IMF Türkiye’nin Büyüme Tahminini Arttırdı

IMF Türkiye’nin Büyüme Tahminini Arttırdı

ABONE OL
11:10 - 27/07/2022 11:10
IMF Türkiye’nin Büyüme Tahminini Arttırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Uluslararası Para Fonu (IMF) Dünya Ekonomik Görünümü raporunu güncelledi. IMF küresel büyüme beklentisini düşürürken, Türk ekonomisinde ise büyüme tahmini arttırdı. Raporda Türkiye ekonomisinde 2021 yılında yüzde 4, 2022 yılında ise yüzde 3,5 büyüme tahmini yapıldı. IMF Türkiye tahminini Nisan ayında yayınladığı rapora göre 2021 için yüzde 1,3 2022 içinse yüzde 0,5 arttırmış oldu.

Küresel büyüme beklentisini düşüren IMF, yüksek enflasyon ve Ukrayna savaşının risklerinin somutlaşmaya başladığı uyarısında bulundu. IMF, bunların kontrolsuz bırakılması durumunda dünya ekonomisinin resesyonun eşiğine gelebileceğine dikkat çekti.

IMF, Dünya Ekonomik Görünümü raporu güncellemesinde küresel reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyümesine ilişkin bu yılın Nisan ayında açıkladığı yüzde 3,6’lık tahminini yüzde 3,2’ye indirdi. IMF, küresel GSYİH’nin Çin ve Rus ekonomilerindeki gerilemeler nedeniyle ikinci çeyrekte daraldığını belirtti.

IMF, 2023 büyüme tahminini de Nisan ayındaki yüzde 3,6’dan yüzde 2,9’a çekti ve bunda uygulanan katı para politikasının etkili olduğunu belirtti.

Küresel büyüme, 2020’deki COVID-19 pandemisi döneminde yüzde 3,1 daralmasının ardından 2021’de yüzde 6,1 arttı.

IMF baş ekonomistinden olumsuz tablo

IMF’nin baş ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas yaptığı açıklamada, ”Görünüm Nisan ayından bu yana önemli ölçüde kötüleşti. Dünya kısa süre sonra küresel resesyonun eşiğine gelecek üstelik de son resesyondan yalnızca iki yıl sonra” dedi.

IMF, son tahminlerin ”hiç olmadığı kadar belirsiz” olduğunu ve Rusya’nın enerji ve gıda fiyatlarını tetikleyen Ukrayna savaşının risklerinden etkilendiğini kaydetti. Bunun enflasyonu tetikleyecek ve daha sıkı para politikalarına yol açacak enflasyon beklentisini arttıracağı tespitinde bulundu.

”Avrupa ve ABD’de büyüme tamamen durabilir”

IMF, Rusya’nın Avrupa’ya gaz tedarikinin yıl sonuna kadar tamamen kesilmesi ve Rusya’nın doğalgaz ihracatından yüzde 30 daha düşüş olmasını içeren olası bir alternatif senaryoya göre küresel büyümenin 2022’de yüzde 2,6’ya, 2023’te ise yüzde 2’ye düşebileceğini, Avrupa ve ABD’de büyümenin sıfır olabileceğini belirtti.

IMF’ye göre küresel büyüme COVID-19 resesyonu dönemi dahil, 1970’ten bu yana sadece beş kez yüzde 2’nin altına düştü.

IMF, 2022’de gelişmiş ekonomilerde enflasyon oranının Nisan tahminlerindeki yüzde 5,7’den yüzde 6,6’ya çıkmasını beklediğini ve enflasyonun tahminlerden daha uzun süre yüksek kalacağını kaydetti. IMF’ye göre yükselen piyasalarda ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyonun 2022’de Nisan ayındaki yüzde 8,7 seviyesinden yüzde 9,5’e çıkması bekleniyor.

Gourinchas, ”Mevcut düzeydeki enflasyon bugün ve gelecekte ekonomik istikrara açık tehdit oluşturuyor ve politika yapıcılar için en büyük öncelik enflasyonu merkez bankalarının hedeflediği seviyeye çekmek olmalı” dedi.

Sıkı para politikalarına bağlı kalınması tavsiyesi

Gourinchas, ”Para politikasındaki sıkılaşma gelecek yıl etkisini yavaşlayan büyüme ve yükselen piyasalara baskıyla göstermeye başlayacak. Ancak bu süreci geciktirmek yalnızca zorlukları körükleyecek” diyerek merkez bankalarının enflasyon dizginlenene kadar sıkı para politikaları izlemekten vazgeçmemeleri uyarısında bulundu.

ABD için IMF 12 Temmuz’da yaptığı 2022’de yüzde 2,3’lük ve 2023’te yüzde 1’lik büyüme tahminini teyit etti. IMF bu tahminini Nisan ayına kadar iki kez düşürmüştü.

IMF Çin tahminini de düşürdü

IMF, Çin’in 2022 GSYİH büyüme tahminini de önemli ölçüde düşürerek Nisan ayındaki yüzde 4,4’ten yüzde 3,3’e çekti. Kurum bunda COVID-19 dalgalarının, büyük kentlerde üretimi etkileyen ve küresel tedarik zincirini kötüleştiren kapanmaların etkili olduğunu bildirdi.

IMF, Çin’de emlak sektöründe krizin kötüleşmesinin gayrimenkul satışlarını ve yatırımı azalttığını belirtti. Pekin’den gelen ek mali desteğin büyüme görünümünü iyileştirebileceğini belirten IMF, ancak Çin’de daha büyük ölçekli salgın dalgaları ve kapanmaların yol açtığı sürekli bir yavaşlamanın etkisinin güçlü olacağını belirtti.

”Avrupa’da bazı ülkelerin durumu daha kötü”

IMF, Ukrayna’daki savaşın enflasyonda yarattığı etki nedeniyle Euro bölgesi 2022 büyüme tahminini Nisan ayındaki 2,8 seviyesinden 2,6’ya çekti. Tahminler savaşa daha çok maruz kalan Almanya gibi bazı ülkeler için daha düşük oldu. Almanya’nın 2022 küresel büyüme görünümü Nisan ayındaki 2,1 seviyesinden 1,2’ye düştü.

İtalya’da ise 2022 büyüme tahmininde artış görüldü. Bunda turizm ve sanayideki iyileşme gerekçe gösterildi. Ancak IMF, geçen hafta yaptığı açıklamada Rusya’nın doğalgaz ambargosu uygulaması halinde İtalya’nın büyük bir resesyon yaşayabileceği uyarısında bulunmuştu.

Rus ekonomisinin Batı’nın sıkı mali ve enerji yaptırımları arasında 2022’de yüzde 6,0 daralması, 2023’te ise bu daralmanın yüzde 3,5 daha artması bekleniyor. IMF Rus ekonomisinin savaş nedeniyle yüzde 45 daralacağını sanıyor, ancak tahminin dönemin belirsizlikleri arasında yapıldığına dikkat çekiliyor.

VOA tarafından geçilen IMF Türkiye’nin Büyüme Tahminini Arttırdı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. IMF Türkiye’nin Büyüme Tahminini Arttırdı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan IMF Türkiye’nin Büyüme Tahminini Arttırdı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.