TEK MİLLET?

ABONE OL
11:48 - 23/10/2020 11:48
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

TEK MİLLET?

Rabia yedi yüzlü yıllarda, Basra’da fakir bir ailenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya gelmiş, küçük yaşta köle olarak satılır. Efendisinden özgürlüğünü kurtarmak uğruna parmağını sakatlar ve efendisi serbest bırakır. Kendisini hakka adar, sufi bir hayat tercih eder, ölene kadar hiç evlenmez.

Muhammed Mursi’nin askeri darbe ile Cumhurbaşkanlığı’ndan indirilmesinin ardından şeriat yanlılarının ismini Rabia’dan alan Rabia Meydanı’nda gösteri yaparken kendilerini farklılaştıran bir sembol işaret yapmaya başladılar: Başparmak avuç içine doğru yumularak diğer dört parmak dik bir şekilde gösterilerek yapılıyor. İşaretin adı: RABİA, sözcük anlamı dört. Sufi Rabia’nın dördüncü çocuk olmasından ziyade, özgürlüğü uğruna bir parmağını kaybetmesinden ötürü sembol işarete dönüştürülmüş gibi. Sufi Rabia köle olmuş, yaşama özgürlüğü kalmamış ve bu uğurda bedel ödeyen bir insan. İsminin, özgürlüğü ortadan kaldırılmasında kullanıldığını görse lanetlerdi.

İşaretin ortaya çıkmasından beri Türkiye’de de sembol edildi ve dik duran dört parmağa anlamlar yüklendi: Tek Millet, Tek Vatan, Tek Bayrak, Tek Devlet.

Atatürk Kültür, Dil tarih Yüksek Kurumu’nun yayınladığı Türkçe Sözlük ve Türk Dili’nin Etimoloji Sözlük’lerinde bu kavramlar için yazılan anlamları:

VATAN: Sözcük Arapça. Türkçesi: Yurt, ülke. Üzerinde yaşanılan toprak.
BAYRAK: Sözcük Farsça. Türkçeleştirilmiş. Bir ulusun veya topluluğun simgesi.
DEVLET: Sözcük Arapça. Türkçesi: ÜL kökünden anlam genişlemesiyle ÜLKE. Toprak bütünlüğüne bağlı siyasi bakımdan örgütlenmiş ulus ya da uluslar topluluğunun tüzel varlığı.
MİLLET: Sözcük Arapça. Türkçesi: Ulus, budun. Çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, duygu, ülkü, gelenek ve görenek birliği olan insan topluluğu, ulus.
Dört kavramın bir arada kullanılan sembol işareti RABİA.

Devlet Bahçeli beşinci parmağı da açtı ve DİL dedi. Aslında Dil, Millet tanımlamasının içinde geçer. Çok gereksiz, konuşmuş olmak için kullanılan bir ifade ama önemli soruyu ve bir niyeti açığa çıkartıyor. 
Millet Arapça dilinde bir dine, bir inanca bağlı olmak anlamında kullanılıyor.

Bu karşılık tam da niyeti ortaya çıkarıyor. Türkiye’de böyle tek bir dini topluluğa yani Ümmetçiliğe bağlı olma hevesleri birilerinde hep oldu.

Vatan, Bayrak, Devlet niyeti örtmek için kullanılan araç. Asıl hedef Tek Millet kavramı ile Ümmetleşmektir. Bu uğurda her türlü milliyetçilik ayaklar altına alınmadı mı? Millet’in tanımını tamamlayan DİL’ in Birliği’nin Arapça olması isteniyor, Türkçeden uzaklaştırılıyor. 

Tek Millet (Ümmetleşme)’in savunmasını yaparken çok önemli bir örnek verdi Cumhurbaşkanı ve dedi ki: Batının liderleri Vatikan’a gidiyor, talimat alıyor, el pençe duruyor.’’ Yani İslam Ümmeti’ de böyle Tek Millet olmaya getiriyor.

Vatikan’ın gönlünden toplumu yönetmek, engizisyon mahkemelerini tekrar kurmak geçebilir. Fakat Papaz çok iyi biliyor ki, batı toplumu için bu arzu kesinkes tarihe gömülmüştür.

Vatikan’ın etkili olması kapitalizmle karşılıklı dans etmesindendir. Ve istedikleri de bu dansın hiç bitmemesi.

İslam ülkeleri Rabia’nın özgürleşmesini istiyorsa ümmetçilikten vazgeçmeli. Türkiye’ye Tek Millet söylemi ile ümmetçi dayatması geri teper. Gelişmemizin anahtarı özgür bireye dayalı Ulus-Devlet’tir.  

Zekeriye Uçar

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.