Prof. Dr.  Çalık 20 yıl önce hastalık ve virüslere dikkat çekmişti

Prof. Dr.  Çalık 20 yıl önce hastalık ve virüslere dikkat çekmişti

ABONE OL
23:10 - 03/04/2020 23:10
Prof. Dr.  Çalık 20 yıl önce hastalık ve virüslere dikkat çekmişti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Prof. Dr. Ramazan Çalık; “100 yıl önce Anadolu Virüs ve Salgın Hastalıkların pençesinde idi”.

“Birinci Dünya Savaşı Dönemindeki Salgın Hastalıklar “adlı akademik çalışması ile tanınan Selçuk Üniversitesi Tarih Bölümü Üyesi Prof. Dr. Ramazan Çalık, “Birinci Dünya Savaşı döneminde özellikle Osmanlı ve Rus cephelerinin gerisi çok ağır bulaşıcı hastalık ve virüs tehlikeleri ile karşı karşıya idi. Bu dönemde Anadolu’da çok sayıda sivil halkın da bulaşıcı ve salgın hastalık şartlarından etkilenerek yaşamlarını kaybettiklerini belirtti.Prof. Dr. Ramazan Çalık açıklamasında, “Ermeni Diasporası ve bazı batılı devletlerin döneme ait iddia ve öngörüleri maalesef tarih bilimine çok uzaktır. Türklerin Anadolu’daki Ermeni nüfusa soykırım uyguladığı iddiaları ise son derece önyargılı ve mesnetsiz açıklamalardır. Zira göçmenlerin yoğun olarak geldiği Rusya’da veba, tifüs, kolera, frengi, dizanteri; Lehistan tarafında tifüs, Galiçya bölgesinde yine frengi oldukça yaygın bir durumdu. Anadolu dışından taşınan bulaşıcı hastalıklarla birlikte Anadolu’daki ağır ekonomik şartlar, kötü beslenme ve hijyen ortamının eksikliği gibi hususlar salgın hastalık ve virüslerin yayılmasına yol açmıştır” dedi.

ALMAN KONSOLOS

Savaşan orduların bile hastalıklardan ciddi kayıplar verdiklerini belirten Prof. Dr. Ramazan Çalık, “Dört yıllık savaş sırasında 3.Ordu’da tifüsten 93 bin kişi hastalandı, bunlardan 26 bin 322’sihayatın kaybetti. 1914 – 1915 kışında en yaygın halini alan tifüs 1917 başından itibaren dezenfeksiyon gereçlerinin çoğalması ile önemli ölçüde azalmıştır. Ve Alman başkonsolos Kasper Blond da“Andolu’da binlerce askerin tifüsten öldüğünü gördüm diyerek yaşananları doğrulamıştır. Alman General Von der Goltz (GoltzPaşa)’nın Bağdat’da tifüs hastalığı sonucu hayatını kaybettiğinibilerek döneme mercek tutmak önemlidir “şeklinde konuştu.

SALGIN HASTALIKLAR HAYATLARINI KAYBETTİRDİ

Alman arşivlerindeki çalışması gündeme gelince çok sayıda araştırmacı ve medya mensubu tarafından aranan Prof. Dr. Çalık, “Batılı ülkelerin arşivlerindeki dönemin Türkiye cepheleri ile ilgili hastalık raporları üzerine yer alan bilgiler çok önemlidir. Bir savaş bölgesinde virüs ve bulaşıcı hastalık var ise, Türk, Alman, İngiliz ve Arap diye seçmez. Savaş cepheleri zorlu, cephe arkaları ise çok daha ağır şartları içerir. Bu hastalıklardan ve yetersiz sağlık hizmetlerinden elbette Ermeni sivil halk ta ciddi anlamda etkilendi. Osmanlı ve Alman askerlerinin hastalık sonucu hayatını kaybettiği göz önüne alındığında, bölgedeki pek çok Ermeni sivil halkın da Anadolu’daki salgın hastalıklar nedeniyle hayatın kaybettiği kesindir. Tarih uzmanları başta Alman arşivlerinde askeri sağlık raporu/yazışmaları olmak üzere bölgenin demografik yapısı, hijyene şartları ile askeri hıfzı sıhha mecmualarına yönelik çalışmalar yaptıklarında dönemin gerçekleri ile karşılaşacaklardır” açıklamasında bulundu.

RAMAZAN ÇALIK KİMDİR

Ramazan Çalık, 1961 yılında Antalya’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nden 1985 yılında mezun olan Çalık, aynı üniversitede öğretim üyesi olarak görev yaptı. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi alanında 2010 yılında profesör unvanı alan Çalık, 2012 yılında Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığına atandı.

30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimde Ak Parti’den Antalya, Serik Belediye Başkanı seçildi.

Almanca bilen Prof. Dr. Ramazan Çalık, evli ve 3 çocuk babasıdır.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.