GİDİŞAT

ABONE OL
21:49 - 24/01/2023 21:49
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

AK Parti, 21 yıllık iktidarının ortaya koyduğu çalışmaları üzerinden yeniden iktidar olma talebinde bulunmadı veya bulunamadı. Her dönem seçim kampanyalarında ortaya konulan çalışma programlarını gerçekleştirememenin arkasından yeni mağduriyetler yeni vaatler ortaya konuluyor. Benzer söylemler 2023 seçimleri için ortaya atıldı. AK Parti başarıları grafiğini sergileyememe mahcubiyetinden olsa gerek, 1950 de Adnan Menderes’in çıkışını referans göstererek seçmene “Yeter, söz de karar da gelecek de milletindir” söylemi ile seçim startı verdi.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Menderes 1950’de ilk atılımı olarak; “Yeter söz milletindir” diyerek milletin gönlüne girerek ezici bir zafer kazandığına atıfta bulunuyor.  Erdoğan,  “Yeter, söz de karar da gelecek de milletindir” diyerek çıraklık, kalfalık, ustalık, başkanlık dönemleri sonrası milletin gönlüne  21 yıl sonra mı girmeyi hedefliyor?

Cumhuriyet Halk Partisi:

Muhafazakâr, milliyetçi açılımı, helalleşme, liberalleşmenin ardından Sinan Ateş cinayeti sonrası Kılıçdaroğlu “CHP’de ülkücüler var, ülkücü CHP’liler var, Sinan Ateş CHP’li ülkücülerin de şehididir.” Muhafazakâr, ülkücü, milliyetçi açılımı yapan Kılıçdaroğlu Alevi ve Kürt vatandaşların açılım ve diyaloğuna uzak durdu.

Ancak, Kılıçdaroğlu; CHP’ye ne kadar muhafazakâr, ülkücü oy geleceğinin çalışmasını yaptı mı?  Genel doku uyumu olmayan, zıtların birliğinin asla oluşmayacağı Altılı masa ile sürdürülen çalışma yerine, doku uyumu olan, dünya görüşleri üzerinde uzlaşmanın daha yakın olduğu Halkın Demokrasi Partisi ve dolaysı ile Emek ve Özgürlük ittifakı ortak çalışması Türkiye halkları, hak ve özgürlükler için daha güçlü, kalıcı bir çalışma olur. CHP içinde milliyetçi, ülkücü, muhafazakâr açılıma tepki duyanlar HDP birlikteliğine tepki göstereceklerden ezici çoğunluktalar. CHP dışında kalan Altılı masa bileşenleri oylarına oranla Emek ve Özgürlük ittifakı bileşenlerinin oy oranları daha fazla.    O nedenle Emek ve Özgürlük ittifakı ile birlikte anılma korkusu niye?

Tayip Erdoğan ile Devlet Bahçeli arasında önceden birbirine söyledikleri sözleri gündeme taşıyanlar, Davutoğlu, Babacan ve Kılıçdaroğlu arasında önceden söylenen sözlere dikkat çekiyorlar mı?

Kendi gücüne güvenmeyen sol

12 1980 askeri darbe döneminin kapanması için Özal’a destek, 1990 sonrası gözaltında kayıplar, yargısız infazlar…, Çiller hükümeti karanlığından kurtulmak için AK Parti’ye destek. AK Parti’den kurtulmak için Davutoğlu, Babacan, Meral Akşener’den medet umuluyor. Her üçü de AK Parti politikaları denklemi değiller mi?

CHP, muhafazakâr, milliyetçi, ülkücü aksesuarı ile kaportasını yenilemeye devam ettikçe duruş, kalkış inişlerinde şanzıman dağıtacağını unutmamalı. CHP, yarın bunlardan kurtulmak, bağımsız ilerlenmek istediğinde tekerlerinin dönmediğini gördüğünde hali nice olur?

Fide olmayan karığa gever açıp su vermeye kalkışarak ülkeyi yeşertemez, kurutursunuz. Ürün alamaz, yabancı sermayenin “nimetlerinden “faydalanmaya devam edersiniz. “Kurttan kurtulmak için çakala el uzatılmamalı.”  CHP, kendi dokusu üzerinde şekillenerek, katkı maddelerini bertaraf edecek, ilkeli, kalıcı politikalar belirlemeli. Toplumsal muhalefet dinamizmini harekete geçirecek örgütsel yapı ortaya çıkarmalı.

Milliyetçi Hareket Partisi: “Aziz Milletim Sıra Sende” diyerek sorumluluğu millete verip kenara çekildi. İllet, zillet söylemi tekrar millete dönüştü. Peki millet MHP’yi nasıl kurtaracak? Türkiye politikası üretemeyen, meclisteki grubunu sadece AK Parti ile iktidarı sürdürme, seçimlerde destek alma pazarlıkları yapan MHP millet için ne ifade ediyor? Millete ne vaat ediyor? Milli tarım, sanayi ve hayvancılığın yok olurken, yabancı sermaye ülkede söz sahibi olurken, leblebi satar gibi yabancılara toprak, konut satılırken, ülkeye milyonlarca yabancı uyruklunun denetimsiz girdiği konuşulurken, siyasi duruş göstermeyen, salt vatan, millet, bayrak söylemi ile günü kurtaran MHP kenara çekilerek, aziz milleti neyin sırasına sokuyor?

Gidişatın rengi:

Altılı masa; Sağdan atak geliştirip, geriden destek isteyip, sol açığa transfer yaparak savunmayı güçlendirip, atak geliştirmeye kalkarak Cumhurbaşkanlığı seçimini ka-za-na-maz.

Halkın Demokratik Partisi bu aşamadan sonra AK Parti ile ittifak kurması mümkün değil. HDP dolaysı ile Emek ve Özgürlük ittifakı Cumhur Başkanlığı Seçim politikaları Altılı masanın politikalarına daha yakın.

Gidişatın sonu:

Altılı masa; Emek ve Özgürlük ittifakı ile seçim stratejisi belirler, ortak hareket etme cesareti gösterirse başaralı olur. Kazanmak için başka bir seçenek yok!

Hadi hayırlısı…

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (1)
    • Yunus Uslu

      Ali bey cok seyler soylemek istediginizin farkindayiz.
      Bizler uzaklarda yasadigimiz icin gunluk politikalara ulasamiyoruz.

      Vaktiniz olursa, Politikada liderlik ve Turkiye’de Siyasi parti liderleri konulu bir makale haziliyabilirseniz cok seviniriz.
      Ayrica, Baskanlik sistemi nedir ve Turkiye’deki uygulamasi nasildir? Baskan Adayliginin sartlari nelerdir. Alternatif yonetim uygulamalari nasil olur. Bu konuda hala hic bir aciklama ve aydinlatma yazildigini hatirlamiyorum. Bu konuyu kimse soramiyor herhalde. Bu konuyu diger gazete yazarlariyla birlikte hazirlamaniz daha guzel bir sunum olabilir.
      Kolay gelsin.
      selamlar,

      Yanıtla
      +0
      -0