TANIMA VE IŞIK

ABONE OL
18:12 - 01/10/2020 18:12
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

TANIMA VE IŞIK


Kış aylarında yarı karanlıkta bilhassa trafikte görülmeyen çocuk ve yaşlı insanlar kazaya sebep olurlar. Araba sürücüleri her şeyi, herkesi görmek zorundadır. Yayalarda görülmek için önlemler alıp ışığı iyi yansıtan açık renklerde giysiler tercih etmeli.

Belediye otobüs, tren ve postaya ait binaların taşıtların sarı renkte olması rastgele seçilmiyor. Işıklı yanıp sönen ayakkabı ve okul çantaları okula yeni başlayan küçük sınıflara giden öğrenci için çok önemlidir.
Doğan güneşin ilk ışıkları tan vakti yeryüzüne aydınlık yayar. Maddeleri, çevreyi iyi görme ışığın yansıması ile ilgilidir. Cismin madde yapısına göre görülebilir.
Bakılır, ama bazen görülmez. Yanınızdan çok iyi tanıdığınız biri geçse bile bakarsınız, ama görmediğimiz için de tanıyamayız. Dikkatle bakılmaz, düşünceye dalınca çevre görülmez. 

Muaşeret kuralları tanıştırma da artık meslek olmuş, uzmanlık gerekir. Önemli bir toplantıda kim kime tanıtılır, kim kimle tanıştırılır, yemekte kim kimin yanına oturur.
Tanıma deyince aklıma hemen okul müdürümle sınıf teşkili düzeni gelir. Aynı yuvadan gelen çocukları, kardeşleri birbirinden ayırmadan sınıfları düzenlerdik. Sınıflar ilerledikçe diğer sınıftaki öğrencilerle de tanışırlar.
Birey bilincinin gelişmediği toplumlarda tanıdık, akraba tiyatro, sinema ve toplantılarda tanıdığı dostlarına yer ayırır. Devlet dairelerinde işi kolay görülmesi için sözü geçen bir tanıdık gerekir.

Kültür, sanat ve sosyal etkinliklerinde hep aynı insanlarla karşılaşılır ve tanınır. Aslında gördüğümüzü tekrar hatırlamaktır, tanıma veya tanıtma. Ancak Aynı kişinin biyografisini okuyunca gerçekten o insanı tam anlamıyla tanıma mümkündür. Ünlü düşünür ve filozofların kendini tanı dediklerini kavramak en zorudur. Kendini tanıtma zor olduğu için, seminerlerde her katılımcı yanındakinin kim olduğunu açıklardı.

Kendini iyi tanımada ışık enerji içten gelen iyi ve kötü yönlerini bilirse insan beklentileri sınırlı olur. Işık, enerji ve bilgi beyinden gelir, ama o insan tam aydın olmaz. Mum gibi ışığı kendine yeter. Aydın kişi ise çevresini aydınlatırsa tam aydın olma vasfına ulaşır.
Sosyal medyanın getirdiği teknoloji buluşmaları kolaylaştırdı. Bu nedenle aynı okul ve sınıfta olanlar yıllar sonra karşılaşınca hemen birbirine tanıyamıyor. 


Zira zamanla çok değişlik oluyor, kilo alınmış, saçlar ağarmış, yüzde ve ellerde kırışıklıklar çoğalmış.
Demek ki görsel tanım değişiyor. İçsel tanıma değişikliğini kavrama, ancak o insanın iç dünyası yani huyunu, alışkanlıklarını biliyorsa mümkün olabilir. 

Ünlü, tanınmış olma başta hoşa gider, ama paparazziler takip ediyorsa, yalnız kalamayan bir ünlüyü mutsuz, huzursuz edebilir. Her şeyin aşırı olması rahatsız edicidir. Bireyin kendisini dinleyeceği, dinleneceği ortama özlemi artar.
Çocuk hikâye ve masallarını severek okuyan yetişkinler iyi bilir. Küçük Prens insan en iyi kalbi ile görür, der. Kalp gözü tek tanrılı her üç dinde akıl ve mantığın sarayı olan gönülde bulunur. Yardımsever insanın kalp gözü iyi görür. Bu göz de duygunun verdiği enerji ve ışığıyla aydınlanır.
Bizi biz yapan karşılaştığımız, iyi tanıdığımız insanlardır. Tanrı çocukları, gençleri iyi insanlarla onları ileriye götürecek öğretmen, işveren şeflerle karşılaşma ve tanışma nasip etsin. Gençleri köstekleyen yetişkinlerden korusun.
Bir televizyon yayınında moderatör çocuklarla uzay hakkında konuşuyor. Dünya neden dönüyor, diye soruyor. Dokuz yaşında bir kız çocuğu, yerküremiz dönmese herkes güneşten ışık alamaz, diye cevap veriyor.

Güneş ışığı gibi eşit paylaşım, aydınlığa doğru yolu gösteren yeni yılın barış getirmesini, yılbaşı tatilinde çocuklarla daha yakın vakit geçirmenizi diliyorum.

Sevgili okurlarım, arzum kolayca, sorunsuz, kayarak 2016 yılına girmeniz ve bütün yılın her gününde iyi olaylara tanıklık etmenizdir. 

Hoşça Kalın!


İlter Gözkaya-Holzhey                       



Bu konuda okuduğum Dergi, konu: Erkennen
Himmel & Erde, (ev.) Gemeindezeitung für den Wilmersdorfer Süden, Dezember 2015, No: 10

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.