DERNEK VE ÖNEMİ

ABONE OL
11:43 - 23/10/2020 11:43
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Örgütlenme Üzerine yazdığım makalede konuya devam edeceğimi, belirtmiştim.

Almanya’da örgütlenme yetmiş yıllarında, çoğu yüksek tahsil için gelen Türk öğrenciler ve çeşitli sebeplerle çocuklarının geleceğini yurtdışında gören öğretmenlerin öncülüğünde başlamıştır. Seksen yıllarında ilk nesil çocuklarının katılımı çalışmalara hız vermiştir.

Yüzlerce gönüllü üyeler yönetimlerde görev almış, derneklerin devri daimini sağlamışlardır. Kamu yararına çalışan bu dernekler devletin boş bıraktığı gedikleri kapamağa, bazen de yaptığı icraatı destekleyip, yaymağa çalıştılar.

Elbette Yurtdışı Türkleri organize olmayı Almanya’da öğrenmediler. Kurtuluş Savaşının, cemiyetlerin yardım ve desteği olmadan kazanılması çok zor olurdu.

Çok sayıda dernek ve şahıs isimleriyle konuyu dağıtmamak için Berlin-Brandenburg Türk Veliler Birliği sivil kuruluşunu örnek olarak, yaptıkları hizmetleri özetlemeye çalışacağım.

Bu dernek 1985 yılında Berlin-Kreuzberg ilçesinde kurulmadan önce Köy Enstitüsü ruhunun devamı olan Öğretmen Okulu mezunu olarak, Berlin-Spandau ilçesinde köy anlayışında çaba gösterdim. Çalıştığım İlkokul, Luther Cemiyeti, Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ilçe temsilcisi ve Arbeiterwohlfahrt (AWO) gibi kuruluşlarla çalışarak Türk velilere ve öğrencilere yardım etmeğe çalıştım. Uyuma yetişkinleri katmadan, öğrencileri desteklememizin mümkün olmayacağını anlatmak için, Yüksek Halk Okulunun yabancılar bölümünü fahrî olarak idare ettim. Yüzlerce Türk anneleri için okuma yazma kursları açılmasına önayak oldum, meslektaşlarımı bu göreve hazırladım. Okuma yazma bilenlerin de Almanca kurslarına katılmalarını sağlamak hayli yorucu oluyordu.

Türklerin çoğunlukla yaşadığı Kreuzberg ilçesinde Veliler Derneği kurulunca daha etkin çalışmalar yaygınlaştı. Batı Berlin’de kurulan derneğin ilk başkanı Dr. Ertekin Özcan, 1989 yılından itibaren Kâzım Aydın, 2004 yılında Safter Çınar görevi devralıyor.

Elimde yazılı kaynak 20. yılı kutlaması 2005 tarihini gösteriyor. Bu tarihten sonraki çalışmaları ayrı bir yazı konusu niteliğindedir.

Danışma İletişim ve Buluşma Merkezi projesiyle veli, öğrenci, öğretmenlere bilgi veriliyordu. Veliler merkeze gelerek danışmanlık hizmetinden yararlanıyor, bu bilinçle Okul-Aile Birliklerinde görev alma cesaretini gösteriyorlardı.

Yapılan toplantı ve panellerle veli ve öğretmenler bilgilendiriliyor, aydınlatılıyor.

Düzenli aralıklarla medya ve basın aracılığı ile kamuoyunu bilgilendirme, aydınlatmaya önem veriliyordu.

Dernek Türkçe derslerinin okullarda öğretim programında yer alması için çok çaba gösterdi. İki dilde Küçük Kurbağa Yuvası açıldı. Çeşitli adlarla, iki dilde okuma yazma, birinci veya ikinci yabancı dil yerine Türkçe okutulması sağlandı.

Okul yasasında değişikliğinde Öğretim Senatörlüğü başta olmak üzere, ilgili kurumlarla birlikte çalışılarak, göçmen çocukların öğreniminde dikkat edilecek konularda tamamlama yapıldı.

1993 yılından itibaren amacı öğretim eğitim olan derneklerle birlikte, Almanya çapında çalışmalara önem verildi, Almanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTED) çatı derneği kuruldu.

Veliler Birliği, Türkçe-Almanca Avrupa Okulu girişimlerinde ön hazırlıkları destekledi. Fikir babası Lothar Holzhey’in Okul İş Senatörüne yazdığı bir mektupla tartışma başlatıldığını hatırlıyorum.

1995/96 Ders yılında başlayan ilk okul Aziz Nesin İlkokuluydu. Yedinci sınıfta Carl von Ossietzky – Gesamtschule’de devam edebiliyorlar.

Anadili ve Kültürü Eğitim Hakkı İstiyoruz, gibi imza kampanyaları düzenledi.

Okullarda ve toplumda şiddete karşı Gençler ve Anneler Çalışma kollarıyla hizmetlere yer verildi, Mete Ekşi – Fonu kuruldu.

T.C. Başkonsolosluğu nezdinde görev yapan Eğitim Ataşelerine daima danışmanlık yaptı, birlikte çalışmaya önem gösterildi. Bazı konsolosluk öğretmenleri Berlin’de kalmaya karar vererek senatörlüğe geçti, çalışmaya devam ettiler.

1999 yılında Türkiye Toplumu Berlin-Brandenburg kuruluşu çatı derneğine üye olarak Türk Dil Kurultayı, Gelecek için Eğitim gibi faaliyetlerde ortak çalışmalar yapıyor.

Okul Öncesi Eğitim, Küçük Kurbağa Yuvası, Okul Sorunları, Anadil Öğrenimi, Gençlik ve Ev ödevlerine Yardım, Veli Çalışmaları ve Anneler Çalışma kollarıyla daha geniş çapta çalışmayla gelişmesine hizmet ediyor.

Berlin-Brandenburg Türk Veliler Birliği’nin gelişim süreci içinde yaptığı tüm önemli işleri bir makale çerçevesinde ayrıntılarıyla değinmek olanaklı değil.

Yaptığı güven verici ve inandırıcı çalışmalarıyla Alman ve Türk yetkilileri, kamuoyu ve velileri tarafından sözü dinlenen, kabul gören, tanınan ciddi bir sivil kuruluş haline gelmiştir.

Çalışmaları Almanya dışında Türkiye ve tüm Avrupa ülkelerinde örnek olma niteliğindedir. 2005 yılından sonraki gelişmeleri ve bugünkü durumu başka bir yazımda ele alacağım.

Birlikten kuvvet doğar.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

Kaynak:

20. Yılında Veliler Birliği, Dökümentasyonu

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.