Sağlıkçılar Meclis Önünde Toplandı

Sağlıkçılar Meclis Önünde Toplandı

ABONE OL
16:42 - 04/02/2022 16:42
Sağlıkçılar Meclis Önünde Toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’de Corona virüsü salgınında günlük yeni vaka sayısı her gün rekor kırarken iki yıldır COVID-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi yolundaki talepleri karşılanmayan sağlık çalışanları, özlük haklarında iyileştirme için 8 Şubat’ta iş bırakacaklarını bugün TBMM önünde siyasetçilere hatırlattı.

Türk Tabipler Birliği (TTB), tüm sağlık çalışanları için COVID-19’un iltisak bağı olmaksızın meslek hastalığı olarak kabul edilmesi başta olmak üzere özlük haklarında iyileştirme ve şiddeti önleyici tedbirler alınması yolundaki taleplerini “Beyaz Nöbet” eylemiyle bugün TBMM önüne taşıdı. Eylemde, Türkiye’de dün akşam itibariyle salgın nedeniyle günlük yeni vaka sayısının 107 bin 530 kişiyle yeni bir rekora ulaşmasına ve 233 can kaybı olmasına rağmen sağlık kuruluşları ve çalışanlar üzerindeki yükün görmezden gelindiği vurgulandı. Salgındaki yeni dalgaya rağmen iki yıldır COVID-19’un meslek hastalığı olarak tanınması için gerekli yasal değişiklik yapılmadığını vurgulayan TTB üyeleri ile hekimleri destekleyen diğer sağlık meslek örgütleri, özlük hakları için 8 Şubat’ta greve gideceklerini vurguladı. Eyleme KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım ile yöneticileri de katıldı.

Bugün TBMM’nin önünde yapılan ‘Beyaz Nöbet’ eyleminde, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 8 Şubat’ta tüm hastanelerde iş bırakacaklarına vurgu yaparak, “Aylarca randevu beklemelere zorlandığınız, özel hastanelere mahkum bırakıldığınız sağlık sistemine birlikte ‘artık yeter’ demek için 8 Şubat’ta randevu almayın, hastanelere gelmeyin. Hastanelere bizlerin yanında olmak, dayanışma için gelin” diyerek vatandaşlardan da greve destek olmalarını istedi.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen hekimlerin yedi gündür de TTB Genel Merkezi’nde nöbet tuttuğunu belirten Fincancı, “Bugün, dünya ülkeleri arasında en az maaşlardan birini alıp en fazla şiddete uğrayan hekimleri temsilen Türkiye’nin dört bir yanından gelen tabip odalarımızla birlikte onların taleplerini dile getirmek için Meclis’in önündeyiz. ‘BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı asgari ücretin altında, 2 bin 304 lira civarında. Pratisyen hekimin yalın maaşı yaklaşık 4 bin 900 lira, 30 yıllık uzman hekimin yalın maaşı 5 bin 800 lira’ demek için buradayız. Türkiye, 2020 verilerine göre uzman hekim maaşları sıralamasında OECD üye ülkeleri içinde sondan altıncı sırada. Pratisyen hekim maaşlarında ise 17 ülke arasında 14’üncü sıraya düşmüş turumda” sözleriyle neden özlük haklarında iyileştirme beklediklerini anlattı. Fincancı, özel hastanelerde görev alan emekli hekimlere ise kendi sigortalarını kendilerinin yaptırması gerektiği yönünde baskı yapıldığını da açıkladı.

“1 ayda 197 hekim yurt dışı çalışma belgesi için başvurdu”

Son 10 yılda yurtdışına göç eden hekim sayısının 24 kat arttığını da söyleyen Fincancı, “Yalnızca son bir ayda 197 hekim, TTB’ye yurtdışında çalışma belgesi için başvurdu ve bu sayı 2012 yılının toplamında yapılan başvurunun üç katından fazladır” dedi.

Her 30 dakikada bir sağlık çalışanını Corona virüs nedeniyle kaybettiklerini vurgulayan Fincancı, “14 Eylül 2020’e kadar Corona virüs vakalarının yüzde 14’ü sağlık emekçileriydi. Bu sayı, dünyada yaklaşık 5 milyon sağlık çalışanına denk düşmekteydi. Bu, her geçen gün artmıştır. Bu sebeple Corona virüs meslek hastalığı yasası hızla çıkarılmalıdır” diye konuştu.

Fincancı AKP iktidarına ve Bakan Koca’ya tepki gösterdi

Fincancı, Sağlıkta Şiddet Yasa tasarısının halen çıkarılmadığını, bunun yerine aile hekimlerine ‘ceza yönetmeliği’ çıkarıldığını kaydederek, iktidara “Artık yeter, yönetemiyorsunuz” diye seslendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Sağlık Bakanı olarak sağlık çalışanlarına sahip çıkamıyorsanız neden o mevkidesiniz” diye soran Fincancı, Koca’nın TTB ve meslek örgütlerini dinlemediğini belirterek, özlük haklarıyla ilgili yasa teklifini AKP’nin “Daha iyisini getireceğiz” diyerek geri çektiğini ancak iki aydır yeni teklifin TBMM’ye gelmediğini hatırlattı. Fincancı, “Meclis’in önünde tüm vekillere, emeğimize ve haklarımıza sahip çıkma çağrısı yapıyoruz. Artık halkın vekilleri için toplumun sağlığına sahip çıkma vaktidir” dedi.

“Sağlık haktır, satılamaz”, “Hastaneler halkındır, satılamaz” sloganlarının atıldığı eylemde, hekimlerin 8 Şubat’ta greve gideceğini duyuran pankart taşındı. TTB’nin eylemine CHP’li ve HDP’li milletvekilleri de destek verdi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve Yönetim Kurulu üyeleri de, TBMM önündeki eyleme katılarak 8 Şubat’ta grevi desteklediklerini belirtti.

VOA tarafından geçilen Sağlıkçılar Meclis Önünde Toplandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Sağlıkçılar Meclis Önünde Toplandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Sağlıkçılar Meclis Önünde Toplandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.