“RESMİ OLUP DA GERÇEK OLMAYANLAR”

ABONE OL
12:08 - 16/04/2022 12:08
3

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Son haftalarda Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde ilginç bir tartışmadır almış başını gidiyor. Eyalet okullarında verilen anadili derslerine katılan öğrenci sayısı kaçtır ve havuzda kaç Türk kökenli veya Türkçe konuşan ve dolayısıyla bu derse katılabilecek öğrenci vardır? Normal şartlarda ilgili Bakanlığın istatistik sayfasına girer tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Ama durum öyle değilmiş. Malum anadili dersleri normal ders statülüsünde olmadığı için eğitim müdürlükleri derse katılım sayılarını doğrudan Bakanlığın istatistik dairesine iletmiyormuş. Bilindiği gibi anadili öğretmenleri genelde birden fazla okulda çalışmaktalar ve bunlar arasında öğretmenin resmi kaydının olduğu ana okul (Stammschule) vardır. Genelde bu ana okuldaki öğrenci sayılarının dışındaki katılım sayıları istatistiklere yansımadığını henüz anlamış olduk. Zira istatistik dairesinin vermiş olduğu sayılar ile Bakanlık yetkililerinin zaman zaman değişik platformlarda sunmuş oldukları sayılar arasında ciddi fark olduğunu anlamış olduk.

Örneklemek gerekirse eğer:

2018 yılında toplamda 97.787 öğrenci anadili derslerine katılırken bu sayı Türk kökenli öğrencilerde 44.044 olmuştur; istatistik dairesi bu sayıyı 2018 yılı için 33.335 olarak vermektedir; aradaki fark tam 10.709 (onbinyediyüzdokuz). 2021 yılında ise toplamda 105.092 öğrenci anadili derslerine katılırken bu sayı Türk kökenlilerde 40.345 de kalmıştır; resmi rakamlar ise 24.216 olarak verilmektedir; aradaki fark 16.126 (onaltıbinyüzyirmialtı). Bunlar resmi olan ama gerçek olmayan rakamlar. Gerçek olan ama resmi olmayan rakamlara da, biraz özel uğraş ile tabii, yine aynı bakanlık yetkililerinden ulaşabiliyorsunuz.

Ne garip değil mi? Resmi olan, ama gerçek olmayan rakamlar ile gerçek olup da resmi olmayan rakamlar arasında uçurumlar var.

Hani diyorlar ya resmi istatistiki veriler verilsin diye; hatta kimileri bu konuda o kadar ısrarcı ki, bunun dışında rakam verenleri neredeyse sahtekarlıkla suçlayacak, ellerinden gelse linç edecekler. Mutlaka resmi olacak; gerçek olmasına gerek yok.

Zira düşünmek yasak, birileri sizin adınıza düşünecek ve toplumu resmi rakamlarla yanlış  da olsa bilgilendirecek; siz sadece verileni tüketmekle yükümlüsünüz, bırakacaksınız düşünmeyi. Gerçek olan ama resmi olmayan sayılarla toplumu yanlış bilgilendirmeyi bırakacaksınız, bırakmalısınız.

“Toplumu Yanlış Bilgilendirmeyi Bırak!”

Biraz geriye gidelim. Yıl 2008, Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Okul ve Eğitim Bakanlığı tarafından verilen ve yıllardır kan kaybeden anadili derslerini Bakanlık zamanla diğer eyaletlerde olduğu gibi Konsoloslukların himayesine bırakmak istiyor ve bu bağlamda bir yönetmelik hazırlıkları içerisinde olduğu biliniyor. Taslak toplumsal duyarlılığı olan bir kaç “Türkçe Gönüllüsü’nün” eline geçiyor, inceleniyor ve tehlikenin farkına varılıyor. “Türkçe dersleri zamanla Konsolsluklara devredilecek, yani KRV Okul ve Eğitim Bakanlığı bu yükten kurtulma niyetinde” diyerek Sivil Toplum Kuruluşlarını harekete geçmeleri için uyarıyorlar. Bakıyorlar ki Türk Toplumundaki mevcut birçok STK lardan ses yok, hatta karşı çalışmalar var, bir grup bağımsız olan akademisyen (öğretmenler, doktorlar, avukatlar) ve üniversiteli gençlerden oluşan “Türkçe Gönüllüleri İnsiyatifi” adı altında bir girişim grubu oluşturuyorlar; grubun sözcüleri tıbbi biyolog Dr. Ali Sak ve öğretmen Bahattin Gemici. Grup eyalet bazında imza kampanyası, toplumu bilgilendirme toplantıları, basın ve medya girişimleri ve mitingler gibi çalışmalar başlatıyor. Yoğun bir seferberlik başlıyor eyalet bazında ve 80 bine yakın imza toplanıyor. Akabinde eyalet meclisi önünde 1 milyona yakın Türkün bulunduğu eyalette anadili için 4 bine yakın duyarlı vatandaşın katılımıyla 30 Mart 2008 de Düsseldorf merkezde yürüyüş ve parlamento önünde miting yapılıyor.

Bakanlık bunun üzerine grubun sözcülerini 15 Mayıs 2008 tarihli yazıyla uyarıyor:

“Sehr geehrter Herr Dr Sak, Ich bitte Sie nachdrücklich, diese Behauptung nicht weiter in der Öffentlichkeit zu vertreten. Mit 886 Lehrerstellen für den Muttersprachenunterricht leistet unser Land einen erheblichen Beitrag zur İntegration bei. Anstatt über die Fakten aufzuklären, tragen Sie unnötig zu einer Verunsicherung bei Familien mit Zuwanderungsgeschichte und bei Migrantenorganisationen bei.”

Kısaca tercüme etmek gerekirse: “Sayın Dr. Sak, gerçek dışı verilerle göçmen kökenli aileleri ve göçmen kuruluşlarını şaşırtıyorsunuz. Eyalet hükümeti 886 anadili dersi öğretmen kadrosuyla uyum için önemli bir katkı sunmaktadır. Yanlış bilgilendirmeyi ivedilikle bırakmanızı temenni ediyoruz.”

Yani bizi yanlış bilgi veriyorsunuz diye doğrudan uyarıyor. Peki bizim cevabımız ne oluyor dersiniz? Bakanlık bizi uyardı deyip pes mi ediyoruz?

Elbette resmi olmayan ama gerçek verileri kullanarak Bakanlığa 2. 6. 2008 tarihinde şöyle bir cevap veriyoruz.

“Sehr geehrte Frau Ohlms, wir beziehen unsere İnformationen aus dem Erlassentwurf des Ministeriums in der (auf Seite 3) folgende Passage steht: Im Hinblick auf die Grundschule wird sich folgende Konstellation herausbilden: Unterricht durch MU Lehrer/innen wie bisher (abnehmend). >Unterricht durch Konsulatslehrer.”

Kisaca tercüme edecek olursak: Sayın Ohlms, biz bilgilerimizi Bakanlığın (henüz resmi olmayan) anadili yönetmelik taslağından (sayfa 3) alıyoruz. Orada şöyle bir pasaj mevcut.: Anadili dersleri şimdilik olduğu gibi anadili öğretmenleri tarafından verilecek (ama zamanla düşecek) ve ileride daha çok Konsolosluk öğretmenleri tarafından verilecek.”

Bu yazışmalar ve görüşmeler sonucunda Bakanlık anadili yönetmeliği taslağını geri çekiyor ve 2009 yılında tamamen farklı bir yönetmelik çıkartıyor. Bu yönetmelik de yıllar içinde bizlerin itirazları ve değişen gereksinimler sonucunda çok kez değişiyor. 1998 yılından itibaren 886 da dondurulan ve 2008 yılında tamamen bitirilmek için adım atılan anadili öğretmen kadrosu ise günümüzde 1006 ya çıkartılıyor.

Peki bu anlattıklarımdan ne öğreniyoruz?

Doğru bildiğiniz hedeflerden, tehdit edilseniz dahi, asla vazgeçmeyeceksiniz. Resmi denen herşeye körü körüne inanmıyacaksınız, aklınızı yürüteceksiniz.

“Tarif ettiğim yoldan gideceksiniz” diye ısrar edenlere de önce şüpheyle bakacaksınız.

 

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.