BM’den Gazze bilançosu: “100 bin kişi öldü yaralandı ya da kayboldu’’

BM’den Gazze bilançosu: “100 bin kişi öldü yaralandı ya da kayboldu’’

ABONE OL
23:28 - 02/02/2024 23:28
BM’den Gazze bilançosu: “100 bin kişi öldü yaralandı ya da kayboldu’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birkaç gün sonra üçüncü ayı geride kalacak olan İsrail’in Gazze’ye yönelik hava ve kara harekatının bilançosu giderek ağırlaşıyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bugüne kadar Gazze’de yüz bin Filistinli’nin bombalı saldırılar ve İsrail askerleri ile Filistinli militanlar arasında yaşanan çatışmalar sonucunda öldüğü, yaralandığı ya da kayıp veya öldüğünün varsayıldığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü, bölgenin sağlık yetkilileri tarafından bildirilen 27 bin 19 ölümün yüzde 60’ının kadın ve çocuklardan oluştuğu, en az 66 bin kişinin şu anda yaralı ve tıbbi bakıma ihtiyaç duyduğunu kaydetti. UNICEF, Gazze’de en az bir milyon çocuğun psikolojik yardıma muhtaç olduğunu da açıkladı.

“Sağlık sistemi tamamen çökebilir’’

Dünya Sağlık Örgütü Filistin Temsilcisi Dr. Rick Peeperkorn, savaşın harap ettiği bölgedeki hastaneleri ve tıp merkezlerini yenilemesi için çalıştıklarını ancak çok zor ilerleme kaydettiklerini belirterek, “Gazze’de güvenlik, insani yardım koridorların olmaması, yapılması şart olan insani operasyonların hızlı bir şekilde yürütülmesini giderek zorlaştırıyor. Hastanelere sürekli erişimin olmaması nedeniyle bölgedeki sağlık sistemi tamamen çökebilir” dedi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, son günlerde binlerce Filistinli’nin güneye, Gazze’nin yaklaşık 2,3 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasını barındıran Refah’a kaçmak zorunda kaldığını söyledi. Laerke, Refah’a kaçanların derme çatma yapılarda, çadırlarda veya açık havada yaşadığını belirterek, “Refah’ta umutsuzluk hakim. Bundan sonra olacaklardan korkuyoruz” dedi.

“Gazze’de bir milyon çocuk psikolojik desteğe muhtaç’’

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze’de en az 17 bin çocuğun refakatsiz veya ailelerinden ayrı düşmüş olduğunu açıkladı. Refakatsiz çocuklarının neredeyse tamamının psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğu ve ciddi travmalar içinde olduklarını, bu nedenle Gazze’de en az bir milyon çocuğun psikolojik desteğe muhtaç olduğunu açıkladı.

UNICEF Filistin İletişim Direktörü Jonathan Crickx, Gazze’de ailelerin gıda, su ve barınak eksikliği nedeniyle sıkıntı yaşadığını, çocuklarının ve diğer aile fertlerinin ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiğini söyledi.

Crickx, çocukların ruh sağlığının ciddi şekilde etkilendiğini belirterek, “Çocuklar aşırı derece kaygılı. Her bomba sesi duyduklarında büyük bir panik yaşıyorlar. Bir milyondan fazla çocuğun psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu tahmin ediyoruz. Hiçbir çocuk 7 Ekim ve sonraki günlerde tanık olduğumuz şiddete maruz kalmamalı” dedi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNWRA) 16 ülke tarafından sağlanan bağışların askıya alınması sonrasında bu ülkelerin kararlarını gözden geçirmesi için Genel Sekreter Antonio Guterres’in temaslarını sürdürdüğünü kaydetti.

Sözcü Dujarric, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu yetkililerinin bugün yaptığı son açıklamada, bağışların kesilmesiyle Filistinliler’e yapılacak yardımın riske gireceğini yinelediğini belirtti.

VOA tarafından geçilen BM’den Gazze bilançosu: “100 bin kişi öldü yaralandı ya da kayboldu’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM’den Gazze bilançosu: “100 bin kişi öldü yaralandı ya da kayboldu’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM’den Gazze bilançosu: “100 bin kişi öldü yaralandı ya da kayboldu’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.