Ukrayna Savaşı’na paralel, Rusya ve Avrupa ülkeleri arasında süren ‘enerji savaşı’nda en ciddi şekilde sarsılan ülkelerden bir Almanya oldu.
İhtiyacı olan doğalgazın bundan kısa bir süre öncesine kadar yüzde 38,2’sini, petrolün yüzde 50’ye yakınını ve maden kömürünün de yüzde 35’ini Rusya’dan karşılayan Almanya, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin‘in, Batı’nın yaptırımları üzerine doğalgaz ve petrol musluklarını kapatması sonrasında yeni enerji kaynakları bulma arayışına girdi.
Bu kapsamda Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Başbakan Yardımcısı ve Federal Ekonomi ve İklim Korunma Bakanı Robert Habeck ve 30 işadamından oluşan bir heyetle üç günlük bir ziyaret için Kanada’ya gitti.
Scholz, yolculuk öncesinde iki ülke arasında enerji işbirliğini genişletmek istediklerini açıkladı. Kanada’nın Rusya’ya kıyasla güvenilir bir demokrasi olduğunu dile getiren Olaf Scholz, “aynı ortak değerleri paylaşan iki ülke olarak, aramızdaki ilişkileri başta enerji ve sanayi olmak üzere her alanda geliştirmeye kararlıyız” şeklinde konuştu.
Kanada’dan Almanya’ya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarikini ele alacaklarını ifade eden Başbakan Scholz, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile biraraya geldi. Scholz ve beraberindeki heyetin, Montreal, Toronto ve Stephenville’de 3 gün boyunca başta enerji olmak üzere iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için bir dizi görüşmelerde bulunacağı açıklandı.
Trudeau ve Scholz’un yarın Newfoundland’deki Stephenville’de hidrojen gazı sözleşmesi imzalayacağı da bildirildi. Heyetten sızan bilgilere göre, Kanada ile imzalanacak olan anlaşmalar sonrasında, başta sıvılaştırılmış doğalgaz olmak üzere enerji tedarikinin başlatılması iki yılı bulacak.
Almanya’nın alternatif enerji kaynakları arayışı geride kalan aylarda sıkı pazarlıklara rağmen başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Mart ayında Katar’ı ziyaret eden Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Katar’ın, Almanya’ya kısa süre içinde büyük miktarda doğalgaz göndermeye hazır olduğunu söylemişti. Ancak bunun gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıktı. Habeck’le birlikte olan Alman enerji şirketleri yöneticilerinin şimdiye kadar Katar’la doğalgaz ithali için herhangi bir sözleşme imzalamadığı belirlendi.
Ayrıca Katar yönetiminin Almanya’ya bu konuda somut bir söz vermediği kaydedildi. Ardından Avrupa’nın en büyük petrol ve gaz üreticisi olan Norveç de, Norveç’in Almanya’ya gönderebildiği tüm gazı göndermekte olduğunu, gaz arzının arttırılmasını yeni gaz rezervleri keşfedilmesine bağlı olduğunu açıkladı.
Öte yandan ülkede, yaklaşan kışa hazırlanmak için ve olası bir enerji krizine karşı alınan ve önerilen tedbirler gündemi belirlemeye devam ediyor.
Kamu binalarındaki aydınlatma ve ısınma derecelerinin düşürülmesi, anıtların geceleri ışıklandırılmaması, fıskiye ve çeşmelerin kapatılması gibi tedbirlerden sonra, Baden-Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann, “insanlar duş almak yerine bir bez kullanıp, temizlenerek çok enerji tasarruf edebilirler” dedi. Kendisi de aynı şeyi yaptığını iddia eden Kretschmann, evinin sadece bir odasını ısıttığını da ifade etti.
VOA tarafından geçilen Almanya Kanada’dan Enerji Arayışında haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya Kanada’dan Enerji Arayışında haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya Kanada’dan Enerji Arayışında haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.
ALMANYA
31 dakika önceALMANYA
35 dakika önceALMANYA
39 dakika önceALMANYA
2 saat önceASYA
2 saat önceABD
3 saat önceDÜNYA
4 saat önce