ABD’den Batı Şeria’daki saldırılara ilişkin uyarının ardından yaptırım

ABD’den Batı Şeria’daki saldırılara ilişkin uyarının ardından yaptırım

ABONE OL
11:29 - 06/12/2023 11:29
ABD’den Batı Şeria’daki saldırılara ilişkin uyarının ardından yaptırım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanlığı, işgal altındaki Batı Şeria’da “barış, güvenlik ve istikrara zarar veren şahıslara vize kısıtlaması politikası” uygulanacağını açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden ve diğer üst düzey Amerikalı yetkililer, İsrail’in Batı Şeria’da yerleşimcilerin Filistinliler’e yönelik saldırılarını durdurması gerektiği uyarısında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken vize kısıtlamalarının şiddet eyleminde bulunanlar ya da sivillerin temel hizmetlere erişimini kısıtlayan adımlar atanları hedef alacağı belirtildi. Bu kişilerin yakın aile fertlerinin de vize kısıtlaması politikasından etkilenebileceği uyarısı yapıldı.

Blinken açıklamada, İsrail hükümetine Batı Şeria’daki Filistinliler’e saldırıda bulunan radikal yerleşimcilerin hesap vermesi konusunda daha fazla adım atılması gerektiğini vurguladı.

Geçen hafta İsrail’de temaslarda bulunan Blinken, bugünkü yaptırım açıklamasında yetkililere, “Washington’ın kendi yetkilerini kullanarak harekete geçmeye hazır olduğunu söylediğini” aktardı.

Açıklamada, hangi kişilere ya da kaç kişiye vize kısıtlaması uygulanacağı konusunda ayrıntı yer almadı. Ancak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller düzenlediği günlük basın toplantısında on iki kişinin etkileneceğini belirtti.

“Batı Şeria’daki istkrarsızlık hem İsrail hem de Filistin halkına zarar veriyor”

Açıklamada, hem İsrail hem de Filistin Yönetimi’nin Batı Şeria’da istikrarın korunmasında sorumluluğunun olduğu vurgulandı. “Batı Şeria’daki istikrarsızlık İsrail ve Filistin halkına zarar veriyor ve İsrail’in ulusal güvenlik çıkarlarını tehdit ediyor” ifadeleri kullanıldı.

1967 savaşından bu yana Filistinliler’in gelecekte kurulacak bağımsız devletinin ana omurgası olarak gördüğü Batı Şeria İsrail işgali altında.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısı ve onun ardından İsrail’in Gazze’de başlattığı operasyonun ardından Birleşmiş Milletler rakamlarına göre yerleşimcilerin saldırıları iki katına çıktı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili İsrail’in Batı Şeria’daki şiddetten sorumlu olan kişileri yargılamasını beklediğini ancak henüz böyle bir adım atılmadığını belirtmişti.

İsrail savunma bakanı Batı Şeria’daki saldırılar kınadı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Batı Şeria’da Filistinliler’e yönelik Yahudi yerleşimcilerin saldırılarını kınadı.

ABD’den gelen vize kısıtlaması açıklamasından saatler sonra basın toplantısı düzenleyen İsrail Savunma Bakanı, hukuk devletinde yalnızca polis ve ordunun güç kullanma yetkisinin olduğunu söyledi.

Reuters’ın ilgili haberinden bir bölüm kullanılmıştır.

VOA tarafından geçilen ABD’den Batı Şeria’daki saldırılara ilişkin uyarının ardından yaptırım haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Batı Şeria’daki saldırılara ilişkin uyarının ardından yaptırım haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Batı Şeria’daki saldırılara ilişkin uyarının ardından yaptırım haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.