Biden ve Netanyahu İsrail-Hamas savaşını görüştü: Gazze’de ateşkes işareti yok

Biden ve Netanyahu İsrail-Hamas savaşını görüştü: Gazze’de ateşkes işareti yok

ABONE OL
11:22 - 29/04/2024 11:22
Biden ve Netanyahu İsrail-Hamas savaşını görüştü: Gazze’de ateşkes işareti yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dün telefonda İsrail ve Hamas arasında Gazze’de yaklaşık yedi aydır devam eden savaş hakkında konuştu, ancak Beyaz Saray Gazze Şeridi’nde bir ateşkesin ufukta gözüktüğüne dair bir işaret vermedi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada iki liderin “Gazze’de acil bir ateşkesle birlikte rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına almak için devam eden görüşmeleri gözden geçirdiği” belirtildi.

Çatışmaların durdurulması için aylardır müzakereler yürütülüyor ancak İsrail ve Hamas, ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerde çıkmaza girmiş durumda.

Beyaz Saray, Biden’ın, Hamas’ın elindeki 100 kadar rehineyi derhal serbest bırakması ve ateşkesi kabul etmesi konusunda diğer 17 dünya lideriyle hemfikir olduğunu Netanyahu’ya belirttiğini açıkladı.

ABD’nin Refah’ta yaşayan Filistinliler’e yönelik tehlike nedeniyle İsrail’in kara saldırısına karşı olduğunu bir kez daha açıkça ifade ettiğini söyledi.

ABD çatışmaların altı hafta süreyle durdurulması için bastırıyordu.
Hamas, İsrail’in savaşı sona erdirmesini ve Gazze’yi terk etmesini talep ederken Netanyahu direniyor ve bir milyondan fazla Filistinli’nin İsrail’in hava bombardımanından korunmak umuduyla sığındığı Gazze’nin güneyindeki Refah kentine kara harekâtı düzenleme tehdidini sürdürüyor.

İki lider ayrıca bu haftadan itibaren kuzeye açılacak yeni kapılar da dâhil olmak üzere, Gazze’ye insani yardım sevkiyatının arttırılması konusunu da ele aldı.

Blinken Ortadoğu’da

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby ABC’de yayınlanan “This Week” programına verdiği demeçte, ABD’nin Akdeniz’in Gazze kıyısında insani yardım kamyonları için inşa ettiği geçici iskelenin iki ya da üç hafta içinde açılabileceğini söyledi.

Diğer taraftan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail’i kapsayan bir dizi görüşme için Ortadoğu’da.

Dışişleri Bakanlığı, Blinken’in ABD’nin ateşkesin önündeki engelin Hamas olduğu yönündeki görüşünü vurgulayacağını söyledi.

Açıklamada Amerikalı bakanın ayrıca “çatışmanın yayılmasını önlemenin önemini vurgulayacağı ve İsrail için güvenlik garantisi olan bağımsız bir Filistin devletine giden yol da dahil olmak üzere bölgede kalıcı barış ve güvenliğin sağlanmasına yönelik devam eden çabaları ele alacağı” belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Blinken, Suudi Arabistan’da Körfez İşbirliği Konseyi’nin bölgesel güvenlik konusunda koordinasyonu ilerletmek üzere düzenlediği bakanlar toplantısına katılıyor. Blinken ayrıca Dünya Ekonomik Forumu’nun küresel işbirliği, büyüme ve kalkınma için enerji konulu özel toplantısına da katılıyor. Blinken’ın Ortadoğu gezisinin Çarşamba sona ermesi bekleniyor.

Öte yandan, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM’dan yapılan açıklamada dün ABD Merkez Komutanlığı ve Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin “Gazze’de devam eden çatışmalardan etkilenen sivillere temel yardım sağlamak amacıyla Kuzey Gazze’ye birleşik bir insani yardım hava indirme operasyonu gerçekleştirdiği” belirtildi.

Açıklamada “Ürdün tarafından sağlanan 25 binin üzerinde hazır yemek (MRE), ABD Hava Kuvvetleri’ne ait dört C-130 uçağı kullanılarak bırakıldı. ABD bugüne kadar yaklaşık 1,110 ton insani yardım malzemesi bırakmıştır” denildi.

İsrail dün Gazze’de yeni hava saldırıları ve bombardımanlar gerçekleştirirken, Ekim saldırısından bu yana Hamas militanları tarafından tutulan iki rehinenin videosu, protestocuların bir anlaşmaya varması için hükümete baskı yaptığı İsrail’de yeni bir öfkeye yol açtı.

Gazze’deki insani krize karşı küresel muhalefet de artıyor; dünya liderleri ve yardım grupları İsrail’in Refah’ı işgalinin büyük sivil kayıplara yol açacağı uyarısında bulunuyor.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in “Filistin halkının tarihindeki en büyük felaket” olacağını söylediği Refah’ı işgal etmesini engellemesi için ABD’ye çağrıda bulundu.

Suudi Arabistan’da düzenlenen küresel ekonomi zirvesinde konuşan Abbas, İsrail’in başlıca müttefiki ve silah tedarikçisi olan ABD’nin, İsrail’in “bu suçu işlemesini” engelleyebilecek tek ülke olduğunu kaydetti.

VOA tarafından geçilen Biden ve Netanyahu İsrail-Hamas savaşını görüştü: Gazze’de ateşkes işareti yok haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden ve Netanyahu İsrail-Hamas savaşını görüştü: Gazze’de ateşkes işareti yok haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden ve Netanyahu İsrail-Hamas savaşını görüştü: Gazze’de ateşkes işareti yok haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.