RTÜK Üyeliği Kontenjanı Kararı Nasıl 4 Ay Gecikti?

RTÜK Üyeliği Kontenjanı Kararı Nasıl 4 Ay Gecikti?

ABONE OL
00:07 - 27/10/2022 00:07
RTÜK Üyeliği Kontenjanı Kararı Nasıl 4 Ay Gecikti?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de görüntülü ve sesli medya kuruluşları için denetleyici konumdaki 9 üyeden oluşan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndaki (RTÜK) boş koltuğa üye belirleme hakkı, AKP ve MHP’nin oy çokluğuyla aldığı karar ile İyi Parti yerine AKP’ye geçti.

TBMM Başkanlık Divanı, bugünkü toplantısıyla AKP kontenjanından seçilmiş üye Taha Yücel’in istifasıyla boşalmış olan RTÜK üyeliği için yine AKP kontenjanından seçim yapılması gerektiğine karar verdi.

Bu karar, TBMM Başkanlık Divanı’nda AKP ve MHP’nin oy çokluğuyla alındı. Karar gerekçesinde Yücel’in 1 Temmuz itibariyle RTÜK’ten istifa ettiği ve “o tarihte RTÜK üyeliğine seçim kontenjanının AKP’de olduğu” öne sürüldü. Bu karar doğrultusunda RTÜK üyeliği için AKP’nin belirlediği iki aday isim arasından yarın TBMM Genel Kurulu’nda üye seçimi yapılacak.

İyi Parti ise, o tarih itibariyla ve bugünkü (26 Ekim) TBMM aritmetiği bakımından RTÜK üyeliği kontenjanının kendilerinde olduğunu açıkladı. CHP de, RTÜK üyeliği için hakkın İyi Parti’de olduğunu kaydetti.

Bu noktada Taha Yücel’in, ASELSAN Genel Müdür Yardımcılığı’na geçmek amacıyla RTÜK’ten istifa tarihiyle ilgili tartışma da söz konusu. Yücel’in RTÜK’e istifasını 1 Temmuz’da sunduğu iddia edilmesine karşın aslında 28 Haziran’da istifa ettiği iddiası var.

ASELSAN’ın sitesinde Yücel’in özgeçmişiyle ilgili bölüm (https://www.aselsan.com.tr/Taha_Yucel_4637.pdf/) incelendiğinde de Yücel’in görevlendirme tarihi 28 Haziran iken göreve başlama tarihi 1 Temmuz olarak yer alıyor. O bölümde, “28 Haziran 2022 tarihli ASELSAN Yönetim Kurulu toplantısında Yücel’in 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren Teknoloji ve Strateji Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilmiştir” bilgisi mevcut. Dolayısıyla muhalefet cephesi, Taha Yücel’in RTÜK’ten 28 Haziran itibariyla ayrılmış olduğunu vurguluyor.

Ebubekir Şahin ve TBMM Başkanı Şentop’a tepki gösteriliyor

RTÜK’teki boş koltuk tartışmasında, RTÜK Kanunu’nun 35’nci maddesi uyarınca boşalan üyelik için TBMM’de eğer tatilde değilse bir ay içinde seçim yapılması şartı bulunuyor. Bu nedenle de AKP kontenjanından seçilmiş RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ile AKP’li TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yaklaşık dört aydır üye seçimi sürecini başlatmaması tepkiyle karşılanıyor. Muhalefet, 1 Temmuz’da TBMM’nin o gün de çalıştığını belirterek, yaz tatili arası gerekçesine sığınılamayacağını vurguluyor.

Şahin, 1 Temmuz’dan itibaren beklettiği boş üyelik için TBMM Genel Kurulu’nda seçim yapılmasına ilişkin yazıyı 12 Ekim’de TBMM Başkanlığı’na göndermişti. Bu hamle, CHP’den milletvekili seçilmesi sonrasında geçtiği Memleket Partisi’nden de ayrılan Mehmet Ali Çelebi’nin 11 Ekim’de AKP’ye geçmesinin ardından gelmişti.

RTÜK üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp, Ebubekir Şahin’in milletvekili aritmetiği AKP lehine döndüğü için aylardır beklettiği üye seçimi yazısını TBMM’ye gönderdiğini açıklamıştı. AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, RTÜK üyeliği için kendilerine TBMM Başkanlığı’ndan 12 Ekim’de yazı geldiğini ve iki aday ismini TBMM’ye bildirdiklerini söylemişti.

Oysa bu arada Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın 20 Ekim’de AKP’den istifasını açıklamasıyla TBMM aritmetiği İyi Parti lehine yeniden değişmişti. İyi Parti yönetimi de, zaten kontenjan üyeliği için hakkın 1 Temmuz’da kendi partilerinde olduğu görüşündeydi.

Şahin’in yanı sıra RTÜK’teki boş üyelik bilinmesine rağmen TBMM Başkanı Mustafa Şentop da, yasal mevzuat uyarınca bir ay içerisinde üye seçimi yapılması şartı olmasına rağmen seçim sürecini beklettiği için eleştiriliyor.

İyi Parti’nin itirazına rağmen AKP-MHP yarın seçimi gerçekleştirecek mi?

İyi Parti’nin ise itirazını yarınki TBMM Genel Kurulu’nda da sürdürmesi bekleniyor.

Konuya ilişkin İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, siyasi nezaket de ayaklar altına alınarak, RTÜK Kanunu’nun çiğnendiğini ve AKP’nin hak gaspında bulunduğunu kaydetti. Usta, bugün TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, Mehmet Ali Çelebi’nin 11 Ekim’de AKP’ye geçişine kadar geçen üç buçuk ay boyunca RTÜK üyeliği hakkının İyi Parti’de olduğunu söyledi.

Usta, 1 Temmuz sabahında hakkın İyi Parti’de olduğunu ancak öğleden sonra CHP’den bir milletvekilinin (Aykut Erdoğdu) istifasıyla AKP’ye geçtiği yönünde bir hesaplama yapıldığını belirterek, “Ancak 16 Temmuz’dan 11 Ekim’e kadar da RTÜK üyeliğine seçim hakkı İyi Parti’de iken ne hikmetse o gün üyelik için seçim süreci başlatılıyor. Sonra Ahmet Eşref Fakıbaba’nın AKP’den istifasıyla yine üyelik hakkı partimize geçiyor. Ama bugün TBMM Başkanlık Divanı’nda siyasi nezaketsizlik yapılarak, 1 Temmuz tarihindeki milletvekili sandalye dağılımı hesabı ileri sürülüyor. Oysa 1 Temmuz sabahı da RTÜK üyeliği hakkı bizim” diye konuştu.

Usta, AKP ile MHP’li vekillere ve TBMM Başkanı’na seslenerek, bu siyasi nezaketsizlikten vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

VOA tarafından geçilen RTÜK Üyeliği Kontenjanı Kararı Nasıl 4 Ay Gecikti? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. RTÜK Üyeliği Kontenjanı Kararı Nasıl 4 Ay Gecikti? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan RTÜK Üyeliği Kontenjanı Kararı Nasıl 4 Ay Gecikti? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.