Irak Patriot Füzelerine Yeşil Işık Yakacak mı?

Irak Patriot Füzelerine Yeşil Işık Yakacak mı?

ABONE OL
04:58 - 02/02/2020 04:58
Irak Patriot Füzelerine Yeşil Işık Yakacak mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Irak’taki askerlerini İran füzelerinden daha iyi korumayı hedefliyor. Ancak bu çabalar, Patriot füze savunma bataryalarının ülkelerine girmesine izin verip vermeme konusunda hala kararsızlık yaşayan Iraklı yetkililerce sekteye uğratılıyor.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Patriot sisteminin Irak’ta konuşlandırılması için Iraklılar’ın iznine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Esper, Irak’ın Amerika’ya yeşil ışık yakması durumunda Patriot bataryalarının nereye yerleştirileceği meselesiyle ilgili anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması gerektiğini de kaydetti.

”Irak’taki üste Patriotlar olsaydı İran’ın füzeleri vurulurdu”

Esper ve Pentagon’daki diğer üst düzey yetkililer, Ocak ayı başında İran’ın Irak’ta Amerikan askerlerinin bulunduğu Ayn El Esad hava üssüne düzenlediği füze saldırısında en az 64 Amerikan askerinin ağır beyin sarsıntısı geçirmesi üzerine Irak’ta Patriot füzelerine ihtiyaç olduğu konusunda ısrar ediyor. Daha önceki rapora göre 50 Amerikan askerinin yaralandığı bildirilmişti.

Bu 50 vakaya geçen haftadan bu yana 14 yeni vaka daha eklendi.

Savunma Bakanlığı yetkililerine göre geçen hafta Perşembe gününden itibaren saldırıdan etkilenen askerlerin 39’u, Irak’taki görevlerinin başına döndü. 21 asker tedavi ve değerlendirme için Almanya’ya gönderildi, sekiz asker ise Amerika’ya geri döndü.

Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, İran’ın Ayn El Esad üssüne düzenlediği saldırıda son derece ciddi silahlar kullandığını söyledi.

Milley, ”Eğer Ayn El Esad üssünde ya da Erbil’de bir Patriot müfrezesi olsaydı İran’ın balistik füzeleri vurulabilirdi” dedi.

Bakan Esper ve General Milley, Savunma Bakanlığı’nın İran füzelerinin menzilindeki Amerikan askerlerini korumanın başka yollarını da aradıklarını kaydetti.

Mevcut savunma işe yarasa da beyin travması vakaları arttı

Ancak General Milley yine de mevcut savunmanın işe yaradığını, Amerika’nın aldığı istihbaratla füzeler henüz menzile ulaşmadan askerlerin güvenli sığınaklara indiğini, böylelikle can ya da kol ve bacak gibi uzuv kaybının önlendiğini söyledi.

Savunma Bakanlığı, ilk açıklamada, Amerika’nın Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesine karşılık olarak İran’ın en az 11 balistik füzeyle Irak’taki Ayn El Esad Üssü’ne yaptığı misillemede kimsenin yaralanmadığını kaydetmişti.

Ancak askeri yetkililer, saldırıdan bir hafta sonra yaklaşık on iki askerin beyin travması nedeniyle tedavi gördüğünü bildirmişti. Bu sayı, o zamandan bu yana yükseldi.

Başkan Trump’ın askerlerin geçirdiği beyin travmasını ”baş ağrıları” olarak geçiştirmesi ise eleştirilere neden oldu.

Trump, İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’na katıldığı sırada ”Daha önce gördüğüm bazı yaralanma vakalarına kıyasla bunları çok da ciddi vakalar olarak görmüyorum” demişti.

Trump’ı savunan Pentagon yetkilileri ise ordunun, şimdiye kadar tespit edilen beyin travması vakalarını ‘ciddi olmayanlar’ kategorisinde sınıflandırdığını kaydetmişti.

Bakan Esper, ”Başkan’la konuştum. Tüm askerlerimizin, özellikle de Irak’taki operasyonlarda yer alanların sağlık ve afiyeti, Başkan’ı çok kaygılandırıyor. Bu vakaların ciddiyetinin farkında” dedi.

Yetkililer, görev başına dönenler dahil beyin travması teşhisi konan tüm askerleri tetkikten geçirmeye devam edecek.

Genelkurmay Başkanı Milley, yıllar sonra bazı komplikasyonların ortaya çıkabileceği olasılığına işaret ederek, ”Askerlerimize iyi bakacağız. Hayatlarının geri kalanı boyunca sağlık durumlarını takip edeceğiz,” şeklinde konuştu.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.