Blinken İsrail’den ayrıldı, BM Güvenlik Konseyi’nde ateşkes veto edildi, Katar’da müzakereler sürüyor

Blinken İsrail’den ayrıldı, BM Güvenlik Konseyi’nde ateşkes veto edildi, Katar’da müzakereler sürüyor

ABONE OL
23:25 - 22/03/2024 23:25
Blinken İsrail’den ayrıldı, BM Güvenlik Konseyi’nde ateşkes veto edildi, Katar’da müzakereler sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana Ortadoğu’ya altıncı ziyaretini gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlamak amacıyla Cuma günü Tel Aviv’de İsrailli yetkililerle bir araya geldi. BM Güvenlik Konseyi’nde ise “acil ve sürdürülebilir” bir ateşkesin “şart” olduğunu ilan eden tasarı, Rusya ve Çin’in vetosuna takıldı.

Antony Blinken önce İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile baş başa görüştü, ardından İsrail savaş kabinesiyle biraraya gelerek Gazze’nin güneyindeki Refah kentine askeri saldırı düzenlememeye ikna etmeye çalıştı.

İsrailli liderlerle yaptığı görüşmelerin ardından Blinken, ayrılmadan önce ABD vatandaşlığına sahip rehinelerin aileleriyle biraraya geldi. Daha sonra otelinin dışında ailelerle dayanışma için toplanan küçük bir gösterici grubunu selamladı.

Kalabalığın yanından geçerken protestocular “Blinken, teşekkürler” sloganları attı. Blinken, göstericilerle el sıkışırken ABD’nin “rehineleri eve getirmek için çalıştığını” söyledi.

İsrail’ın Refah operasyonuna itirazını defalarca dile getiren Biden yönetiminin mesajını ileten Blinken böyle bir saldırının, İsrail’i “daha da yalnızlaştırma” riski taşıdığını ve uzun vadeli güvenliğine zarar vereceğini söyledi.

İsrail’den ayrılırken gazetecilere konuşan Blinken, Netanyahu ve diğer yetkililerle “samimi sohbetler” yaptığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, olası Refah operasyonu için, “Daha fazla sivilin ölmesi riski taşıyor. İnsani yardıma daha fazla zarar verme riski taşıyor. İsrail’i dünya çapında daha da yalnızlaştırma ve uzun vadeli güvenliğini ve konumunu tehlikeye atma riski taşıyor” dedi.

İsrail’in Hamas’ı yenilgiye uğratma hedefini paylaştığını söyleyen Blinken, kara harekatının “kendilerine göre bunu başarmanın yolu olmadığını” söyledi.

Blinken, İsrail’i bir kez daha Gazze’nin Refah kentine yapmayı vaat ettiği saldırıyı gerçekleştirmemeye çağırdı.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı, Netanyahu’nun İsrail’in Refah kara operasyonuna bağlı kalmaya devam edeceğini söylediğini de aktardı.

Netanyahu kararlı

İsrail Başbakanı Netanyahu da görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Refah’a asker göndermeye kararlı olduğunu ve gerekirse bunu ABD desteği olmadan yapabileceğini söyledi.

Netanyahu, Blinken’a Refah’a girmeden Hamas’ı yenmenin bir yolu olmadığını söylediğini belirtti; “Ben de kendisine bunu ABD’nin desteğiyle yapacağımızı umduğumu, ancak mecbur kalırsak tek başımıza yapacağımızı söyledim” dedi.

Mısır sınırındaki Refah, 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun yarısından fazlasının barındırıyor.

Blinken’ın İsrail’e yaptığı bu son ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin gergin olduğu bir döneme denk geldi.

Cuma günü yapılan görüşme muhtemelen gelecek hafta Washington’ı ziyaret edecek olan üst düzey İsrail heyeti ve Amerikalı yetkililer arasında planlanan ve ABD’nin daha fazla sivilin hayatını tehlikeye atacak topyekün bir saldırıya başvurmadan Hamas’ı avlamak için alternatif yollar sunacağı toplantılara zemin hazırlayacak.

BM Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin tasarısına Rusya ve Çin vetosu

ABD bugünkü oylamada BM Güvenlik Konseyi’nden de Gazze’de acil ateşkes ve İsrail-Hamas rehine anlaşması çağrısında bulunan bir kararı desteklemesini istedi. Ancak tasarı, başarıya ulaşamadı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Cuma günü, daimi üyeler olan Rusya ve Çin’in ABD’nin önerisine karşı oy kullanmasının ardından, rehine anlaşmasının bir parçası olarak Gazze’de acil ateşkes çağrısında bulunan bir kararı kabul edemedi.

Oylamanın kilit noktalarından biri, Güvenlik Konseyi’nin “acil ve sürekli bir ateşkesin “şart olduğunu” ifade eden alışılmadık dildi. Bu ifade, çatışmaların durdurulmasına yönelik açık bir “talep” ya da “çağrı” değildi.

Rusya’ya göre tasarı Refah operasyonuna “yeşil ışık”

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzya ise oylamadan önce yaptığı konuşmada üyelere karar lehine oy kullanmamaları çağrısında bulundu.

Nebenzya, Moskova’nın acil bir ateşkesi desteklediğini söyledi; ancak BM kararına ait olmayan felsefi ifadeler olarak adlandırdığı sulandırılmış dili eleştirdi.

Rus Büyükelçi, Blinken ve ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield’i “uluslararası toplumu kasıtlı olarak yanıltmakla” suçladı.
Nebenzya, kararın “son derece siyasileştirilmiş” olduğunu ve İsrail’in Refah’a askeri operasyon düzenlemesi için etkili bir yeşil ışık içerdiğini söyledi.

Nebenzya, Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan bazı üyelerinin dengeli bir belge olarak nitelendirdiği alternatif bir karar tasarısı hazırladığını ve üyelerin yeni tasarıyı desteklememesi için hiçbir neden olmadığını söyledi.

ABD Büyükelçisi’nden eleştiri

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada “Konseyin büyük çoğunluğu bu tasarı lehinde oy kullandı, ancak ne yazık ki Rusya ve Çin veto hakkını kullanmaya karar verdi” dedi.

Thomas-Greenfield Rusya ve Çin’i, kararı “son derece anlamsız nedenlerle” veto etmekle suçladı ve Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyinde gerçekleştirdiği terör saldırılarını kınamaya yanaşmadıklarını söyledi.

Bir BM Güvenlik Konseyi kararının kabul edilebilmesi için en az dokuz lehte oy çıkması ve beş daimi üye olan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’den herhangi birinin veto etmemesi gerekiyor.

Cuma günü veto edilen tasarı, uluslararası hukuk çerçevesinde resmi olarak bağlayıcı olsa da çatışmaları sona erdirmeyecek ya da rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamayacaktı.

Ancak ABD ve İsrail hükümetleri arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde, en yakın müttefikinin ateşkes için küresel taleplere daha fazla uyması İsrail üzerindeki baskıyı arttıracaktı.

Savaş sırasında Washington, ikisi derhal ateşkes talep eden üç karar tasarısını veto etti. ABD geçen ayki son vetosuna gerekçe olarak konseyin böyle bir adım atmasının ateşkes görüşmelerini tehlikeye atabileceği olasılığını gösterdi.

ABD geleneksel olarak BM’de İsrail’i koruyor ancak iki kez de çekimser kalarak konseyin yardımların arttırılması ve çatışmalara uzun süreli ara verilmesini öngören kararları kabul etmesine izin verdi.

Katar’da istihbarat liderleri ateşkesi görüşmeyi sürdürüyor

Katar’daki ateşkes görüşmeleri, İsrail hapishanelerindeki yüzlerce Filistinli karşılığında Hamas’ın elindeki 40 kadar İsrailli rehinenin serbest bırakılacağı altı haftalık bir çatışmasızlık önerisine odaklanmış durumda.

Ancak İsrail çatışmalara sadece geçici bir ara vermeye hazır ve Gazze’yi kontrol eden Hamas’ı ortadan kaldırma hedefine ulaşmak için operasyonuna devam edeceğini defalarca söyledi. Hamas ise savaşın kalıcı olarak sona ermesini ve İsrail askerlerinin çekilmesini istiyor.

Blinken Perşembe günü Mısır’da yaptığı açıklamada “Görüş ayrılıkları azalıyor ve Doha’da bir anlaşmaya varılması için bastırmaya devam ediyoruz. Bunun mümkün olduğuna inanmaya devam ediyorum” demişti.

Reuters ve AP haber ajanslarından yararlanılmıştır.

VOA tarafından geçilen Blinken İsrail’den ayrıldı, BM Güvenlik Konseyi’nde ateşkes veto edildi, Katar’da müzakereler sürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken İsrail’den ayrıldı, BM Güvenlik Konseyi’nde ateşkes veto edildi, Katar’da müzakereler sürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken İsrail’den ayrıldı, BM Güvenlik Konseyi’nde ateşkes veto edildi, Katar’da müzakereler sürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.