BEYİN KANAMASI NEDİR?

ABONE OL
16:47 - 27/03/2022 16:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Beyin atardamar duvarının zayıflaması sonucu damarlarda balonumsu bir yapı oluşur. Genellikle kılcal damarların çatallanma bölgesinde oluşan bu yapı normal sağlıklı damara göre çok daha dayanıksız olduğundan yüksek tansiyon, kafa travmaları çarpmalar balonumsu yapının yırtılmasına, dolayısı ile beyin kanamasına yol açar.

Kaza ya da şiddet nedeniyle oluşan travmatik beyin kanamalarında beynin tüm bölgesi etkilenir. Beyin kanaması oluş şekline göre spontane ve travmatik olarak ikiye ayrılır. Beyin kanaması nedenleri …Yüksek Tansiyon Sigara ve aşırı alkol kullanımı Genetik yatkınlık böbrek yetmezliği, diyabet gibi kronik hastalıklar ve bazı kan hastalıkları beyin tümörleri vs…

Beyin kanaması belirtileri nelerdir?

Beyine giden kan akışındaki azalmadan dolayı ani baş dönmeleri ,denge ve koordinasyon eksikliği, genellikle yüzde tek taraflı sarkma (ağız yamulması) görme problemleri, gözlerin kontrol dışı hareket etmesi ve göz kapağının düşmesi ,bacaklarda karıncalanma ve uyuşukluk hissî şiddetli baş ağrısı ve buna bağlı olarak bilinç kaybı, uyuşukluk, güçsüzlük, konuşulanları anlamama, uyku hali, çevredeki olaylara ve seslere karşı kayıtsız kalma ve konuşmada bozukluk gibi durumlar ise tansiyona bağlı beyin kanaması belirtileri arasında yer alır. Kişinin beyin kanaması geçirdiği nasıl anlaşılır?

1-Kişiden dilini çıkarmasını istemek.

2-Kişinin basit bir cümle söylemesini istemek tekrar ettirmek.

(Bugün hava) gibi…

3-Kişiden İki kolunu yukarı kaldırmasını istemek.

4-Kişiden gülmesini istemek.

Kişi şayet bunlardan bir tanesini dahi yapamıyorsa beyin kanaması geçiriyor demektir.

Bu gibi hallerde hastaya yapılması gereken müdahale, kişiyi (L) formunda oturtmak, mümkünse hastanın ensesine ıslak veya soğuk bir bez koymak, son dönemlerde beyindeki basıncı düşürmek için el parmaklarına sterilize bir iğneyle delinip kan basıncı düşürüle bilir diye yaygın bir görüş var, bunu yapmanın sebebi kişiye hastahaneye yetiştirene kadar zaman kazanmak.

Beyin kanaması ilk 1,5 dakika en geç 3 dakika içerisinde müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır.

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.