New York’taki duruşmada yargıç Donald Trump’ı mahkeme salonundan atmakla tehdit etti

New York’taki duruşmada yargıç Donald Trump’ı mahkeme salonundan atmakla tehdit etti

ABONE OL
23:50 - 17/01/2024 23:50
New York’taki duruşmada yargıç Donald Trump’ı mahkeme salonundan atmakla tehdit etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yazar E. Jean Carroll’un eski Başkan Donald Trump aleyhine açtığı iftira davasına bakan yargıç, mahkeme salonunun düzenini bozucu hareketlerde bulunması halinde Trump’ın salondan çıkarılacağı uyarısı yaptı.

ABD Bölge Yargıcı Lewis Kaplan’ın bu tehdidi, Carroll’ın bir avukatının, Trump’ın Carroll’ın ifadesi sırasında avukatlarıyla yüksek sesle konuştuğunu söylemesinin ardından geldi.

Elle dergisinde 27 yıl boyunca tavsiye köşesi yazan Carroll, Trump’ın itibarını zedelediğini ve 2019 yılında, yaklaşık 25 yıl önce kendisine tecavüz ettiğini inkar ettiği için milyonlarca dolar tazminat ödemesi gerektiğini söyledi.

Carroll’ın avukatı Shawn Crowley, Manhattan’daki mahkemede jüri karşısında yaptığı açıklamada, “Trump, ‘Bu bir cadı avı, bu gerçekten bir dolandırıcılık işi’ dedi” şeklinde konuştu.

Yargıç Kaplan, Trump’ı duruşma sırasında kendisini kontrol etmesi konusunda uyardı.

Kaplan, “Bay Trump’ın burada bulunma hakkı var. Bu hakkı elinden alınabilir, düzeni bozucu davranırsa ve mahkeme emirlerine uymazsa bu hak elinden alınabilir” dedi.

“Bay Trump, umarım sizi duruşmadan çıkarmayı düşünmek zorunda kalmam,” diyen Yargıç Kaplan, “Bunu yapmam için muhtemelen çok istekli olduğunuzu anlıyorum” şeklinde konuştu.

Savunmasında tanıklık etmek istediğini söyleyen 77 yaşındaki Trump’ın mahkemede bulunması zorunluluğu söz konusu değil. Trump, Salı günü öğleden sonra yapılan açış konuşmalarına katılmadı ve bir kampanya etkinliği için New Hampshire’a uçtu.

2024 seçimleri öncesinde çok sayıda ceza ve hukuk davası Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığının odak noktası haline gelen Trump, Truth Social platformunu kullanarak dava başladıktan sonra bile Carroll’a yönelik eleştirilerine devam etti.

Trump, Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı için destekçi ve bağış toplamak amacıyla hukuki sorunlarını sık sık kullanıyor ve davaları siyasi bir komplonun parçası olarak nitelendiriyor.

Trump, 2020 seçimlerini Demokrat Joe Biden’a karşı kaybetmesini tersine çevirmeye çalıştığını iddia eden ikisi de dahil olmak üzere dört eyalet ve federal ceza davasında suçsuz olduğunu kabul etti.

”Trump yalan söyledi”

Çarşamba günü erken saatlerde ifade veren 80 yaşındaki Carroll, Trump’ın taciz iddiasını reddetmesinin, itibarına zarar verdiğini ve kendisini ölüm tehditleri de dahil olmak üzere anında çevrimiçi saldırılara maruz bıraktığını söyledi.

Carroll, Trump’a karşı açtığı ikinci hukuk davasında “Buradayım çünkü Donald Trump bana saldırdı ve bu konuda yazdığımda böyle bir şey olmadığını söyledi. Yalan konuştu ve bu benim itibarımı yerle bir etti.”

Geçtiğimiz Mayıs ayında bir başka jüri, Trump’ın, Bergdorf Goodman mağazasının soyunma odasında cinsel tacizde bulunduğuna ve 2022 yılında da böyle bir şey olmadığını söyleyerek Carroll’a iftira attığına hükmederek Carroll’a 5 milyon dolar ödemesine karar vermişti.

Çarşamba günkü duruşmada Carroll, 10 milyon dolar daha tazminat ve cezai tazminat talep ediyor.

Yargıç Kaplan, daha önce Trump’ın Carroll’a soyunma odasında cinsel tacizde bulunduğuna ve 2019’da başkan olarak yaptığı iki açıklama nedeniyle kendisini karaladığına hükmetmişti.

Trump, Carroll’ı tanımadığını ve o zamanlar piyasaya yeni çıkan anı kitabının satışlarını arttırmak için kendisini tecavüzcü olarak damgaladığını iddia etmişti.

Carroll kürsüde, avukatı Roberta Kaplan’ın, ağzına bir silah sokup tetiği çekmesini öneren bir mesajı gösterdiğinde gözyaşlarına hakim olamadı.

Carroll, “Twitter’da saldırıya uğradım, Facebook’ta saldırıya uğradım, haber bloglarında saldırıya uğradım, mesajlarda acımasızca saldırıya uğradım. Bu yeni bir dünyaydı” şeklinde konuştu.

Carroll bir zamanlar Elle dergisindeki köşesinde kendisinden tavsiye isteyen okuyucularından ayda 200 mektup aldığını, şimdi ise sekiz mektup aldığını söyledi.

Saldırıların sonlanmadığını belirten Carroll, “Dün Twitter’ı açtım ve ‘Sen bir sahtekarsın’ yazıyordu. Artık bir yalancı, bir sahtekar ve bir kaçık olarak tanınıyorum” dedi.

Trump, Carroll’a “çatlak” yakıştırması yapmıştı.

Carroll, avukatının, Trump aleyhine dava açtığı için pişman olup olmadığıyla ilgili sorusuna, “Sadece bir an için. Harekete geçtiğim için çok memnunum” şeklinde yanıt verdi.

Cenaze için erteleme olmayacak

Trump’ın avukatı Alina Habba ise Carroll’ın sadece insanların sosyal medyada paylaştığı “kötü sözlerden” ötürü zarar gördüğünü ve destekçilerinin övgüsünü ve medya kuruluşlarının ilgisini topladığını söyledi.

Habba, Salı günü yaptığı açış konuşmasında “Bayan Carroll şu anda hayatında hiç olmadığı kadar ünlü ve pek çok kişi tarafından sevilip sayılıyor, ki amacı da buydu” demişti.

Carroll ifade vermeden önce Trump’ın avukatlarından Habba, Trump’ın kayınvalidesinin Florida’daki cenazesine katılabilmesi için Perşembe günü duruşmayı erteleme talebini reddeden Yargıç Kaplan ile sert bir tartışma yaşadı.

Yargıç, Habba’ya “Bu konuda daha fazla tartışma dinlemeyeceğim. Hiç. Bu kelimeyi anladınız mı? Lütfen oturun” şeklinde yanıt verdi.

Mahkeme Cuma günü toplanmayacak. Trump ise önümüzdeki hafta duruşmada ifade verebilir.

VOA tarafından geçilen New York’taki duruşmada yargıç Donald Trump’ı mahkeme salonundan atmakla tehdit etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. New York’taki duruşmada yargıç Donald Trump’ı mahkeme salonundan atmakla tehdit etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan New York’taki duruşmada yargıç Donald Trump’ı mahkeme salonundan atmakla tehdit etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.