BM Güvenlik Konseyi Gazze’de Ramazan ayı boyunca ateşkes öngören karar tasarısı oylamaya hazırlanıyor

BM Güvenlik Konseyi Gazze’de Ramazan ayı boyunca ateşkes öngören karar tasarısı oylamaya hazırlanıyor

ABONE OL
13:38 - 23/03/2024 13:38
BM Güvenlik Konseyi Gazze’de Ramazan ayı boyunca ateşkes öngören karar tasarısı oylamaya hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Gazze’de Ramazan ayı boyunca insani ateşkes içeren bir karar tasarısını oylaması bekleniyor.

Oylamanın yeni haftanın ilk gününde, Pazartesi gerçekleşmesi bekleniyor.

Oylama öncesi ise Amerika’da uyarı geldi.

Washington, bunun şu sıralar devam eden müzakerelere zarar verebileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler’e üye 22 devletten oluşan Arap Grubu ise yayınladığı mesajda, 15 üyeli Güvenlik Konseyi’ne Gazze’de kanı durdurma, insan hayatını koruma için birlik ve aciliyet içinde karar tasarısını oylama çağrısı yaptı.

10 Mart’ta başlayan Ramazan 9 Nisan’da sona eriyor.

7 Ekim’den bu yana Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, iki karar tasarısını kabul etti. Ancak kabul edilen karar tasarılarında Gazze’deki insani durumun kötüleştiği belirtilirken ateşkes çağrısı yapılmadı.

7 Ekim’de 1200 kişinin yaşamını yitirdiği Hamas saldırısının ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları ve kara harekâtında 32 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

Yaşamını yitirenlerden üçte ikisi kadın ve çocuk.

2,3 milyon nüfuslu bölgede yaşayanların yarısının açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.

Karar tasarısında Ramazan ayı boyunca kalıcı ateşkese varabilecek insani bir ateşkes çağrısı yapılıyor ve Hamas’ın elinde tuttuğu rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması talep ediliyor.

Karar tasarısında ayrıca sivillerin acil korunması ve Gazze boyunca insani yardımın dağıtılması çağrısı da yapılıyor.

Çin ve Rusya dün Gazze’de ateşkes çağrısı yapan Amerika’nın öncülüğündeki karar tasarısını veto etmişti.

Amerika’nın BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield veto sonrası yaptığı açıklamada Pazartesi günü oylanması planlanan karar tasarısıyla ilgili olarak, tasarının bölgedeki hassas diplomasiyi desteklemediğini belirtti.

“Diplomasi desteklenmezse Konsey’i yine çıkmaz içinde bulabiliriz” diyen Greenfield, “Umarım bu gerçekleşmez” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen BM Güvenlik Konseyi Gazze’de Ramazan ayı boyunca ateşkes öngören karar tasarısı oylamaya hazırlanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Güvenlik Konseyi Gazze’de Ramazan ayı boyunca ateşkes öngören karar tasarısı oylamaya hazırlanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Güvenlik Konseyi Gazze’de Ramazan ayı boyunca ateşkes öngören karar tasarısı oylamaya hazırlanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.