CAN YÜCEL’İ ANLAMAK

ABONE OL
18:56 - 01/10/2020 18:56
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçtiğimiz günlerde Can Yücel’in mezarı başında anma yapılıyor. Can Yücel, yaşamı boyunca düşüncesi ve yaşam biçimini örtüştürebilen ender aydınlardan biri. Bu yıl Şair’ i anma Ramazan ayına denk geldi. Can Yücel’e sevgi, anma adına elinde kafasına diktiği şarabı mezara dökenlere tanık olduk. Bunun açıklaması Can Yücel vasiyet etmiş.
…Gözlerim gözlerine kitlendi diye
Sokak ortasında, ele güne karşı

Beni niye böyle
Bombardıman ediyorsun…
Can Yücel’i tersinden okuyanlara, Can Yücel şiiri ile cevap veriyor. Bunun neresi Can Yücel sevgisi ile örtüşüyor? Bu hangi anlayışın ”farklılığı”. Elbette, Oruç tutan kendine tutuyor. Hani, farklılıklarımıza hoşgörü ile yaklaşacaktık. ”Ramazan ayında oruç tutanlar bu davranışımıza hoş görü ile yaklaşsınlar” mı diyorsunuz? Bu davranış hoş görü beklenilecek bir davranış değil. Halkın ”aydınları”, ”öncüleri” olmak; halkın değerlerine hakaret etmekle olunmaz. Bu, cehalet, densizlik, edepsizlik, kepazelik, toplumun dini değerlerine saygısızlık.
Ramazan’da oruç tutmaya bilirsin. Ramazan’da kaplı alanlarda rakı, şarap içe bilirsin. Buna kimse müdahale etmemeli. Bunların tümüne eyvallah. El ayak çekildiği zaman gider mezara şarap döke bilirsin. Bütün bunlar anlaşılır. Basının önünde, kamuoyuna, türbine oynayarak elinde şarabı Ramazan ayı içerisinde mezara dökemezsin. Aydınlanma, aydınlatma, aydınları sahiplenme bu olamaz. Buradan gericiliğe malzeme çıkar. Gericilerin; ”bunlar din düşmanı” söylemlerini ”doğrulayan” bir davranışı sergilediniz. Sonra siz kimsiniz? Can Yücel’in değerleri ile sizin cehaletinizi bütünleştirme hakkınız nereden doğuyor. Ramazan ayında kamuoyunun gözü mezara şarap dökmek, şarabı kafaya dikmek, şaire ”ayyaş” yakıştırmalarını onay olur. Halkın; devrimci, sosyalist yazarları, şairleri, sanatçıları halkın değerlerine sağı gösterdikleri için halka mal oldular. Ateist olmak, inananların inancına saygısızlık etme hakkını vermez.
Can Yücel’ in yaşam biçimine çevirdiği devrimci değerleri özümsememiş olmalısınız.
Ramazan’ da mezara şarap dökerek ”davet çıkardınız.” Davetinize yobazlar balıklamaya atladılar. Buradan yobazlara haklılık payı çıkarılmamalı. Sonuç olarak; Ramazan’da kamuoyu önünde mezara şarap dökenler de, mezara saldıranlar da Can Yücel’e ve değerlerine zarar verdi. Birileri devrimci değerler adına birileri din adına ikisi de utanç verici.
Ben söylenmesi gereken söz bulmakta zorlanıyorum. Can Yücel söylenmesi gerekeni kendi tarzı ile söylemiştir.
Hadi hayırlısı…

Ali Gültekin

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.