“İsrail Gazze Şeridi için sorumluluğunu sonlandırmayı amaçlıyor”

“İsrail Gazze Şeridi için sorumluluğunu sonlandırmayı amaçlıyor”

ABONE OL
20:01 - 20/10/2023 20:01
“İsrail Gazze Şeridi için sorumluluğunu sonlandırmayı amaçlıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bugün İsrail Parlamentosu’nun Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’nde yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik askeri kampanyasının amaçlarından birinin İsrail’in Gazze’deki sorumluluğunu sona erdirmek olduğunu söyledi.

Bakan Gallant, İsrail’in militan örgüt Hamas’a karşı yürüttüğü savaş sonrasında Gazze’deki siviller üzerinde kontrolü sürdürme planları olmadığını kaydetti.

Gallant’ın İsrailli parlamenterlere yaptığı bu açıklamalar, ilk kez İsrailli üst düzey bir yetkilinin Gazze için uzun vadeli planları ortaya koyması anlamı taşıyor.

Gazze Şeridi’nin kara ve deniz sınırlarının yüzde 90’ını kontrol eden İsrail ve güneyde dar bir kara sınırı bulunan Mısır’dan başka dış dünyayla bağlantısı bulunmuyor.

Hamas’ın 2007 yılında kontrolü ele geçirdiği Gazze’yi sıkı bir abluka altında tutan İsrail, ithalat ve ihracata kapsamlı kısıtlamalar uyguluyor ve bölgeden giriş-çıkış yapanlara engellemeler getiriyor.

Hamas’ı kendi istikrarı açısından bir tehdit olarak kabul eden Mısır ise İsrail’in ablukasını büyük oranda destekliyor.

İsrail Parlamentosu’nun Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’ne brifing veren İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’nin İsrail kasabalarına 7 Ekim günü yaptığı kanlı baskından sonra başlatılan askeri operasyonların üç aşamalı olduğunu söyledi.

Mevcut askeri operasyonların oluşturduğu ilk aşamanın Hamas altyapısını çökertmeyi amaçladığını kaydeden Gallant, ikinci aşamanın “direniş ceplerini” yok etmeye odaklanan “daha düşük yoğunluklu operasyonları” içereceğini belirtti.

İsrail Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Üçüncü aşama, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki yaşama ilişkin sorumluluğunu ortadan kaldırmasını ve İsrail vatandaşları için yeni bir güvenlik gerçekliğinin oluşturulmasını gerektirecek” ifadeleri kullanıldı.

Gazze’ye geçmişte enerji ihtiyaçlarının büyük çoğunluğunu tedarik eden İsrail, 7 Ekim’deki Hamas baskını sonrasında enerji akışını kesti ve bölgeye su ya da ilaç tedarik etmeyi de reddetti.

İsrail daha önce askeri malzemelerin Hamas’ın eline geçmesini engellemek için Gazze’ye ithalatı denetliyordu.

VOA tarafından geçilen “İsrail Gazze Şeridi için sorumluluğunu sonlandırmayı amaçlıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İsrail Gazze Şeridi için sorumluluğunu sonlandırmayı amaçlıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İsrail Gazze Şeridi için sorumluluğunu sonlandırmayı amaçlıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.