Cumhuriyeti sonsuza dek yaşatacağız

Cumhuriyeti sonsuza dek yaşatacağız

ABONE OL
14:00 - 24/10/2023 14:00
Cumhuriyeti sonsuza dek yaşatacağız
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Alevi Toplumu Cemevi’nin evsahipliğinde Akdağ Dayanışma Derneği’nin düzenlediği “Cumhuriyetin 100. yılında Sosyal, Ekonomik, Kültürel ve Siyasal Gelişmeler” konulu panel geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Karikatürist-Gazeteci Erdoğan Karayel’in konuşmacı olarak katıldığı panelin açılış konuşmasını Akdağ Dayanışma Derneği başkanı Yüksel Alkan, moderatörlüğünü ise gazeteci Sefa Doğanay yaptı.

Tezcan Karakuş Candan, yaptığı konuşmada yüz yıllık Cumhuriyet sürecindeki gelişmeleri tarihe adeta not düşen görsel örneklerle anlattı. Erdoğan Karayel de, aynı süreci karikatür sanatı aracılığıyla örnekler vererek irdeledi ve sorguladı.

  1. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu’nun İtilaf Devletleri’nce işgali sonucunda Mîsâk-ı Millî sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak için 1919-1922 yılları arasında gerçekleştirilen çok cepheli siyasi ve askeri mücadeleler verildiğine değinen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 29 Ekim 1923`de sağlam temeller üzerine kurulmuş olan Cumhuriyet`i ilan ettiklerini belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk`ün, Cumhuriyet’in ilk 10 yılında siyasi ve toplumsal devrimlerin yani sıra eğitim, hukuk, ekonomi, tar.im, teknoloji gibi sayısız alanlarda yenilikler getirerek, sağlam temeller üzerine kurduğu Türkiye Cumhuriyeti`ni kurduğuna dikkat çeken Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 1933 yılında Alman faşizminden kaçarak Türkiye`ye yerleşen Alman bilim insanlarının da ülkenin kalkınmasına büyük katkıları olduğunun altını çizdi.

Tezcan Karakuş Candan, “Daha ikinci Dünya Savaşı başlamamıştı. 1933 yılında Almanya’da Nazilerin iş başına gelmesiyle insanlar Alman ari ırkından olmadıkları ve Yahudi oldukları için zulüm gördüler, trenlere bindirilerek toplama kamplarına götürüldüler öldürüldüler. Berlin sokaklarında kitaplar yakılırken, ressamların eserleri ile dalga geçilirken, Nazilere karşı geldikleri için, haklarında soruşturmalar yürütülürken, görevlerinden el çektirilen binlerce sanatçı, mimar mühendis, doktor, iktisatçı, gazeteci, hukukçu, arkeolog ve bilim insanları ülkelerini terk etmek zorunda kaldı.

Aynı yıllarda 10. Yılını kutlayan genç Cumhuriyet, anayurdu demir ağlarla örmüş, üniversite reformlarını gerçekleştiriyordu. Atatürk’ün davetiyle Alman faşizminden kaçan Bruno Taut, Dr. Albert Eckstein, Erna Schloosman Eckstein, Joseph Eckstein’ı, Alfred Marchionini, Erika Bruck, Margarete Schütte-Lihotzky, Hebert Eichholzeri, Ernst Reuter,  Ernest Egli , Fritz Bade,  Fritz Neumark, Wilhelm Ropke, Philip Schwartz, Rudolf Jucchoofold,  Walter Gottschalk, Joesph Sturmmvoll, Max Pfannestiel,  Profesör Ernest Hirch, Profesör Andreas Schwarz,  Wolfagen Gleisbug, Erwin Finlay Freudich, Hans Rosenberg ve benzeri  bilim insanları birer birer Türkiye’ye geldiler. Türkiye’nin pek çok alanında toplumcu yapısal reformları, bürokrasisi, mimarisi, heykelciliği, müziği, tiyatrosu, kütüphaneciliği, sanatı, hukuku, mimarlığı, eğitimi, ekonomisi, sağlık, hastane, araştırma, müze, okul, arkeolojik kazı, kentleşme, ulaşım gibi sayısız alanlar bu bilim insanları ile kuruldu gelişti. Bir taraftan Alman Faşizmi’nden kaçanlar bir yandan yapısal planlama ve mekân üretimi süreçlerinde davetli olarak Türkiye’ye gelenlerle kentler planlandı, yapılar inşa edildi. Başkent Ankara’nın imarı Almanca konuşan bilim insanlarının ellerinde şekillendi. Cumhuriyet’in temsil mekânı Başkent Ankara farklı kültürlerin etkileşimi ile yerel ile evrenselin buluşmasına tanıklık eden evrensel bir Başkent özelliği kazandı” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti`nin temelinin sağlam olduğuna, laik Cumhuriyet`in hiçbir güç veya güçler tarafından yıkılamayacağına dikkat çeken Tezcan Karakuş Candan, “Devrimciler, Atatürkçüler, İlericiler, Aydınlar yaşadığı ve mücadele ettiği sürece Cumhuriyet yaşayacaktır” sözleri ile konuṣmasını tamamladı.

 

Panel, konuklardan gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.

ha-ber.com/Fotoğraflar: Hüseyin İşlek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.