HDP: ‘Avrupa Kendi Güvenliği için Kürt Politikası Oluşturmalı’

HDP: ‘Avrupa Kendi Güvenliği için Kürt Politikası Oluşturmalı’

ABONE OL
17:01 - 25/11/2019 17:01
HDP: ‘Avrupa Kendi Güvenliği için Kürt Politikası Oluşturmalı’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

HDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hişyar Özsoy, Avrupa’nın kendi güvenliği için Türkiye ve Suriye’deki Kürt sorununa ilişkin politika oluşturmak zorunda olduğunu söyledi. Özsoy, AB’ye Türkiye’nin güvenli bölgelere Suriyelileri yerleştirme planlarına finansman sağlamalarını istedi.

Partisinin Kayapınar ilçe binasında bir basın toplantısı düzenleyen Hişyar Özsoy, Türkiye’nin mültecilerin kalıcı olması için alt yapı hazırladığını söyledi.Suriyelilerin artık geri dönmeyeceğini savunan Özsoy, “Her ne kadar batıyı tehdit etse de ‘Ben bunları güvenli bölgeye yerleştirmek istiyorum para vermezseniz size göndereceğim’ dese dahi, Suriye’den gelen bu insanların uzun süre Türkiye’de kalmasına dair altyapı çalışmaları yaptıkları bilinen bir gerçek. İktidar bunu söylemiyor hazırlık yapmak zorundalar. Tarihte de bir örneği yoktur. Bir defa yerinden olan öyle kolay kolay insanlar bir daha geri dönmezler. İşin doğrusu ne insanların gitmeye niyeti var. Ya zorla otobüslere kamyonlara doldurarak insanları götürüp oraya bırakması lazım” dedi.

“Son harekatın fikir babası Rusya”

Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtına da değinen Özsoy, harekatın fikir babasının Rusya olduğunu savundu. Rusya’nın Türkiye’yi Kobani’ye de sokmak isteğini iddia eden Özsoy, “Rusya açısından düşündüğünüz zaman, Türkiye’nin Kürtler ile anlaşarak, nihayetinde İkisi de hesapta sorun yaşıyor, bu iki gücün Amerika’nın garantörlüğünde yan yana gelmesi güvenli bölge kurması Esat için çok ciddi bir sıkıntı olur. Rusya’nın tavrı, Türkiye’nin Amerika ile anlaşarak değil Amerika’ya rağmen Suriye girmesi. Bunun için ciddi şekilde bastırdığını düşünüyoruz. Bu Rojava’ya son saldırının fikir babası bunu ciddi anlamda destekleyen aslında Rusya oldu. Hatta şu an bile Türkiye’nin Kobani’ye girmesi için telkinde bulunuyor” diye konuştu.

“Kürtler yeni Suriye’de kilit konumda”

Özsoy’a göre Suriye’de yeni bir toplumun inşasında Kürtler kilit rol oynuyor. Kürtlerin şimdiye kadar rejimle ciddi bir çatışmaya girmemesinin avantaj olduğunu savunan Özsoy, “Yeni bir Suriye’nin kurulması aşırı derecede zor mesele. 300- 500 Milyar dolar bulup yeni bir Suriye inşa etmek değil. Ortada bir toplum yok. Yeni bir Suriye toplumunu inşa etmek inanılmaz zor olacaktır. Bir fırsat Kürtlerle Esat arasında şu ana kadar açıktan, geniş çaplı bir tartışma bir savaş durumu olmadı. Birbirlerine saldırmadılar, açıktan cephe açmış iki güç duruma düşmediler. Bu olumlu bir durum, bunun üzerine bir şeyler inşa edilebilir yeni bir Suriye’nin kurulması için. Ama Esad ve etrafındaki güçler ‘fırsat bu fırsat Amerika geçici Batı buradan çıkacak Ben de Türkiye’nin yukarıdan bastırmasıyla elime fırsat geçmişken Kürtlerin bütün kazanımlarını ortadan kaldırayım’ gibi bir noktaya giderse, bizim bildiğimiz anlamı ile Suriye bir daha olmayacaktır. Batının daha güçlü bir şekilde alana girmesi de söz konusu olabilir” diye konuştu.

“Türkiye’ye para vermeyin”

HDP bir süre önce Suriye’deki gelişmelere dikkat çekmek amacıyla yabancı ülke elçiliklerini ziyaret etmişti. Ziyaretle ilgili de bilgi veren Özsoy, dile getirdikleri talepleri şöyle sıraladı:” Savaş durumunun, işgal durumunun derhal durdurulması gerektiğini, bu konuda Türkiye’nin bir taraftan telkin edilmesi, bir taraftan her türlü baskı aracı neyse bunun yapılması, Türkiye’nin mutlak surette işgali durdurması etnik mühendislik, Suriye’den Türkiye’ye gelmiş insanların oraya gönderilmesi konusunda kesinlikle finansman sağlamamalarını söyledik. Bu, uluslararası hukukun ihlali olur dedik.”

“Avrupa kendi güvenliği için Kürt politikası oluşturmalı”

Türkiye’nin AB’ye karşı sık sık kullandığı mülteci kozu da Özsoy’un gündemindeydi. Avrupa’nın kendi güvenliği için Suriye ve Türkiye’de Kürt sorununa dair politika belirlemesi gerektiğini söyleyen Özsoy, şöyle konuştu:” Avrupa Birliği mültecilerin ekonomik değil siyasi olarak korktuğu için bu konuda böyle davranıyor. Erdoğan resmen rehin aldı, hala rehin almayı sürdürüyor. Bu konuda Avrupa’ya açıkça söylediğimiz çok fazla naif olmamaları. Avrupa kendi güvenliğini düşünüyorsa, özellikle Türkiye’deki Kürt meselesine dair Suriye’ye dair Suriye’deki Kürt meselesine dair bir politika oluşturmak zorunda. Siz bunlar bizi etkilemez derseniz de etkiliyor. Avrupa en çok bu Suriye savaşına maruz kalan coğrafyalardan bir tanesi, göç oraya gidiyor. Militanlardan, yolunu bulanlar oraya gidiyor. Dolayısıyla Siz Türkiye’de Erdoğan’ın Kürtlere yönelik saldırılarına karşı herhangi bir somut anlamda güçlü adım atmadınız. Şu anda meseleyi çok daha fazla kangrenleştirecek bir durum söz konusu. Siz isteseniz de istemeseniz de savaş size gelecek. Tavrınızı alın, şunu da yapmayın dedik, 27 Avrupa ülkesi yan yana gelip konuşacak, biri veto ederse karar alamayacaklar. Açık talebiniz Almanya, İngiltere, Fransa, Avrupa Birliği yetkilerinin hem Türkiye hem de ilgili bütün taraflarla birebir diplomatik görüşmeler yapması, bizim söylediğiniz bu genel çerçevenin hayata geçmesi destekte bulunmalarını talep ettik.”

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.