ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Erdoğan’ın Hamas sözlerine yanıt

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Erdoğan’ın Hamas sözlerine yanıt

ABONE OL
11:35 - 26/10/2023 11:35
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Erdoğan’ın Hamas sözlerine yanıt
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hamas’ın bir terör örgütü olmadığı” sözleriyle ilgili yorum talebine yanıt verdi. Bakanlık sözcülüğü VOA Türkçe’ya yaptığı açıklamada, Hamas’ın terör örgütü olduğu konusunda ABD’nin tutumunun net olduğunu bildirdi. Açıklamada, İsrail’in Hamas’a verdiği karşılıkla, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı arasında benzerlik kurulmasıysa reddedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, “Hamas konusundaki tutumumuz net. ABD, Hamas’ı 1997 yılında, sivil hedeflere karşı gerçekleştirdiği önceden tasarlanmış, siyasi amaçlı şiddet eylemleri nedeniyle ‘yabancı terör örgütü’ olarak tanımlıyor” denildi.

“7 Ekim’de gerçekleştirdiği dehşet verici eylemlerle açıkça ortaya koyduğu üzere, Hamas terör konusunda kararlı. Hamas bu krizin her aşamasında Filistin halkının çektiği acıları daha da arttırmış ve sürekli hale getirmiştir. Hamas teröristleri Filistin halkının haysiyet ve barış özlemlerini temsil etmemekte ya da ilerletmemektedir” denilen açıklamada bakanlık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili yorumu ise, kendisinin makamına bıraktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Meclis Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur” demişti.

Batılı güçlerin İsrail için döktükleri gözyaşının, sahtekarlığın dik alası olduğunu söyleyen Erdoğan “Daha dün Ukrayna’da yaşanan savaşta ortaya çıkan kayıplar için dünyayı ayağa kaldıranların, Gazze’deki aleni katliama duvar kesilmesi, bu riyakarlığın en somut ifadesidir” diye konuşmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Rusya ile İsrail arasındaki her türlü benzerliği reddetti ve “Rusya, komşularının topraklarını ele geçirmek ve kan dökerek sınırlarını genişletmek amacıyla Ukrayna’da kışkırtılmamış ve haksız bir savaş başlattı. İsrail ise Hamas tarafından gerçekleştirilen korkunç bir terör saldırısına karşılık vermekte ve kendisini terörizme karşı savunuyor” dedi.

Bakanlık, “Başkan Biden’ın da ifade ettiği üzere, İsrail’e saldırı, Putin’in topyekun işgalini başlatmasından bu yana çok ağır yaralar alan Ukrayna halkına uygulanan yaklaşık 20 aylık savaş, trajedi ve vahşetin bir benzeridir. Hamas ve Putin, farklı tehditleri temsil ediyor, ama ortak noktaları şu; her ikisi de komşu bir demokrasiyi yok etmek istiyor. Tarih bize şunu öğretti; teröristler terörlerinin bedelini ödemediğinde, diktatörler saldırganlıklarının bedelini ödemediğinde, daha fazla kaos, ölüm ve yıkıma neden oluyor. Amerika’ya ve dünyaya yönelik maliyet ve tehditler de artmayı sürdürüyor. Avrupa’nın ötesinde, müttefiklerimizin ve belki de en önemlisi düşmanlarımızın ve rakiplerimizin bizi izlediğini biliyoruz. Ukrayna’daki tepkimizi de izliyorlar. Eğer çekip gider ve Putin’in Ukrayna’nın bağımsızlığını ortadan kaldırmasına izin verirsek, dünyanın dört bir yanındaki saldırganlar da aynı şeyi denemek için cesaret bulacaklardır” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Erdoğan’ın Hamas sözlerine yanıt haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Erdoğan’ın Hamas sözlerine yanıt haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Erdoğan’ın Hamas sözlerine yanıt haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.