Altılı Masa’nın Anayasa taslağı önemli bir adım

Altılı Masa’nın Anayasa taslağı önemli bir adım

ABONE OL
22:32 - 02/12/2022 22:32
Altılı Masa’nın Anayasa taslağı önemli bir adım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Fikir Atölyesi Derneği 6lı Masa’nın kamuoyuna sunduğu Anayasa taslağını yeniden demokrasiye geçmek için önemli bir adım olarak değerlendiriyor.

Almanya’nın Kuzey Ren Wesfalya Eyaleti’nde faaliyetini sürdüren bu hafta sonu Türkiye’de ki son gelişmeleri mercek altına aldı. Fikir Atölyesi Derneği 6lı Masa’nın kamuoyuna sunduğu Anayasa taslağını yeniden demokrasiye geçmek için önemli bir adım olarak değerlendiriyor.

Fikir Atölyesi Derneği bu konuda ve genel olarak 6lı Masa’dan istemlerini dile getirdiler.

Anayasa taslağını meclis gündemine getirmeden önce, her ilde 6lı Masa’nın yerel yöneticileri beraber Sivil Toplum örgütleri temsilcileri ile halka açık toplantılar yapmalı, onların görüş ve istemlerini bildirme olanağı yaratılmalı.

Fikir Atölyesi Derneği ilk değişiklik önerisi olarak, Anayasa taslağından ‘Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi’ maddesinin kaldırılmasını talep ediyor. Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanın doğal olarak birçok yetki ile donanmış olacak. Bu da Parlamenter Sistem’e ters gelen bir durumu ortaya çıkarır.

Fikir Atölyesi Derneği 6Lı Masa’nın diğer Çalışma Gurupların da bir an önce işlemlerini bitirip, sonuçlarını kamuoyu ile   paylaşmalarını istiyor. Ancak ondan sonra ortak cumhurbaşkanı adayı belirlenmeli ki, o kişi kendi veya partisinin değil, 6Lı Masa’nın ortak kararlarını halka anlatabilsin.

Şu anda en önemli olan Çalışma Gurubu ‘seçimlerde güven’ konusunu işleyen yapıdır. Seçim öncesi ve seçim sırasında ki yapacakları çalışma ve önlemlerini kamuoyuna anlatıp, seçmeleri seçim güvenliği konusunda ikna etmeleri gerekli.

Partiler ve Seçim yasaları da değiştirilmeli. Her parti milletvekillerini yerel partilerin yapacağı ön seçimle tespit etmeli. Parti Başkanlarının yetkileri kısıtlamalı, ‘Parti Lideri’ olarak tanınmasına son verilmeli. Parti içi demokrasisi güçlendirilmelidir.

Sendikaların güçlendirilmesi ve siyasetten bağımsız olarak emekçilerin haklarının koruması sağlanmalıdır.

F-Tipi hapishaneleri artık muhalif kişilere ceza verilen bir yer olmuştur. Bu tip hapishaneler kapatılmalı, bütün siyasi suçlardan hapiste olanlara genel af uygulanmalıdır.

Uluslararası İstanbul Sözleşmesi tekrar uygulamaya geçmeli, kadınlara ve cinsel olarak başka yaşam tarzını seçmiş kişilere karşı olanlara şiddet uygulayanlar hızlı ve sert olarak yargılanmalılar.

Diğer muhalif partilerin istemleri de bu Başkanlık Sistemi’nin kalkması ve demokrasiye geçiş olduğu için, mutlaka diğer muhalif ittifaklarla birlikte hareket etmek için girişimlerde bulunulmalı.

Fikir Atölyesi 6Lı Masa’nın Avrupa’da ki kardeş veya siyasi olarak yakın olduğu partiler ile bir araya gelip, kendilerinin ve yapacakları girişimleri anlatmaları gerekli buluyor.

Aynı şekilde 6Lı Masa Suriye’ye bir heyet göndererek, seçimden sonra nasıl birlikte çalışabilecekleri konusunda anlaşma sağlamaya çaba göstermeliler.

Yurt Dışı Vatandaşları Bakanlığı kurulmalı. Yurt dışında yoğun olarak yaşayan vatandaşların olduğu yerler Seçim bölgesi olmalı ve milletvekilleri o seçim bölgesinde seçilerek, Meclis’te o yöreden sorumlu olmalılar.

Fikir Atölyesi’ne göre 6Lı Masa bundan sonra iki olasılığı da dikkate almalı, çalışma ve önlemlerini ona göre planlamalı: sanki nisan ayında erken bir seçim olacakmış gibi veya seçim bir sene ertelenecekmiş gibi.

Fikir Atölyesi olarak Türkiye’de her türlü gelişmenin olacağını hesaplamanın gerekli olduğunu biliyoruz.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.