’i Refah saldırısından vazgeçirebilecek mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD, İsrail’i Refah saldırısından vazgeçirebilecek mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD, İsrail’i Refah saldırısından vazgeçirebilecek mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.