Google aleyhine açılan tarihi tekelleşme davası yarın Washington’da başlıyor

Google aleyhine açılan tarihi tekelleşme davası yarın Washington’da başlıyor

ABONE OL
00:26 - 12/09/2023 00:26
Google aleyhine açılan tarihi tekelleşme davası yarın Washington’da başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Google’ın ezici üstünlük kurmak için uyguladığı taktikler nedeniyle akıllı telefonlarda kullanıcıların erişimini zorlaştırdığından şikayet eden arama motoru firması DuckDuckGo, Google aleyhine açılan ve yarın başlayacak olan tarihi tekelcilik karşıtı davayı yakından takip edecek firmalardan biri olacak.

ABD Adalet Bakanlığı, “internetin ruhu için verilen mücadele” olarak görülen davada, Google’ın online arama alanında egemenlik kurmak için kuralları çiğnediği argümanını kanıtlamayı hedefliyor.

Bakanlığın Google’ın akıllı telefon üreticisi Apple, kablosuz iletişim operatörü AT&T ve internet tarayıcısı Mozilla gibi firmalara her yıl nasıl milyarlarca dolar ödeyerek kendi internet arama motorunu öne çıkarmalarını sağladığını ortaya koyması bekleniyor.

DuckDuckGo ayrıca bir cihazda Google’ı ana arama motoru olmaktan çıkarıp yerine DuckDuckGo’yu koymanın birçok adım gerektirerek zorlaştırıldığını, bunun, DuckDuckGo’nun piyasa payının sadece yüzde 2,3’te kalmasına neden olduğunu da kaydediyor.

DuckDuckGo, Microsoft ve Yahoo, Google’ın davayı yakından izleyecek rakipleri arasında bulunuyor.

“Google, DuckDuckGo’nun kullanımını haksız yere zorlaştırıyor. Bu meselenin sonunda mahkemeye taşınmasından memnunuz” diyen DuckDuckGo Sözcüsü Kamil Bazbaz, Google’ın ”on yıldan uzun süredir ana dağılım noktalarında kontrolü elinde bulundurduğunu” kaydetti.

Google ise yasaları çiğnemediğini ve mahkemede sağlam bir savunma yapacağını bildirdi.

Sözkonusu hukuk mücadelesinin, küçük rakiplerini satın alarak ya da piyasa dışına iterek tekelleşmeye yol açmakla suçlanan büyük teknoloji firmaları açısından sonuçları önemli olacak. Büyük teknoloji firmaları, tekelleşme karşıtı yasaları çiğnedikleri suçlamalarına, sundukları hizmetlerin ücretsiz ya da düşük ücretli olduğu argümanını kullanarak karşı çıkıyor.

Avukat Luke Hasskemp, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Özellikle büyük firmalar ve ciddi pazar payına sahip şirketler açısından bu dava çok önemli. Hemen hemen hepimizin hayatında çok büyük bir yere sahip olacak kadar büyüyen Google, Apple, Twitter ve diğer büyük teknoloji şirketleri için bu, çok büyük bir dava olacak” şeklinde konuştu.

Rekabeti engelledikleri ve tekelleşmeye yol açtıkları gerekçesiyle daha önce benzer davalarla karşılaşan firmalar arasında Microsoft da bulunuyor. 1998 yılında Microsoft aleyhine açılan davanın Google ve diğer firmalar için yer açtığına inanılıyor. 1974’te AT&T aleyhine açılan dava ise 1982 yılında firmanın bölünmesine neden olmuş ve günümüz modern cep telefonu endüstrisinin önünü açmıştı.

ABD Kongresi geçen yıl büyük teknoloji firmalarını dizginlemeye çalışsa da büyük ölçüde başarısız olmuştu. Kongre, firmaların piyasa gücünü kontrol altına almaya çalışan yasa tasarılarını ele almış, ancak en etkili yasaları geçirmeyi başaramamıştı. Bunlar arasında büyük teknoloji firmalarının kendi ürünlerini öne çıkaran taktikler gütmesinin engellenmesine ilişkin bir tasarı da vardı.

Büyük teknoloji firmalarının küçük rakipleri, şimdiyse umutlarını, eski Başkan Barack Obama tarafından 2014 yılında Washington’daki Bölge Mahkemesi’ne atanan Yargıç Amit Mehta’ya bağladı. Daha önce de tekelleşme davalarına bakan Yargıç Mehta, 2015 yılında gıda firması Sysco’nun U.S. Foods ile 3,5 milyar dolara birleşmesini engellemişti. Washington’daki mahkemede görülecek Google davasının yaklaşık 10 hafta sürmesi ve yargıcın 2024’e kadar herhangi bir hükümde bulunmaması bekleniyor.

Yarın başlayacak dava, eski Başkan Donald Trump döneminin Adalet Bakanlığı tarafından açılmıştı. Başkan Joe Biden’ın Adalet Bakanlığı, nadir partilerüstü bir adım olarak, Trump döneminde açılan davayı ilerletti ve Ocak ayında Google aleyhine reklamcılık teknolojisi odaklı ikinci bir dava açtı.

Yargıç Amit Mehta, ilk davada, Google’ın tekelleşme karşıtı yasaları çiğneyip çiğnemediğine ve eğer yasalar çiğnendiyse, bu konuda ne yapılması gerektiğine karar verecek. Hükümet, Yargıç Mehta’dan, Google’ın her türlü yasadışı faaliyetini durdurması talimatı vermesini talep etti. Hükümetin diğer talebi ise “gerektiği şekilde yapısal rahatlama sağlanması.” Bu, Google’ın parçalara bölünmesi olasılığını gündeme getiren bir talep.

Eski Adalet Bakanlığı yetkilisi olan hukuk bürosu Cohen Milstein’in ortaklarından Daniel McCuaig, ABD hükümetinin en güçlü argümanının, Google’ın Android cihaz üreticileriyle yaptığı gelir paylaşımı anlaşmalarını temel aldığını söyledi. McCuaig, bu anlaşmalar uyarınca Android cihaz üreticilerinin, reklam gelirlerinin belirli bir oranı karşılığında Google’ın akıllı telefonlarındaki tek arama motoru olmasını sağlıyor.

ABD hükümetinin tahminlerine göre Google, son yıllarda Amerika’da internet aramalarında piyasa payının yüzde 90’ını ele geçirdi. Hükümet, her gün internette yapılan milyonlarca aramanın Google’a yönlendirilmesini sağlayan tarayıcı anlaşmalarının tüketiciler için daha az seçenek ve daha az inovasyonla sonuçlandığını kaydediyor.

VOA tarafından geçilen Google aleyhine açılan tarihi tekelleşme davası yarın Washington’da başlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Google aleyhine açılan tarihi tekelleşme davası yarın Washington’da başlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Google aleyhine açılan tarihi tekelleşme davası yarın Washington’da başlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.