“ABD personeline saldırılardan sorumlu milis lideri Bağdat’ta öldürüldü”

“ABD personeline saldırılardan sorumlu milis lideri Bağdat’ta öldürüldü”

ABONE OL
21:38 - 04/01/2024 21:38
“ABD personeline saldırılardan sorumlu milis lideri Bağdat’ta öldürüldü”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerikalı bir yetkili, son dönemde Ortadoğu’daki ABD personeline yönelik saldırılardan sorumlu tutulan bir milis liderinin Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen hava harekatında öldürüldüğünü açıkladı.

Iraklı emniyet kaynakları ve görgü tanıkları, insansız hava aracından Bağdat’ın doğusunda Iraklı milis grubu El Nuceba tarafından kullanılan bir tesise en az iki roket ateşlediğini söyledi.

Polis ve milis grubundan kaynaklara göre roketler El Nuceba merkezinde bir araca isabet etti ve aralarında milis grubunun bölge komutanı ve bir yardımcısının olduğu dört kişi öldü. Sağlık yetkilileri de bu can kayıplarını doğruladı.

ABD ordusu İsrail ve Hamas arasındaki savaşın başladığı Ekim ayından bu yana Irak ve Suriye’de en az 100 kez saldırıların hedefi oldu. Bu saldırılar roketlerle ve tek yönlü insansız hava araçlarıyla düzenlendi.

ABD’nin IŞİD’in yeniden canlanmasını önleme çabaları kapsamında Irak’ta 2 bin 500, Suriye’de de 900 askeri bulunuyor.

Bağdat’tan tepki

Irak Başbakanı’nın askeri sözcüsü olayı “Iraklı güvenlik unsuruna yönelik haksız bir saldırı” olarak niteledi; Irak silahlı kuvvetlerinin olaydan uluslararası koalisyon güçlerini sorumlu tuttuğunu söyledi.

Açıklamada milis grubu, “Başbakan Muhammed Şia El Sudani’nin verdiği yetki kapsamında faaliyet gösteren Iraklı bir güç” olarak tanımlandı.

Irak ve Suriye’deki İran bağlantılı gruplar İsrail’in Gazze’deki harekatına tepkili ve durumdan kısmen ABD’yi sorumlu tutuyorlar.

Irak Başbakanı İran destekli gruplar üzerinde kısıtlı kontrole sahip

Irak Başbakanı El Sudani, bir yıl önce iktidara gelmek için desteğine ihtiyaç duyduğu bazı İran destekli gruplar üzerinde sınırlı denetime sahip. Bu gruplar şimdi Sudani’nin koalisyon hükümetinde güçlü bir blok oluşturuyor.

Irak güvenlik güçleri olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve bunu kimin gerçekleştirmiş olabileceğine ilişkin henüz bir ayrıntı olmadığını söylerken; Iraklı milis komutanlar ABD’yi sorumlu tutarak misilleme tehdidinde bulundu.

ABD geçen ay İran bağlantılı militanların saldırısında bir Amerikan askerinin ağır yaralandığı saldırıya Irak’ta hava harekatlarıyla karşılık vermişti.

El Nuceba Hareketi nedir?

El Nuceba Hareketi, IŞİD’le mücadele döneminde ismi gündemde olan ve Haşdi Şabi olarak bilinen Halk Seferberlik Güçleri (PMF) bünyesinde yer alan milis gruplarından biri.

Bu grup 2019 yılında Washington tarafından terör örgütü ilan edilmişti.

El Nuceba Hareketi, Irak merkezi hükümetinin ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesi emrini vermesi ve ABD’nin bu talebi yerine getirmemesi halinde Iraklı milislerin “daha önce benzeri görülmemiş şekilde gerilimi tırmandırma” tehdidinde bulundu.

İran’ın desteklediği ve büyük ölçüde Şii milislerden oluşan Halk Seferberlik Güçleri (PMF), Irak’ta IŞİD’e karşı mücadelede rol üstlenmişti.

Halk Seferberlik Güçleri (PMF), resmi olarak Irak ordusunun komutası altında ancak uygulamada bu milisler bağımsız şekilde hareket ediyor.

Reuters’ın ilgili haberinden bir bölüm kullanılmıştır.

VOA tarafından geçilen “ABD personeline saldırılardan sorumlu milis lideri Bağdat’ta öldürüldü” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “ABD personeline saldırılardan sorumlu milis lideri Bağdat’ta öldürüldü” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “ABD personeline saldırılardan sorumlu milis lideri Bağdat’ta öldürüldü” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.