“Gazze’nin ‘felaket’ sağlık koşullarının iyileştirilmesi imkansıza yakın”

“Gazze’nin ‘felaket’ sağlık koşullarının iyileştirilmesi imkansıza yakın”

ABONE OL
07:48 - 11/12/2023 07:48
“Gazze’nin ‘felaket’ sağlık koşullarının iyileştirilmesi imkansıza yakın”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, daha fazla tıbbi erişim sağlamak için acil bir önergeyi oybirliğiyle kabul etmelerine rağmen, Gazze’deki “felaket” durumdaki sağlık koşullarını iyileştirmenin neredeyse imkansız olacağını söyledi.

Filistinli yetkililer de İsrail’in saldırıları nedeniyle nüfusun büyük bölümünün evsiz kaldığı, elektrik, gıda ve temiz su sıkıntısı çektiği ve sağlık sisteminin çökmek üzere olduğu Gazze’deki, tıbbi koşulların felaket olduğunu kaydetti.

Afganistan, Katar, Yemen ve Fas’ın sunduğu acil eylem önergesi, sağlık personeli ve malzemelerinin Gazze’ye geçişini, WHO’nun sağlık çalışanları ve hastalara yönelik şiddeti belgelemesini ve hastanelerin yeniden inşası için finansman sağlamasını talep ediyor.

WHO Başkanı Tedros, “Size karşı dürüst olmalıyım. Bu görevler mevcut koşullarda neredeyse imkansız” dedi. Tedros, yine de ülkeleri ortak bir zemin buldukları için övdü ve çatışmanın başlamasından bu yana ilk kez bir BM önergesinin oybirliğiyle kabul edildiğini açıkladı.

WHO Başkanı, Cenevre’deki 34 üyeli kurula Gazze’de tıbbi ihtiyaçların arttığını ve hastalık riskinin büyüdüğünü, ancak sağlık sisteminin çatışma öncesi kapasitesinin üçte birine düştüğünü söyledi.

Gazze’de 25 ekiple çalışan Filistin Tıbbi Yardım Komiteleri Birliği’nin başında bulunan Filistinli siyasetçi Mustafa Barguti ise “Gazze’nin yarısı şu anda açlıktan ölüyor” dedi.

Mustafa Barguti, 350 bin kişinin enfeksiyon kaptığını, bunların 115 bininin ağır solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini ve halkın sıcak tutacak giysileri, battaniyeleri ve yağmurdan korunacak yerleri olmadığını söyledi.

Barguti, çok az temiz su olması ve suyu kaynatmak için yeterli yakıt bulunmaması nedeniyle pek çok kişinin mide şikayetleri yaşadığını ve bunun dizanteri, tifo ve kolera salgınları riskini doğurduğunu kaydetti.

Filistinli siyasetçi, “Daha da kötüsü, hastanelerin çoğu çalışmadığı için düzgün bir şekilde tedavi edilemeyen 46 bin yaralımız var” diye konuştu.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarına karşı İsrail, Gazze’de hastaneleri de hedef aldı. Açık kalan hastaneler ise gelen ölü ve yaralılara yetişemiyor ve bazen ameliyatlar anestezi yapılmadan gerçekleştiriliyor.

“Sağlık tesislerine 449 saldırı”

Dünya Sağlık Örgütü’nün veri tabanına göre 7 Ekim’den bu yana Filistin topraklarındaki sağlık tesislerine 449 saldırı düzenlendi.

Sahadaki güvenlik durumu göz önüne alındığında kurulun taleplerini karşılamanın zor olacağını söyleyen Tedros, ABD’nin vetosu nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Gazze’de ateşkes konusunda anlaşamamasından derin üzüntü duyduğunu belirtti.

Tedros, “Sağlık tesislerine ikmal son derece zor hale geldi ve sahadaki güvenlik durumu ve Gazze dışından gelen yetersiz tedarik nedeniyle büyük bir tehlike altında” diye konuştu.

WHO toplantısına video bağlantısıyla katılan Filistin Yönetimi Sağlık Bakanı Mai El Kaila da kritik ilaç sıkıntısından büyük endişe duyduklarını belirtti; “Durumun aciliyeti hafife alınamaz” dedi

ABD karşı çıkmadı, İsrail önergeye tepki gösterdi

WHO yönetim kurulu üyesi ABD toplantıda, kabul edilen önerge metnine, oylama yapılmadan önce de karşı çıkmayacağının sinyalini verdi. Yönetim kurulunda yer almayan İsrail ise, Gazze’deki İsrailli rehinelerden hiç bahsetmediği ve Hamas’ın hastanelere komuta merkezleri ve silahlar yerleştirerek sivilleri canlı kalkan olarak kullanmasına değinmediği gerekçesiyle önergeyi eleştirdi.

İsrail’in Cenevre’deki daimi temsilcisi Meirav Eilon Şahar kabul edilen metni “tam bir ahlaki başarısızlık” olarak nitelendirdi.

Oturuma İsrail-Hamas çatışmasında arabuluculuk yapan Katar başkanlık etti. WHO nadiren acil durum oturumları düzenliyor. Oturumlar daha önce, 2020’deki COVID-19 salgını ve 2015’teki Batı Afrika’daki Ebola salgını gibi sağlık krizleri sırasında yapılmıştı.

VOA tarafından geçilen “Gazze’nin ‘felaket’ sağlık koşullarının iyileştirilmesi imkansıza yakın” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Gazze’nin ‘felaket’ sağlık koşullarının iyileştirilmesi imkansıza yakın” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Gazze’nin ‘felaket’ sağlık koşullarının iyileştirilmesi imkansıza yakın” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.