ASGARI DEĞİL ADİL ÜCRET!

ABONE OL
12:36 - 10/12/2022 12:36
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İşveren temsilcileri ve işçi temsilcileri arasında 2023 asgari ücret belirleme görüşmeleri başladı.  Masada, TİSK, TÜRK-İŞ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları var. İşverenler genel olarak TİSK ile temsil ediliyorlar. Ancak işçiler açısından bunu söyleyemeyiz. Birden çok İşçi sendikası konfederasyonu masada olmayacaklar.

Hükümet bunun neresinde?

Arabulucu mu?

Hakemlik görevi mi yapıyor?

Uzlaştırmacı mı?

Sorunuzu cevaplayacak olursak: Hükümet temsilcilerinin masadaki görevleri her ne olursa olsun bugüne kadar olduğu gibi son sözü onlar söyleyecek.

Bu konuyu takip edenler hükümet temsilcilerinin, işçi temsilcisi sendikaların ve işverenler temsilcilerinin tutumları ilerleyen günlerde net olarak görecekler. İşçiler ve işverenler Çalışma Bakanlığına bağlı olmaları nedeniyle Çalışma Bakanlığı süre gelen zamandır asgari ücret görüşmelerine hükümetler adına katıldılar.

Peki, Asgari ücret ile çalışanlar genel anlamda masada temsil ediliyorlar mı?

Süre gelen iktidarlarda; işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, öğrencilerin, kadınların, gençlerin temsilcileri var mı?

Yok!

Partiler yasası, parti yönetimleri işleyişi ile işçilerin iktidar partilerinde temsilcileri olur mu?

Olmaz!

Muhalefet partilerinde; milletvekili, parti yöneticileri olabilirler mi?

Olmamazlar!

Milletvekili olmak için partiler, genel merkezce belirlenen tarifeler üzerinden bağış, ayrıca adaylık ücretleri ödemeye tabi tutuluyorlar.

İşçiler, emekçiler yoksul halkların; ekonomik olarak bağış yapacak ve adaylık ücreti ödeyecek imkanları var mı?

Yok!

Böylesine parti proğramı olan partilerde emekçilerin yeri olur mu?

Olmaz!

Duygulu, duyarlı, vicdanlı insanlar, milli sanayi, hayvancılık proğramı savunan vatanseverler siyasi partiler yasası ve var olan seçim sistemi içerisinde kendi imkanları ile varlık sürdürmeleri çok zor. Laik Demokratik Cumhuriyet özlemi olan; işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, öğrencilerin, kadınların, gençlerin partilere bağış yapma, adaylık ücreti ödeme, seçim kampanyasına bütçe ayıracak birikimleri var mı?

Yok!

Peki, parti üyelerinin aday olmaları için bütçe gerekir mi?

Ay sonunu getiremeyen işçiler, emekçiler, gençler, yoksul köylüler adaylık için partilere yatıracakları parayı bulamazlar.

Para olmayınca bu partilerde adaylık için yer bulamazlar.

Aday olmak için paraya ihtiyaç olmalı mı?

Kesinlikle olmamalı.

Her vatandaşın seçme hakkı olduğu kadar seçilme hakkı olması gerekir. Para seçilme hakkını olumlu veya olumsuz etkilememeli.

Partilerin genel merkez yöneticileri: Sermaye temsilcileri, iş verenler, cemaat temsilcileri, istifa etmiş ve emekli bürokrat çevrelerden oluşur.

Partilerde yönetime hakim olan klikler yoksul halkların parti yönetimine gelmeleri ihtimalini ortadan kaldıracakları planları sürekli resetliyorlar.

İşçiler, işsizler, memurlar, emekliler, öğrenciler, kadınlar, gençler, yoksul halkların iktidarı mümkündür.  Sınıf sendikaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Meslek Odaları, Kooperatifler içinde yer alarak ortak taleplerin ve sorunlarının çözümü için güçlü birlik oluşturulduğunda parti ve ülke yönetimlerinde yer alabilir, söz sahibi olabilirler.

İşçilerin, memurların sınıfsal örgütlülüğü yoksul halklar açısından önemsenmeli.

İktidar ve an muhalefet partileri temsil ettikleri kesimlerin talepleri doğrultusunda siyaseti şekillendiriyorlar.

Ülke yoksulları ve ezilen halkların iktidar gücüne ve uygulamalarına karşı ağıt yakarak, “ülke gelirleri eşit paylaşılmıyor. Sosyal devlet işleyişi yok…”  yakınmalar sergilemek, “Ah, vah çekmek, beddua etmek  yoksul halkların tutumu olmamalı.

Bu algı değişim sağlamaz.

Ne yapmalı!

Nefret dili, ayrışma, şiddet eğilimlerinden uzak durarak: Beslenme barınma, hak ve özgürlükleri ile yaşam hakkı ısrarla her alanda savunulmalıdır.

İşçiler, işsizler, emekçiler, emekliler, öğrenciler, kadınlar, gençler, yoksul köylü: Asgari değil adil ücret hakkını mesleki, siyasi, sınıf sendikacılığının örgütlü gücü ile elde edebilir. Eşit gelir dağılımı, hak ve özgürlüklerin olduğu yönetimler, ülkeler, yeni bir dünya mümkün!

Hadi hayırlısı…

Ali Gültekin

Gazeteci / Yazar

ABLUKA (kitap)

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.