ABD hükümeti süt ineklerinde kuş gribi salgınının görüldüğü eyaletlerde kıyma numunelerini tahlil edecek

ABD hükümeti süt ineklerinde kuş gribi salgınının görüldüğü eyaletlerde kıyma numunelerini tahlil edecek

ABONE OL
22:57 - 29/04/2024 22:57
ABD hükümeti süt ineklerinde kuş gribi salgınının görüldüğü eyaletlerde kıyma numunelerini tahlil edecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD hükümeti Pazartesi günü yaptığı açıklamada, süt ineklerinde kuş gribi salgını görülen eyaletlerdeki perakende satış mağazalarından test için kıyma numuneleri topladığını ancak et tedarikinin güvenli olduğundan emin olduğunu bildirdi.

Federal yetkililer, Mart sonundan bu yana dokuz eyalette 34 süt sığırı sürüsünde ve Teksas’ta bir kişide H5N1 virüsü görüldüğünü teyit ettikten sonra süt ve et tedarikinin güvenliğini doğrulamaya çalışıyor.

Hem ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) hem de Dünya Sağlık Örgütü, genel halk sağlığı riskinin düşük olduğunu, ancak enfekte hayvanlara maruz kalanlar için riskin daha yüksek olduğunu söyledi.

Bilim insanları, süt örneklerinin yaklaşık yüzde 20’sinde H5N1 partikülleri bulunmasına dayanarak salgının ineklerde resmi olarak bildirilenden daha yaygın olduğuna inanıyor. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Cuma günü yaptığı açıklamada, virüs tespitinde altın standart olan PCR testlerinin ön sonuçlarının, pastörizasyonun sütteki kuş gribi virüsünü öldürdüğünü gösterdiğini söyledi.

ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından yapılan açıklamaya göre, perakende kıyma örnekleri “herhangi bir viral partikülün mevcut olup olmadığını” gösteren PCR testleriyle analiz edilecek. Bazı süt inekleri yaşlandıkları zaman kıyma olarak işlenyor.

USDA Pazartesi gününden itibaren süt veren süt ineklerinin eyalet sınırları dışına taşınmadan önce kuş gribi testlerinin negatif çıkmasını şart koşmaya başladı.

Bakanlık bu hafta sonu yaptığı açıklamada, satıldıkları ahırlardan doğrudan mezbahalara eyalet sınırları üzerinden sevk edilen inekler için test yapılmasına gerek olmadığını belirtti. Bu sığırların sadece bir veteriner tarafından muayene edildiklerini gösteren belgelerinin olması gerekiyor.

USDA, kesimden önce her hayvanı denetlediğini ve tüm sığır etlerinin kesimden sonra insan gıdası tedarikine girmek için denetimden geçmesi gerektiğini söyledi.

Geçen hafta USDA, enfekte bir sürüden kesime gönderilen asemptomatik bir süt ineğinden alınan akciğer dokusu örneğinde kuş gribine rastladığını açıklamıştı. Bakanlığa göre hayvan gıda arzına girmedi.

Açıklamaya göre, USDA şu anda viral partiküllerin varlığını belirlemek amacıyla mezbahalarda sığır kası örnekleri topluyor. USDA, perakende veya kesim numuneleri için pozitif PCR testlerinin canlı virüs açısından değerlendirileceğini söyledi.

Açıklamaya göre USDA ayrıca virüsün nasıl etkilendiğini belirlemek için eti farklı sıcaklıklarda pişirecek. Açıklamada etin güvenli bir iç sıcaklığa kadar pişirilmesinin bakteri ve virüsleri öldürdüğü belirtildi.

USDA’ya göre Kolombiya, 15 Nisan itibariyle süt ineklerinin kuş gribi testlerinin pozitif çıktığı ABD eyaletlerinden gelen sığır eti ve sığır eti ürünlerinin ithalatına kısıtlama getirdi.

Şu ana kadar sığırlarda bilinen bir kuş gribi vakası bulunmuyor.

Mevcut salgındaki insan vakası, süt ineklerine maruz kaldıktan sonra konjonktivit (göz iltihaplanması) geçiren Teksaslı bir çiftlik çalışanında görülmüştü.

VOA tarafından geçilen ABD hükümeti süt ineklerinde kuş gribi salgınının görüldüğü eyaletlerde kıyma numunelerini tahlil edecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD hükümeti süt ineklerinde kuş gribi salgınının görüldüğü eyaletlerde kıyma numunelerini tahlil edecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD hükümeti süt ineklerinde kuş gribi salgınının görüldüğü eyaletlerde kıyma numunelerini tahlil edecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.