Danıştay Kararı Sonrası Kadınlar İstanbul’da Sokağa Çıktı

Danıştay Kararı Sonrası Kadınlar İstanbul’da Sokağa Çıktı

ABONE OL
23:11 - 19/07/2022 23:11
Danıştay Kararı Sonrası Kadınlar İstanbul’da Sokağa Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Danıştay 10. Dairesi’nin İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilmesine yapılan itirazı reddetmesinin ardından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağrısıyla Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanan yaklaşık 200 kadın bu kararı protesto etti.

‘‘Hukuksuz kararı tanımıyoruz, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’’ yazılı pankartın arkasında toplanan kadınlar, ‘‘öfkemizi örgütlediğimizde İstanbul Sözleşmesi’ni mumla ararsınız’’, ‘‘yasalar sokakta yazılır’’, ‘‘asla yalnız yürümeyeceksin’’ yazılı pankartlar taşıdılar. Gösteri sırasında ‘‘direne direne kazanacağız’’, ‘‘hukuksuz kararı tanımıyoruz’’, ‘‘kadın cinayetlerini durduracağız’’ şeklinde sloganlar atıldı. Eylemde bazı göstericilerin elinde ise gökkuşağı bayrağı vardı.

Fidan Ataselim: ‘‘Karar oy çokluğuyla alındı, henüz ‘hukuk öldü’ diyemeyiz’’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun genel sekreteri Fidan Ataselim bu kararın kendilerini umutsuzluğa düşürmediğini söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ataselim, ‘‘İstanbul Sözleşmesi’nin kadınları nasıl yaşattığını, şiddet karşısında LGBTİQ+’ları nasıl koruduğunu toplum biliyor. Danıştay’da görülen dört duruşmada koca konferans salonunu doldurduk ve Cumhurbaşkanı’nın tek başına verdiği bu kararın hukuksuz olduğunu ifade ettik. Cumhurbaşkanı’nın denetimden uzak olan kararlarının ne tür sorunlar doğurabileceğini anlattık. Fakat sonuç siyasi bir karar olarak karşımızda duruyor. 10. Daire’nin verdiği karar siyasi bir karar. İkiye karşı üç oyla yani oy çokluğuyla verilen bir kararı konuşuyoruz. Hukuka uygun hareket eden iki hakim görüşü var. Bunların çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Henüz ‘hukuk öldü’ diyemeyiz. Ama siyaseten bun kurumlara müdahale edildiğini görüyoruz. Heyetteki üç üye toplumun çıkarını gözetselerdi bu kararı vermezlerdi’’ dedi.

‘‘Siyasi iktidarın bundan imzasını çekmesi daha çok haklarımızın gasp edileceği anlamına geliyor’’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri, hukuki sürecin tamamlanmadığını, İstanbul Sözleşmesi’nin varlığını koruması için mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Siyasi iktidarın kadınlar tarafından yenileceğini savunan Fidan Ataselim, ‘‘Açıkçası böyle bir karar çıkabileceğini düşünüyorduk. Ancak hukukun var olduğunu görmeye, bunun Danıştay tarafından tescillenmesine bu toplumun ihtiyacı vardı. Bundan mahrum bıraktılar. Bu karara 30 gün içerisinde itirazlar yapılacak. Danıştay’ın üst kurulunun kararı beklenecek. Sonra başka aşamalar var, hukuken bu yollar takip edilecek. Biz ne yapacağız? İstanbul Sözleşmesi’nin her bir maddesinin uygulanması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Siyasi iktidarın bundan imzasını çekmesi daha çok haklarımızın gasp edileceği anlamına geliyor. Cumhurbaşkanı da olsa hiç kimse anayasanın üzerinde değildir. Biz kadın hareketi ve feministler olarak asla vazgeçmeyeceğiz’’ diye konuştu.

Melek Önder: ‘‘İktidar gitmeden kadınların özgürlüklerine karşı saldırı başlatmak istiyor’’

Danıştay kararının kadınları daha fazla örgütlü hale getireceğini iddia eden Kadın Meclisleri üyesi Melek Önder ise kadın eylemlerinin tüm Türkiye’ye yayılacağını söyledi.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Önder, ‘‘Danıştay sürecinde orada yüzlerce kadın büyük bir mücadele verilmişti. Danıştay bu başvurunun reddine karar verdi. Hukuksuz bir karara imza atmış oldu. Bu mücadeleden bir adım geri durmayacağız. Danıştay’ın verdiği kararın yok hükmünde olduğunu söylüyoruz. İstanbul Sözleşmesi yürüklüktedir. Bizler uygulatmak için her türlü adımı atmaya devam edeceğiz. Yalnız İstanbul’da değil birçok kentte eylemlerde olacağız. İktidar gitmeden kadınların bütün özgürlüklerine yaşam haklarına karşı LGBTİQ+’ların yaşam haklarına karşı saldırı başlatmak istiyor. Ama unutmayalım biz bu ülkenin yarısıyız. Kadınlar her gün şiddetle burun buruna olsa da bu şiddete karşı mücadeleden vazgeçemiyor. Bu hukuksuz karardan sonra da geri adım atmayacağız’’ dedi.

Daha önce Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Kadıköy’deki bazı eylemlerine müdahale eden İstanbul polisi bu akşamki gösteriyi yine yoğun bir güçle ama uzaktan izledi.

VOA tarafından geçilen Danıştay Kararı Sonrası Kadınlar İstanbul’da Sokağa Çıktı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Danıştay Kararı Sonrası Kadınlar İstanbul’da Sokağa Çıktı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Danıştay Kararı Sonrası Kadınlar İstanbul’da Sokağa Çıktı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.