Asbestli “Sao Paulo” Gemisi Atlas Okyanusu’nda Batırılacak

Asbestli “Sao Paulo” Gemisi Atlas Okyanusu’nda Batırılacak

ABONE OL
12:19 - 02/02/2023 12:19
Asbestli “Sao Paulo” Gemisi Atlas Okyanusu’nda Batırılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Brezilya donanması, asbest taşıdığı gerekçesiyle çevrecilerin tepkisi sonucu Türk karasularına girmesi yasaklanan 1960 yapımı uçak gemisinin Atlas Okyanusu’nda batırılacağını açıkladı.

İzmir’in Aliağa limanına doğru yola çıkan 32 bin tonluk “Sao Paulo” uçak gemisi tepkilerin ardından bir romörk tarafından Avrupa’ya çekilmiş, ancak Cebelitarık boğazını geçememiş ve Cebelitarık Boğazı’ndan geri dönmüştü.

Brezilya donanması yaptığı açıklamada, geminin su aldığını ve batma riski taşıdığını, bu nedenle Brezilya limanlarına yanaşmasına izin verilmediğini bildirdi.

Brezilya Çevre Bakanı Marina Silva’nın geminin batırılmaması yönündeki talebine rağmen, donanma gemiyi Brezilya’nın münhasır ekonomik bölgesi içerisinde, kıyıdan 350 kilometre açıkta ve yaklaşık 5 bin metre derinlikteki suya batırmaktan başka çaresi olmadığını kaydetti.

Donanma açıklamasında, bu bölgenin çevre koruma alanlarından uzak olduğu ve bölgede denizaltı iletişim kablolarının bulunmadığı belirtilerek, “Geminin durumunun kötüleştiği ve kontrolsüz batmasının kaçınılmaz olduğu göz önünde bulundurulduğunda, gövdesini ayırıp planlı bir şekilde batırmaktan başka bir seçenek yok” denildi.

Donanma Çarşamba günü gemiyi denizde batırmayı planlamıştı ancak savcılar, geminin içinde panellerde kullanılan tonlarca asbest de dahil olmak üzere yarattığı çevresel tehdidi gerekçe göstererek Brezilya sularında batırılmasını engellemeye çalıştı.

Çarşamba günü öğleden sonra bir federal yargıç, donanmanın çevresel etkiyi diğer faktörlere karşı tarttığını savunarak ihtiyati tedbir talebini reddetti.

40 uçak taşıma kapasitesine sahip Clemenceau sınıfı uçak gemisi, 1963-2000 yılları arasında “Foch” adıyla Fransız donanmasına hizmet verdi.

Türkiye’de hükümet, günlerce süren çevre eylemlerinin ardından geminin Türk kara sularına girmesine izin vermeyeceğini açıklamıştı. Zehirli olan asbest, çevreye verdiği zararın yanı sıra kanser ve akciğer hastalıklarına yol açıyor.

VOA tarafından geçilen Asbestli “Sao Paulo” Gemisi Atlas Okyanusu’nda Batırılacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Asbestli “Sao Paulo” Gemisi Atlas Okyanusu’nda Batırılacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Asbestli “Sao Paulo” Gemisi Atlas Okyanusu’nda Batırılacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.