Safter Çınar yeni vatandaşlık yasasına açıklama getirdi

Safter Çınar yeni vatandaşlık yasasına açıklama getirdi

ABONE OL
19:03 - 20/04/2024 19:03
Safter Çınar yeni vatandaşlık yasasına açıklama getirdi
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu TBB Sözcüsü Safter Çınar yeni vatandaşlık yasasına açıklama getirdi.

Safter Çınar, “Yeni vatandaşlık yasası 26 haziranda yürürlüğe girecek ama! …” diye başladığı acıkmasını şöyle sürdürdü:

“Federal Cumhurbaşkanı’nın imzasından sonra yeni vatandaşlık yasası 26 Haziran 2024 de yürürlüğe girecek. Ben ‘Büyük reform/paradigma değişikliği’ görüşüne tam olarak katılamıyorum!

Evet, yeni yasanın olumlu yanları var:

En önemlisi: Alman vatandaşlığına geçilirken artık kendi vatandaşlığını bırakmak gerekmeyecek.

Şu anda izin almadan başka bir ülke vatandaşlığına geçen kişinin Alman vatandaşlığı otomatik olarak düşmeyecek- insanlar başka bir ülke vatandaşlığı da alabilecekler, örneğin tekrar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına da dönebilecekler.

Diğer bir deyişle çifte vatandaşlık- AB vatandaşlarında da olduğu gibi- olağan duruma gelecek. Biz TBB olarak bunu yıllardır talep ediyorduk. Ayrıca Alman vatandaşlığına geçmek için Almanya’da ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla, bazı durumlarda 3 yıla iniyor (Çok iyi Almanca konuşmak/sosyal alanda faal olmak/okulda veya mesleğinde başarılı olmak).

Alman vatandaşı olmayan anne-babadan doğan çocukların aynı zamanda Alman vatandaşı olarak doğabilmeleri için velilerden bir tanesinin 8 yıl Almanya da oturuyor olması gereği 5 yıla inecek.

‘Birinci kuşak’ insanlar dil testine tabi tutulmayacak ve ‘Almanya’ya yönelik bilgiler testi’ yazılı olarak yapılmayacak. (Bu yaşlarda kaç kişi Alman vatandaşı olmak ister ki?) Bunlar olumlu değişiklikler.

ANCAK:
Gerçekten ‘Büyük reform/paradigma değişikliği’ olsa idi vatandaşlığa geçiş daha kolay duruma getirilirdi, Alman vatandaşlığına geçmenin önüne son yıllarda giderek sertleştirerek getirilen engeller kaldırılmadığı gibi daha da zorlaştırılıyor!

Örneğin; Almanya ile ilgili bilgiler testi daha da ağırlaştırılacak. Şu anda kendi hatası olmadan işsiz kalanlar Alman vatandaşlığına geçebiliyordu, bu madde kalkıyor, sadece istisnai durumlarda mümkün olacak.

Alman vatandaşlığına geçmek isteyen kişilerden Federal Almanya anayasasına, Musevilerin yaşam hakkına ve kadın haklarına saygılı olması istenecek. Soru: Kişinin bu tutumu nasıl saptanacak? Bu konuda ‘Yanlış beyanda bulunmuş olmak’ Alman vatandaşlığının geri alınmasına yol açabilecek (Tabii kişi vatandaşlıksız kalmayacaksa ise:)

SONUÇ:
Asıl amaç Almanya ya kalifiye eleman gelişini daha çekici duruma getirmek, çünkü Almanya’ya kalifiye işçi olarak gelenlerin büyük bölümü bunu bir ara kademe olarak kullanıp koşulların daha iyi olduğu ülkelere gidiyorlar.

Gerçek bir ‘büyük reform/paradigma değişikliği’ nasıl olmalı:
Alman vatandaşlığına geçiş bir ‘uyum ödülü’ olarak değil, kişinin güvenli ve eşit haklarla yaşamasının temeli olarak görülmelidir.

Tüm testler kaldırılmalıdır.

İşsizlik/sosyal yardım vatandaşlığa engel olmamalıdır.”

Safter Çınar
Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu TBB Sözcüsü

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.