“Türkiye Rutte’nin NATO genel sekreterliği adaylığını destekleyecek”

“Türkiye Rutte’nin NATO genel sekreterliği adaylığını destekleyecek”

ABONE OL
22:01 - 29/04/2024 22:01
“Türkiye Rutte’nin NATO genel sekreterliği adaylığını destekleyecek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin NATO genel sekreterliği adaylığını destekleyeceği bildirildi. Reuters’ın haberine göre, bir Türk yetkili Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ankara’nın bu konudaki kararını NATO müteffiklerine ilettiğini söyledi.

NATO’nun bir sonraki genel sekreteri, müttefikler Ukrayna’nın Rusya’nın işgaline karşı verdiği mücadeleye desteğini sürdürürken, askeri ittifakı doğrudan Moskova ile bir savaşın içine çekebilecek herhangi bir gerginliğe karşı koruma zorluğuyla karşı karşıya kalacak.

NATO kararlarını oybirliğiyle alıyor, dolayısıyla genel sekreterlik için herhangi bir adayın 32 müttefikin tamamının desteğini alması gerekiyor.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaud Iohannis de aday

Türkiye, NATO üyesi diğer ülkeler Macaristan, Slovakya ve Romanya ile birlikte Ekim ayında askeri ittifakın liderliğini bırakacak olan Jens Stoltenberg’in yerine geçmesi için Rutte’yi desteklediğini kamuoyu önünde ifade etmedi.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaud Iohannis de NATO genel sekreterliği yarışında Rutte’nin rakibi.

Macaristan Rutte’nin adaylığına itirazını dile getirmiş olsa da Ankara’nın desteği Iohannis’in yarıştan çekilmesi için üzerindeki baskıyı arttırabilir.

Budapeşte, Rutte’nin, hükümeti hakkında yaptığı eleştirel yorumları gündeme getirdi ancak bazı diplomatlar, Rutte’nin geçen hafta Türkiye’yi ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüştüğü gibi Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ı da ziyaret etmesi halinde, Macaristan’ın tutumunun değişebileceğini söylüyor.

Slovakya’nın da aynı doğrultuda hareket edeceği düşünülüyor.

ABD, Fransa, Almanya, İngiltere ve diğer ittifak üyeleri Rutte’nin adaylığını desteklediklerini açıkladılar.

Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinin sonucuna bağlı olarak Stoltenberg’in halefi, yeniden seçilmesi halinde NATO müttefiklerini savunma taahhüdünü sorguladığı için sert eleştirilere maruz kalan Donald Trump ile çalışmak zorunda kalabilir.

Hollanda’nın en uzun süre görev yapan lideri olan Rutte geçtiğimiz Temmuz ayında Hollanda’da siyaseti bırakacağını açıkladı ancak hala görevine devam ediyor. Trump da dahil İngiltere, Avrupa Birliği ve ABD liderleriyle iyi ilişkileri var.

Birçok NATO üyesi, Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra Avrupa Birliği’ndeki üst düzey görevler için yapılacak pazarlıkların bir parçası haline gelmemesi için seçim sürecini bir an önce tamamlamak istiyor.

Erdoğan ve Rutte geçen hafta biraraya gelmişti

Hollanda haber ajansı ANP da Pazartesi günü erken saatlerde NATO diplomatlarına dayandırdığı haberinde Türkiye’nin Rutte’nin adaylığını destekleme kararı aldığını duyurdu ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Anadolu Ajansı da Ankara’nın desteğini doğruladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Nisan’da Türkiye’yi ziyaret eden Hollanda Başbakanı Rutte ile Vahdettin Köşkü’nde görüşmüştü.

Rutte, NATO’nun güney kanadının Türkiye’ye ve Türkiye’nin liderliğine ihtiyaç duyduğunu söylemişti.

Ukrayna Savaşı nedeniyle görev süresi iki kez uzatılan ancak Ekim ayında görevi devretmeye hazırlanan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’ten boşalacak koltuğa gelecek ismin Temmuz ayında Washington’da yapılacak NATO Zirvesi’nde açıklanması bekleniyor.

VOA tarafından geçilen “Türkiye Rutte’nin NATO genel sekreterliği adaylığını destekleyecek” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye Rutte’nin NATO genel sekreterliği adaylığını destekleyecek” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye Rutte’nin NATO genel sekreterliği adaylığını destekleyecek” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.